Peste 170 de localităţi fără curent şi mai multe drumuri naţionale blocate

Douăsprezece judeţe din nordul, centrul şi vestul ţării au fost afectate de vântul puternic şi de precipitaţiile abundente din ultimele 24 de ore, iar 175 de localităţi au rămas, parţial sau total, fără curent electric sau reţea de telecomunicaţii, potrivit unui raport al MIRA.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Peste 170 de localităţi fără curent şi mai multe drumuri naţionale blocate

Peste 170 de localităţi fără curent şi mai multe drumuri naţionale blocate (Sursa: Mediafax Foto)

Judeţele unde ploile au pus probleme localnicilor au fost Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Satu-Mare, Sălaj şi Suceava.

În judeţul Arad, în urma vijeliei şi a ploii cu grindină, au fost blocate temporar drumurile naţionale 79 ( la intrare în comuna Zerind şi în comuna Şimand) şi 7 (în dreptul comunei Vărădia de Mureş), precum şi drumul judeţean 709 (Arad-Şiria). Totodată, în 98 de localităţi din acest judeţ au fost probleme la alimentarea cu energie electrică. În plus, vântul puternic a smuls acoperişul unui showroom, acesta căzând peste zece maşini.

În judeţul Bacău, vântul puternic a dărâmat cinci stâlpi de joasă tensiune din oraşul Comăneşti, ceea ce a dus la avarierea acoperişurilor a 11 case şi patru blocuri. Oraşul Moineşti şi comunele Dofteana, Agăş şi Asău au rămas fără curent electric. De asemenea, DN 11 (Oituz – Târgu Secuiesc) a fost blocat în apropierea localităţii Poiana Sărată, comuna Oituz, după ce un copac a căzut blocând ambele sensuri de circulaţie.

În judeţul Bistriţa Năsăud, pe DN 17C, pe raza comunei Telciu, circulaţia a fost blocată pe ambele sensuri, pe o distanţă de aproximativ 40 de metri, de pietre mari aduse de pârâul Valea Mariei. După circa o oră, traficul a fost reluat pe un singur sens.

În judeţul Caraş-Severin, fenomenele meteo nefavorabile au cauzat întreruperea curentului în cinci localităţi (comuna Ramna şi satele Valea Pai, Bărbosu, Duleu şi Valea Mare). În prezent, echipele de intervenţie încearcă să remedieze defecţiunile cauzate.

În judeţul Cluj, ploaia şi vijelia au lăsat fără curent electric opt localităţi: Bociu (comuna Mirgau), Dîrja, Pîglisa (comuna Pânticeu), comuna Dabica, Vidrenii de Sus, Buseşti, Boţeleşti şi Balta (comuna Măguri Răcătău). În toate acestea, echipele de intervenţie lucrează şi la ora transmiterii acestei ştiri pentru remedierea defecţiunilor.

Şi în Harghita curentul a fost întrerupt, pentru ceva timp, în trei localităţi.

În judeţul Maramureş, în oraşul Baia Sprie, apa din râul Mina a ieşit pe stradă. De asemenea, în comuna Botiza, văile Botiza şi Băiuţ, din cauza torenţilor de pe versanţi, apa râului Botiza a inundat drumul judeţean 171 A şi curţile a 30 de gospodării, fără a produce însă pagube materiale sau victime. Tot din cauza ploilor torenţiale, râul Mara a ieşit din matcă, pe raza comunei Giuleşti şi a satului Berbeşti, fiind inundate o gospodărie şi aproximativ 70 de hectare de teren agricol.

Aici, angajaţii MIRA monitorizează atent situaţia şi se declară pregătiţi să intervină cu personal şi mijloace, în cazul în care va fi necesar.

În judeţul Mehedinţi, linia electrică Banoviţa – Balta a fost avariată, fiind întreruptă alimentarea cu energie electrică a comunelor Malovăţ, Bâlvăneşti, Cireşu, Godeanu, Balta şi Podeni. Avaria a fost însă remediată.

În judeţul Mureş, opt localităţi au rămas, sâmbătă după-amiază, fără curent, însă în cursul serii toate avariile au fost remediate.

În Satu Mare, şase stâlpi de telefonie din localitatea Amati au fost puşi la pământ. De asemenea, reţeaua de alimentare cu energie electrică a fost avariată în zona aeroportului Satu Mare, iar alte 47 de localităţi au rămas, total sau parţial, fără curent.

Şi în judeţul Sălaj, mai multe comune au rămas fără curent electric din cauza vântului puternic care a rupt firele de pe stâlpi.

În judeţul Suceava, mai multe gospodării au fost inundate după ce râul Bistriţa a ieşit din matcă, pe raza comunei Dorna Arini. 30 de persoane şi 150 de animale au fost evacuate la cererea autorităţilor. Tot din cauza râului Bistriţa DN 17 B a fost blocat de sloiurile de gheaţă ajunse pe şosea.

Angajaţii MIRA şi cei de la Districtul Drumuri Naţionale Vatra Dornei au reuşit însă deblocarea acestuia.

În total, peste 350 de poliţişti, jandarmi şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), ajutaţi şi de autorităţile locale, au intervenit, de sâmbătă de la prânz, în sprijinul populaţiei din judeţele afectate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici