Peste 2.300 de controale şi amenzi de 3 milioane de lei: Bilanţul verii 2024 pe litoralul românesc

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face publice rezultatele operaţiunii „Comandamentul Sezon Estival 2024", desfăşurată pe litoral între 25 iunie şi 1 septembrie.

Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Peste 2.300 de controale şi amenzi de 3 milioane de lei: Bilanţul verii 2024 pe litoralul românesc

Inspectorii ANSVSA au verificat 2.332 de unităţi din şase zone turistice importante, inclusiv Mamaia, Costineşti, Eforie şi Mangalia. Controalele au vizat în special unităţile de alimentaţie publică şi cele de comercializare a produselor alimentare.

Din punct de vedere al prioritizării controalelor, primele unităţi care au fost inspectate au fost reprezentate de blocurile alimentare din taberele şcolare, respectiv a cantinelor sau restaurantelor unde se prepară sau servesc mâncăruri gătite grupurilor de copii, şcolari şi sportivi.

Au urmat controale focalizate la nivelul unităţilor de alimentaţie publică şi comercializare a alimentelor care în anul precedent au avut neconformităţi structurale, au fost sancţionate contravenţional, au avut activitatea suspendată sau închisă sau a fost aplicată măsura reţinerii oficiale sau confiscării unor produse alimentare.

„Prioritar pentru noi este să apărăm sănătatea cetăţenilor şi să ne asigurăm că nu sunt comercializate produse care le pun în pericol sănătatea. Îmi doresc ca toţi agenţii economici să înţeleagă responsabilitaea pe care o au atunci când aleg să comercializeze astfel de produse neconforme”, a declarat preşedintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, marcarea necorespunzătoare a ouălor, neanunţarea începerii activităţii supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, produse alimentare cu termen de valabilitate expirat, nedemonstrarea trasabilităţii.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 294 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.992.600 de lei.

Au fost emise 15 ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi 25 de ordonanţe privind interzicerea activităţii.

Pe litoralul românesc s-au desfăşurat patru festivaluri, unde a fost un aflux foarte mare de turişti, în care echipele de inspectori au avizat sanitar veterinar diverse unităţi, efectuându-se totodată acţiuni de consiliere cât şi controale oficiale. În cadrul acestor festivaluri nu au fost înregistrate sesizări/petiţii şi nici episoade de toxiinfecţii alimentare.

De asemenea, au avut loc acţiuni în zona de sud a Portului Constanţa, unde a fost identificată o cantitate totală de 1.500 de kg moluşte bivalve vii, recoltată din zonă neclasificată şi fără documente care să ateste recoltarea acestora din zone clasificate de autoritatea competentă.

După stabilirea viabilităţii acestora, întreaga cantitate de moluşte bivalve vii (midii) a fost redată habitatului natural sub supravegherea autorităţilor competente.

„Datorită eforturilor depuse de echipele de control din cadrul <Comandamentului Sezon Estival 2024> în această perioadă nu au fost identificate cazuri de îmbolnăviri, fiind atins dezideratul - zero toxiinfecţii alimentare”, a declarat coordonatorul Comandamentului, Sandu Tolea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici