Peste 20 de decizii de neconstituţionalitate, pronunţate de judecătorii CC în 2013

Judecătorii Curţii Constituţionale au pronunţat 21 de decizii de neconstituţionalitate, din totalul celor 534 de hotărâri luate de plenul CC, de la începutul anului şi până la jumătatea lunii decembrie.

Urmărește
75 afișări
Imaginea articolului Peste 20 de decizii de neconstituţionalitate, pronunţate de judecătorii CC în 2013

Peste 20 de decizii de neconstituţionalitate, pronunţate de judecătorii CC în 2013 (Imagine: Shutterstock)

Curtea Constituţională a înregistrat 852 de sesizări în 2013, dintre care 828 au fost excepţii de neconstituţionalitate invocate în cadrul unor procese.

"Curtea Constituţională a fost sesizată cu excepţii de neconstituţionalitate ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti într-un număr de 828 de dosare", arată instituţia, în răspunsul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Primele trei instanţe judecătoreşti, după numărul de sesizări înaintate Curţii Constituţionale, sunt Curtea de Apel Bucureşti, de unde au fost transmise 116, Tribunalul Bucureşti, cu 93 , şi Tribunalul Iaşi, care a formulat 35 de sesizări.

Potrivit reprezentanţilor Curţii Constituţionale, la jumătatea lunii decembrie erau înregistrate 397 de sesizări ce urmează să fie soluţionate.

Printre cele mai importante sesizări care vor fi analizate în anul 2014 se numără cele formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi PDL, privind modificările aduse Codului Penal, aprobate în 10 decembrie de Camera Deputaţilor. Acestea vor fi luate în discuţie de judecătorii Curţii Constituţionale în 15 ianuarie.

Decizia de sesizare a Curţii Constituţionale a fost luată de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Efectul dispoziţiilor art. I pct. 5 şi ale art. II pct. 3 din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative (PL-x nr. 680/2011) constă, în principal, în restrângerea sferei de aplicare a tuturor normelor de incriminare care prevăd, ca subiect activ, persoana care are calitatea de «funcţionar public» sau «funcţionar» în sensul art. 147 din Codul penal sau calitatea de «funcţionar public» în accepţiunea art. 175 din noul Cod penal, excluzând incidenţa acestei categorii de norme de incriminare în cazul persoanelor exceptate de la dispoziţiile art. 147 din Codul penal şi art. 175 din noul Cod penal", arăta ICCJ.

PDL a depus la Curtea Constituţională două sesizări în legătură cu modificările adoptate în 10 decembrie de Camera Deputaţilor la Codul Penal, una vizând definirea funcţionarului public şi cealaltă referindu-se la conflictul de interese.

O altă sesizare ce urmează să fie dezbătută în 2014 este cea formulată de PDL în cazul proiectului legii descentralizării, adoptat în noiembrie prin asumarea răspunderii de către Guvern. Curtea ar fi trebuit să ia în discuţie în 11 decembrie sesizarea PDL, dar a decis să amâne cauza până pe 10 ianuarie 2014.

Potrivit unor surse oficiale, judecătorii constituţionali au primit în cazul acestei sesizări 4.000 de pagini de documente. Sesizarea a fost semnată de 70 de deputaţi democrat-liberali.

"Sesizarea către Curtea Constituţională a României arată că, în opinia semnatarilor, legea privind descentralizarea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale încalcă dispoziţiile constituţionale din articolul 1 (aliniate 1, 3, 4 şi 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 şi 136", potrivit PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici