Peste 200 de angajaţi ai rafinăriei Arpechim Piteşti au protestat în faţa Prefecturii Argeş

Peste 200 de angajaţi ai rafinăriei Arpechim Piteşti au protestat, marţi, în faţa Prefecturii Argeş, acuzând că a trecut mai mult de o lună de la promisiunile guvernanţilor că vor interveni pentru salvarea societăţii propuse pentru închidere, iar măsurile concrete întârzie să apară.

Urmărește
10 afișări

Potrivit preşedintelui Sindicatului Rafinorul din cadrul Arpechim Piteşti, Ion Popescu, oamenii au ajuns la disperare şi cred că termenul de graţie de şase luni fixat la o întâlnire comună la Piteşti, la sfârşitul lunii martie, privind amânarea sistării activităţii este unul inutil în condiţiile în care rafinăria se va închide "tacit" în spatele uşilor închise.

"Acum o lună s-a fixat ca viabilă varianta ca societatea să fie salvată de la închidere, aceasta fiind concluzia întâlnirii de la Piteşti dintre reprezentanţii OMV cu administraţia publică şi politicienii din judeţele Argeş şi Vâlcea, în timp ce reprezentanţii conducerii combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea spuneau că ar fi dispuşi să preia unitatea dacă s-ar ajunge la o asemenea hotărâre. Atunci s-a fixat un termen de şase luni în care instalaţiile vor rămâne în conservare fără să fie dezmembrate sau vândute şi în care urma să fie găsită o soluţie de salvare. Între timp nu s-a întâmplat nimic. Şi cred că au vrut ca închiderea rafinăriei Arpechim să se facă tacit", a declarat Ion Popescu.

El a precizat că este îngrijorat de faptul că nu ştie ce se va întâmpla cu salariaţii dacă rafinăria se va închide.

"S-a anunţat închiderea rafinăriei iniţial în mijloace de informare de care nu a auzit nimeni. Decizia închiderii e luată, dar nu asta e ce e mai rău. Pe mine mă îngrijorează ce se va întâmpla cu salariaţii. Cerem reprezentanţilor guvernamentali să se implice fiindcă a trecut o lună, e adevărat mai sunt cinci, dar cei de la Petrom mi-au spus că nu i-a contactat nimeni de la Guvern şi nu au nicio ofertă. Cerem ministrului Economiei, Ion Ariton, care a lucrat la Petrom, să se implice, cerem implicarea lui personală deoarece este problema a 700 de salariaţi ai rafinăriei şi altor 10.000-15.000 de locuri de muncă pe industria de orizontală. S-a avansat prin presă preţul precum că Petrom cere 200 de milioane de euro, dar deocamdată eu nu pot să spun dacă e aşa oferta deoarece preţul se discută, nu a fost fixat şi repet nu există nicio ofertă", a mai spus Ion Popescu, acesta adresându-se mulţimii de la o portavoce împrumutată de la un jandarm în condiţiile în care cea pe care o avea nu mai funcţiona.

Salariaţii au huiduit şi au fluierat, scandând "Jos Guvernul" şi "Salvaţia rafinăria". De asemenea, protestatrii au purtat pancarte pe care scria: "România are nevoie de Arpechim", "Nu distrugeţi industria românească" şi "Guvernanţi treziţi-vă!".

Mitingul de protest din faţa Prefecturii Argeş s-a încheiat după o oră, fără incidente.

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (SNP) a decis, în 24 martie, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim Piteşti, deoarece opţiunea vânzării nu este fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.

Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, din raţiuni economice.

După oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca şi depozit. În acest scop, un număr corespunzător de angajaţi vor continua să desfăşoare activităţi, se preciza într-un comunicat al OMV Petrom transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici