Peste 150 de milioane de copii din întreaga lume nu există în acte
- Deşi s-au făcut progrese în ultimii ani, unul din cinci copii sub 5 ani nu are naşterea înregistrată oficial, rămânând practic invizibil pentru autorităţile din ţara sa.
- În plus, alte 50 de milioane de copii, deşi au naşterea înregistrată, nu deţin un certificat, arată UNICEF.
Peste 150 de milioane de copii din întreaga lume nu există în acte
În ultimii cinci ani au fost înregistrate naşterile a peste 500 de milioane de copii (aproape opt din zece copii) cu vârste sub cinci ani, ceea ce arată progrese notabile în asigurarea identităţii legale la nivel mondial, potrivit unui nou raport UNICEF publicat miercuri.
Niveluri globale şi tendinţe în înregistrarea naşterilor, actualizat în 2024 şi publicat cu ocazia celei de-a 78-a aniversări a UNICEF, reprezintă cea mai recentă actualizare a raportului privind numărul de copii înregistraţi din 2019, când nivelurile globale se situau la 75%. În ciuda creşterii la 77% în prezent, 150 de milioane de copii, ceea ce reprezintă doi din zece copii, cu vârste sub cinci ani rămân neînregistraţi şi invizibili pentru sistemele guvernamentale.
De asemenea, raportul arată că peste 50 de milioane de copii ale căror naşteri sunt înregistrate nu deţin certificate de naştere. Acest tip de document esenţial este dovada înregistrării şi este crucial pentru dobândirea cetăţeniei, prevenirea apatridiei şi asigurarea drepturilor copiilor încă de la naştere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
-
SUA şi Marea Britanie înăspresc sancţiunile împotriva industriei petroliere ruse
„Înregistrarea naşterii asigură recunoaşterea imediată a copiilor conform legii, oferind o bază pentru protecţia împotriva abuzului şi exploatării, precum şi accesul la servicii esenţiale, cum ar fi vaccinurile, asistenţa medicală şi educaţia", a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.
Progresele înregistrate la nivel mondial au fost determinate în mare măsură de ţările care au acordat prioritate înregistrării la timp, au mobilizat sistemele de sănătate, de protecţie socială şi de educaţie, au extins serviciile în mai multe locaţii, au digitalizat procedura şi au eliminat taxele.
America Latină şi regiunea Caraibe au ajuns la 95%, Asia de Est şi de Sud-Est la 94%, iar Asia Centrală şi de Sud la 78%. Cu toate acestea, Africa subsahariană rămâne mult în urmă, cu 51%, având peste jumătate din copiii neînregistraţi din lume (90 de milioane).
În Africa subsahariană, progresele şi nivelurile atinse variază foarte mult. De exemplu, Sudul Africii se află pe primul loc, cu 88%, în timp ce Africa de Vest a înregistrat cele mai semnificative progrese în ultimii 15 ani, ajungând la 63%. Africa de Est şi Africa Centrală sunt în urmă, ambele cu 41%. Cu toate acestea, având în vedere îmbunătăţirile lente şi creşterea rapidă a populaţiei infantile, Africa subsahariană, preconizată să găzduiască majoritatea copiilor din lume în următoarele decenii, ar putea avea peste 100 de milioane de copii neînregistraţi după 2030, dacă procentele rămân la nivelul actual.
Multe familii din întreaga lume continuă să se confrunte cu obstacole din cauza unui angajament politic scăzut, a distanţelor mari şi a vizitelor multiple necesare la centrele de înregistrare, a lipsei de cunoştinţe despre procesul de înregistrare, a taxelor inabordabile şi a costurilor indirecte prohibitive şi, în unele locuri, a discriminării bazate pe gen, etnie sau religie.
În ciuda acestor provocări, unele ţări au înregistrat progrese semnificative. În Africa subsahariană, Botswana a înregistrat toate naşterile, în timp ce Coasta de Fildeş a ajuns la peste 90 la sută. Rwanda, Sierra Leone, Tanzania şi altele au înregistrat, de asemenea, îmbunătăţiri susţinute în ultimul deceniu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:44
-
astăzi, 08:36