- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.03.2015, 23:01)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 20.000 de români s-au înscris ca potenţiali donatori de celule stem
Un număr de 25 milioane de oameni s-au înscris ca potenţiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice (CSH) în registrele internaţionale, în baza de date a României fiind înscrise 20.570 de persoane, anunţă Aurora Dragomirişteanu, directorul registrului naţional.
Urmărește
476 afișări
Peste 20.000 de români s-au înscris ca potenţiali donatori de celule stem
Numărul potenţialilor donatori voluntari de CSH a fost comunicată de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă (AMDM), Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) şi Grupul European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă (GESTM), în cadrul celei de-a 41-a întâlniri anuale, ce a avut loc la Istanbul, informează Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de CSH.
La fiecare trei minute, o persoană este diagnosticată cu cancer de sânge, dar fără un frate sau o soră cu care să aibă compatibilitate, multe astfel de persoane se bazează pe registrele de donatori din toată lumea, spune Dragomirişteanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Transplantul de CSH poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli diferite, printre care se numără leucemia, limfomul şi anemii hemolitice ereditare severe, dar şi afecţiuni precum anemia aplastică, sindromul mielodisplazic, tulburările ereditare ale sistemului imunitar şi tulburările metabolice moştenite.
Asociaţia DMOP a fost înfiinţată în 1989 ca rezultat al colaborării a opt ţări, ajungând ca în prezent să reprezinte o comunitate formată din 53 de ţări care cooperează în vederea realizării unui inventar centralizat al tuturor potenţialilor donatori voluntari de CSH din întreaga lume. DMOP lucrează în strânsă cooperare cu AMDM, care are rolul de a stabili standarde consecvente şi de nivel înalt pentru toate registrele donatorilor de CSH din lume.
Baza de date globală a DMOP poate fi uşor accesată de medicii care caută un donator compatibil în numele pacienţilor lor aflaţi în aşteptarea unui transplant de CSH, explică directorul general Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Din 1973, când a avut loc prima procedură reuşită de transplant de CSH de la un donator neînrudit, s-a înregistrat o creştere exponenţială a tuturor tipurilor de transplanturi de CSH, în special cele provenite de la donatori neînrudiţi.
În Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), s-au înscris, până la începutul lunii martie 2015, 20.570 de donatori, dintre care aproape jumătate - 8.967 de donatori - sunt deja testaţi. Baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienţi care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare datorită interconectării cu alte registre internaţionale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă - EMDIS şi Europdonor).
De la începerea activităţii RNDVCSH, în aprilie 2013, în centrele de transplant medular din România au fost realizate 56 de transplanturi de CSH de la donatori neînrudiţi, dintre care doi donatori erau înscrişi în registru. De asemenea, Registrul din România a furnizat celule stem hematopoietice recoltate de la un donator român pentru un pacient internaţional.
Se pot înscrie în RNDVCSH, ca potenţiali donatori, persoanele sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani. După o documentare completă asupra a ceea ce presupune donarea de celule stem şi după semnarea unui formular de consimţământ privind decizia de a deveni donator/donatoare de celule stem hematopoietice, persoanele care şi-au dat acordul vor completa un chestionar medical, li se va recolta o probă de sânge pentru analize şi pentru determinarea profilului HLA. După acest demers, persoana înscrisă în registru, poate fi perechea unui pacient aflat în căutarea unui donator compatibil. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară şi anonimă.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe