- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 200 de angajaţi Amurco Băcau au pichetat Prefectura, nemulţumiţi de neacordarea unor subvenţii
Peste 200 de angajaţi ai combinatului de îngrăşăminte chimice Amurco din Băcau, controlat de grupul de firme Interagro, au pichetat, miercuri, Prefectura, în semn de protest faţă de nerespectarea de către Guvern a protocolului privind acordarea de subvenţii la îngrăşămintele chimice.
Angajaţii Amurco Bacău au venit la acţiunea de protest din faţa Prefecturii Bacău, care a început la ora 10.00, cu talăngi, claxoane si pancarte, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Conducerea fabricii a anunţat disponibilizarea a 650 de muncitori, începând cu 1 mai. Supărarea noastră este că Guvernul nu s-a ţinut de promisiuni şi am ajuns să muncim degeaba. Suntem dezamăgiţi, iar salariile compensatorii nu reprezintă o satisfacţie, în condiţiile în care ne pierdem locurile de muncă", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX liderul sindical Gheorghe David.
Protestatarii au cerut demisia ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu, considerat principalul vinovat pentru situaţia creată.
Liderul sindical de la Amurco, Gheorghe David, a mai declarat că fabrica a produs în ultima perioadă 30.000 de tone de îngrăşământ, cantitate care este acum în stoc. Angajaţii băcăuani ai Interagro încă mai speră ca în această lună să fie adoptată ordonanţa promisă de Executiv, privind acordarea unor subvenţii pentru îngrăşăminte chimice. În caz contrar, conform declaraţiilor fãcute de liderul de sindicat, angajaţii Amurco sunt decişi să continue acţiunile de protest.
Un număr de 650 din cei 850 de angajaţi de la combinatul de îngrăşăminte chimice Amurco Bacău vor fi disponibilizaţi, de la 1 aprilie, iar restul salaraţilor vor fi păstraţi pentru a asigura conservarea instalaţiilor, în condiţiile în care combinatul va fi închis.
"Oprim fabricile de la 1 aprilie. În prima fază rămân toţi oamenii, până închidem instalaţiile, după care 650 dintre ei nu vor mai veni la lucru. Listele sunt întocmite, se lucrează după un plan clar, vor rămâne doar cei necesari pentru a asigura conservarea instalaţiilor. Două luni am mers pe baza protocoalelor semnate de miniştri, care acum se dezic de ce au afirmat", a declarat, luni, Laurenţiu Hotea, directorul Amurco Bacău.
El a precizat că miercuri va fi ultima zi în care combinatul va mai funcţiona.
Combinatul Amurco are 850 de angajaţi şi este singurul de acest fel din judeţul Bacău.
Omul de afaceri Ioan Niculae a anunţat, săptămâna trecută, că va închide treptat, până luni sau marţi, cele şase combinate chimice pe care le controlează şi că va disponibiliza aproximativ 95% din cei 6.700 de angajaţi ai celor şase companii.
În cele şase combinate - Amonil Slobozia, Donauchem Turnu Mgurele, Amurco Bacău, Gaproco Piatra Neamţ, Nitroporos Făgăraş şi Viromet Victoria, singurul care nu produce îngrăşăminte chimice - lucrează aproximativ 6.700 de angajaţi.
Niculae a motivat disponibilizările colective prin faptul că reprezentanţii ministerelor Agriculturii, Economiei şi Finanţelor Publice nu au respectat angajamentul convenit la 27 ianurie cu Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP), prin s-a convenit ca Guvernul să acorde fermierilor un ajutor de 400 de lei pe hectar pentru îngrăşăminte chimice.
"Până acum, deşi au trecut aproape două luni, nu s-a discutat nicio ordonanţă care să aibă ca obiect acest ajutor. De asemenea, nu au cerut oficial la Bruxelles aprobarea pentru acest ajutor, deşi ei spun că Bruxelles-ul nu este de acord cu acest sprijin", spunea Niculae.
Potrivit acestuia, de la 1 februarie, de când combinatele au început să primească din nou gaze, după criza gazului rusesc, combinatele au produs pe stoc cantităţi mari de îngrăşăminte chimice, a căror valoare se ridică la 200 de milioane lei.
Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie a protestat, în luna ianuarie, la Ministerul Agriculturii, solicitând acordarea unei subvenţii de 400 de lei la hectar fermierilor pentru achiziţionarea de îngrăşăminte. Sindicaliştii au anunţat ulterior semnarea unui protocol pentru acordarea acestei subvenţii, atât cu Agricultura, cât şi cu Ministerul Economiei.
Ministerul Agriculturii a anunţat că nu a obţinut acordul Comisiei Europene pentru a acorda sprijinul pentru îngrăşăminte chimice, care este considerat ajutor de stat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Banii negri din campanie: ANAF verifică modul în care a fost finanţată campania lui Georgescu
-
SUA sancţionează CPI pentru susţinerea Israelului
-
Barna: Nu luăm în calcul majorarea TVA, Nu modificăm impozitul pe salarii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO