- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC , (07.06.2014, 11:52)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Peste 3.500 de pelerini din Ungaria au ajuns cu patru trenuri la Miercurea Ciuc - VIDEO
Peste 3.500 de pelerini din Ungaria au ajuns, sâmbătă, cu patru trenuri, la Miercurea Ciuc, pentru a participa la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu, ei fiind întâmpinaţi cu aplauze, flori şi steaguri de sute de localnici.
Urmărește
639 afișări
Anul acesta, nu trei, ci patru trenuri au adus din Ungaria peste 3.500 de pelerini care vor participa la procesiunea de Rusalii, de sâmbătă, de la Şumuleu Ciuc.
Trenul "Fecioara Maria", în care au călătorit 600 de pelerini, a ajuns, joi seară, la Gheorgheni, în judeţul Harghita. Având avans de o zi faţă de ceilalţi pelerini, cele 600 de persoane şi-au petrecut ziua de vineri în localitatea băcăuană Ghimeş-Făget, unde au participat la o slujbă religioasă la Biserica "Contumati", cea mai veche din zonă, şi au vizitat "Graniţa de o mie de ani", care, până în 1918, a fost cea mai estică a fostului Imperiu Austro-Ungar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Vineri, au ajuns în Harghita "Rapidul secuiesc", "Expresul de Şumuleu" şi "Rapidul secuiesc istoric", cel din urmă fiind înfiinţat în amintirea unui tren care a circulat în 1940, între Budapesta şi Sfântu Gheorghe. Cele trei trenuri au adus din Ungaria alte 3.000 de persoane.
Potrivit obiceiului, pelerinii au fost aşteptaţi în gările principale de pe traseu cu fanfare, fiindu-le oferite pălincă şi kürtos kalács de către localnici îmbrăcaţi în portul popular secuiesc.
Majoritatea pelerinilor şi-au petrecut noaptea la rude, la cunoştinţe sau la sătenii care s-au oferit să-i găzduiască gratuit.
Cele patru trenuri au ajuns, sâmbătă, la Miercurea Ciuc, pelerinii arborând la geamuri steaguri ale Ungariei, Ţinutului Secuiesc, precum şi drapele arpadiene (Dinastia Arpadiană a fost prima dinastie domnitoare a Regatului Ungariei).
Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu aplauze, flori şi steaguri de sute de localnici.
"Îi aştept cu gânduri bune, cu împliniri sufleteşti pentru că astăzi (n.r. - sâmbătă) e o zi deosebită. În fiecare an, oameni care nu se cunosc şi care totuşi sufleteşte sunt împreună sunt fraţi, sunt surori şi asta ar trebui lumea să înţeleagă: că nu este deosebire între oameni, suntem toţi egali, suntem, fiii lui Dumnezeu", a spus o femeie care i-a aşteptat pe pelerini, la Miercurea Ciuc.
Un bărbat a afirmat că pelerinajul este "un obicei care nu ţine cont de culoare, de politică, este cu totul altceva", iar o altă femeie a adăugat că aşteaptă o familie de ortodocşi din Iaşi, pentru a participa împreună cu cei de toate religiile la pelerinaj, întrucât "nu religia contează aici, ci omenia contează şi dragostea şi tot ceea ce ar trebui să fie între oameni".
Pelerinii veniţi din Ungaria au fost impresionaţi de felul în care au fost primiţi.
"Am venit de la Budapesta şi nici nu pot să exprim bine ceea ce simt. Simt multă linişte în suflet şi aşa o să mergem cu toţii la Şumuleu", a spus o femeie.
Alţii au spus că vin de mai bine de 17 ani la Fecioara Maria de la Şumuleu, statuia făcătoare de minuni.
Un pelerin din Ungaria care ajuns pentru prima dată la pelerinajul de la Şumuleu a afirmat că "drumul a fost o experienţă foarte frumoasă", care l-a emoţionat foarte mult.
"Astfel de ocazii adâncesc sentimentul naţional, ne dăm seama unde aparţinem şi este înâlţător", a spus bărbatul.
De la gara din Miercurea Ciuc, pelerinii, din străinătate şi din România, au pornit pe jos în procesiune către Catedrala franciscană din Şumuleu, unde va fi oficiată o slujbă religioasă, după care oamenii vor pleca spre altarul triplu de pe Muntele Şumuleul Mic.
Mii de pelerini au venit la Miercurea Ciuc şi cu autocare, care în prezent ocupă două benzi din cele patru ale drumului european 578, Braşov - Reghin, dar şi lateralele drumurilor naţionale, la toate intrările în oraş.
Potrivit organizatorilor, până la ora 9.00 s-au îndreptat către Catedrala franciscană aproximativ 7.000 de persoane, iar în faţa bisericii se aflau deja 3.500.
De asemenea, toate arterele care duc spre zona de pelerinaj sunt neîncăpătoare pentru mulţimea care urcă în procesiune.
Peste 150.000 de persoane sunt aşteptate la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc, organizat, în acest an, pentru a 447-a oară. Printre pelerini se vor afla, în vizită privată, preşedintele Ungariei, Janos Ader, ministrul Apărării Naţionale ungar, Hende Csaba, şi alţi membri ai Parlamentului de la Budapesta.
Peste 500 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor asigura, de vineri şi până duminică, paza şi ordinea în timpul desfăşurării pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc.
De asemenea, pentru buna desfăşurare a pelerinajului de Rusalii, Primăria Miercurea Ciuc a dispus restricţii de circulaţie, de vineri până duminică.
Astfel, vineri, începând de la ora 6.00, s-a interzis oprirea şi staţionarea vehiculelor pe străzile din zona pelerinajului, acces cu autoturismele urmând să aibă doar persoanele care locuiesc în zonă şi cei care au primit autorizaţie de la primărie. Începând de sâmbătă, de la ora 6.00, şi până duminică, la ora 16.00, accesul autovehiculelor este interzis în totalitate, excepţie făcând autospecialele serviciilor de urgenţă, ale Poliţiei, Jandarmeriei şi maşinile firmei de salubrizare.
Poliţia Rutieră a atenţionat că, de vineri până duminică, pe drumurile E 578, pe direcţia Gheorgheni-Băile Tuşnad, pe DN 12A, pe direcţia Miercurea Ciuc- Ghimeş, şi pe DN 13A, pe direcţia Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc, traficul rutier va fi îngreunat din cauza prezenţei unui mare număr de mijloace de transport.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe