- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.11.2012, 12:14)
- Aurelia Alexa
Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA înregistrate în România din 1986. Peste 6.000 de persoane au murit
Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA au fost înregistrate în România din 1986 până în septembrie 2012, 6.077 de persoane au murit din această cauză, iar numărul celor care se îmbolnăvesc este în creştere, 543 de cazuri noi fiind raportate numai în acest an, potrivit UNAIDS.
Urmărește
515 afișări
Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA înregistrate în România din 1986. Peste 6.000 de persoane au murit (Imagine: Shutterstock)
Biroul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) arată că, în România, de la începutul epidemiei în 1986 până în septembrie 2012 au fost înregistrate 18.083 de cazuri de HIV/SIDA.
"Se înregistrează o creştere a cazurilor noi de infecţie cu HIV transmise pe cale heterosexuală (278 cazuri noi în 2012) şi o creştere rapidă a cazurilor de infecţie cu HIV în rândul populaţiei cu risc crescut de infectare, respectiv 157 cazuri noi în 2012 şi în rândul populaţiei bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi (65 cazuri noi în 2012). S-au înregistrat progrese în prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, numărul de noi infecţii în rândul copiilor fiind în scădere în comparaţie cu anii trecuţi (24 cazuri noi în 2010 comparativ cu 12 cazuri noi în 2012)", se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Potrivit sursei citate, România a înregistrat progrese remarcabile în asigurarea accesului la tratament pentru persoanele care trăiesc cu HIV şi este recunoscută în regiune pentru sistemul de monitorizare a pacienţilor.
"Georgia şi România sunt singurele două ţări din regiune care asigură acces universal la tratament antiretroviral pentru mai mult de 60 la sută dintre persoanele infectate cu HIV. În regiune, epidemia este concentrată în special în rândul consumatorilor de droguri injectabile, a persoanelor care practică sexul comercial şi a partenerilor lor sexuali, precum şi în rândul bărbaţilor care fac sex cu alţi bărbaţi", se mai arată în comunicat.
Provocările la care trebuie să facă faţă România sunt legate de asigurarea continuităţii tratamentului la aceleaşi standarde de calitate, însoţite de măsuri de prevenire a transmiterii HIV în rândul populaţiei tinere şi a grupurilor vulnerabile prin construirea de programe adresate acestora, inclusiv programe de testare şi consiliere voluntară HIV.
UNAIDS a raportat o scădere cu 50 la sută a cazurilor de infecţie cu HIV în 25 de ţări, dar şi o creştere cu 63 la sută a numărului de persoane care au acces la tratament antiretroviral. Potrivit sursei citate, la nivel global, numărul deceselor cauzate de HIV a scăzut cu mai mult de 25 la sută în perioada 2005 - 2011.
Zona în care se înregistrează cele mai mari progrese este cea privind numărul de infecţii noi la copii, numărul cazurilor de infecţie cu HIV în rândul nou-născuţilor reducându-se la jumătate în ultimii doi ani.
"În Europa de Est şi Asia Centrală, situaţia este diferită, numărul infecţiilor cu HIV fiind în continuă creştere. În perioada 2001 - 2011, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV a crescut de la 970.000 la 1,4 milioane. În aceeaşi perioadă, prevalenţa HIV a crescut în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani, de la 0,2 la sută la 0,5 la sută la fetele tinere şi de la 0,3 la sută la 0,7 la sută la bărbaţii tineri. În perioada 2005-2011 numărul deceselor cauzate de SIDA a crescut cu 21 la sută, de la 76.000 la 92.000", se mai arată în comunicat.
În ce priveşte accesul universal la tratament în Europa de Est şi Asia Centrală, acesta este în continuare limitat, întrucât 25 la sută dintre persoanele eligibile pentru tratamentul antiretroviral îl primesc, a precizat UNAIDS.
UNICEF precizează că va continua să sprijine răspunsul naţional la HIV prin întărirea sistemului de sănătate, pentru a oferi asistenţă de calitate femeilor însărcinate şi pentru a se asigura că orice copil nou-născut este sănătos (fără HIV).
Totodată, UNICEF va continua cooperarea cu guvernul, partenerii, organizaţii neguvernamentale şi copiii pentru a adresa cauzele care determină ca adolescenţii să fie la risc de infecţie cu HIV, pentru a combate discriminarea şi pentru a întări serviciile adaptate adolescenţilor vulnerabili din mediul urban şi rural.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe