Peste 3.500 elevi din 21 de judeţe, consiliaţi pentru piaţa muncii printr-un proiect european
Peste 3.500 de elevi din 21 de judeţe din ţară vor fi consiliaţi pentru continuarea studiilor într-un domeniu în care au competenţe şi pentru care există cerere pe piaţa muncii sau pentru integrare imediată în piaţa muncii, în cadrul unui proiect european implementat de Blocul Naţional Sindical.
Blocul Naţional Sindical, în parteneriat cu Universitatea Româno-Germană din Sibiu, SC Technical Training SRL şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema SA, lansează în perioada 10 mai - 2 iunie 2011 proiectul "Caravana Carierei", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat, marţi, la conferinţa de lansare din Bucureşti, că proiectul implementat de BNS se adresează elevilor de liceu care se pregătesc pentru ciclul superior de învăţământ sau spre piaţa muncii, adolescenţi care au nevoie de îndrumare din partea unor experţi în domeniul dezvoltării profesionale şi personale.
Timp de un an şi jumătate, în intervalul noiembrie 2011 - aprilie 2013, o echipă de specialişti va merge în 21 de judeţe, în licee şi şcoli de arte şi meserii şi va discuta cu elevii, în cadru formal şi informal, ajutându-i să îşi creioneze viitorul în funcţie de aspiraţii, de competenţe şi de tendinţele înregistrate în piaţa muncii. Echipa de implementare şi-a propus să consilieze un număr de minim 3.500 de elevi, iar 1.050 dintre tinerii participanţi la sesiunile de consiliere vor primi din partea proiectului câte un notebook.
Înainte de plecarea caravanei pe traseu, în intervalul iunie - august 2011, în Sibiu, Cluj, Craiova şi Timişoara vor fi organizate patru întâlniri de lucru la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai agenţilor economici care activează la nivel judeţean şi regional (angajatori), reprezentanţi ai mediului academic, ai autorităţilor locale, ai AJOFM şi ai ONG-urilor care derulează programe destinate tinerilor, a mai spus Costin.
El a precizat că proiectul "Caravana Carierei" are ca obiectiv şi întărirea legăturii dintre actorii economici, sociali şi civici, iar cele patru întâlniri de lucru vor da ocazia participanţilor să interacţioneze, să facă schimb de informaţii şi să lucreze împreună în beneficiul tinerilor. Totodată, echipa caravanei va putea identifica direct de la sursă nevoile specifice şi particularităţile locale ale pieţei muncii.
În intervalul mai 2013 - septembrie 2013 (după încheierea traseului caravanei) vor fi înfiinţate în cadrul proiectului patru Centre de Dezvoltare a Carierei în Sibiu, Cluj, Craiova şi Timişoara. Centrele vor continua misiunea caravanei, oferind consiliere absolvenţilor de învăţământ preuniversitar şi după ce proiectul va fi finalizat. În acelaşi timp, centrele vor avea un rol de liant la nivel regional între angajatorii din zonă, furnizorii de servicii de ocupare şi de formare profesională continuă şi tinerii absolvenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă, a mai spus preşedintele BNS.
Caravana este un eveniment mobil care constă în deplasarea unei echipe de experţi la 42 de unităţi de învăţământ din 21 de judeţe împărţite în patru regiuni de dezvoltare: nord-vest - Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, vest - Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, sud-vest Oltenia - Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj şi regiunea centrală - Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Vizitele la cele 42 de licee şi şcoli de arte şi meserii vor dura câte două zile şi vor cuprinde sesiuni de consiliere cu elevii cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani. La fiecare workshop ar urma să participe minimum 85 de elevi.
Dumitru Costin a precizat că în procesul de selecţie a şcolilor şi a participanţilor se va ţine cont de dimensiunea de includere a proiectului, care pune accent pe grupurile vulnerabile - elevi aparţinând unor minorităţi, aflaţi în situaţii de risc, proveniţi din familii sărace sau cu dizabilităţi.
Elevii cuprinşi în sesiunile de consiliere vor primi informaţii legate de dezvoltarea carierei, urmărindu-se trei piloni principali, respectiv continuarea studiilor într-un domeniu în care au competenţe şi pentru care există cerere pe piaţa muncii (informaţii privind condiţiile de admitere, informaţii despre burse şi programe sociale destinate tinerilor, reţele naţionale, europene şi internaţionale ale tinerilor), integrarea imediată în piaţa muncii (informaţii despre instituţii guvernamentale sau non-guvernamentale care fac plasare pe piaţa muncii, legislaţia muncii, ocupaţii pentru care există cerere în piaţă, instituţii/proiecte care oferă gratuit cursuri de calificare, formare profesională), antreprenoriat (paşi procedurali pentru începerea unei afaceri, drepturi şi obligaţii în calitate de antreprenor, sfaturi privind managementul afacerii, reţele de organizaţii ale antreprenorilor).
Pentru elevii care nu vor participa la sesiunile de consiliere, caravana va amplasa în fiecare dintre locaţii, în curtea unităţii şcolare (sau în sălile de sport), corturi de informare unde vor avea acces la materiale informative tipărite şi prezentări multimedia.
Caravana Carierei va premia 1.050 de elevi (din cei 3.500 care participă la sesiunile de consiliere) cu câte un notebook. Premiile se vor acorda în baza unui test de cunoştinţe aplicat la finalul workshop-urilor.
Preşedintele BNS a precizat că în spatele proiectului "Caravana Carierei" stau două dintre problemele grave cu care se confruntă piaţa muncii din România, şi anume accesul dificil al tinerilor absolvenţi la locuri de muncă şi discrepanţele dintre oferta şi cererea de forţă de muncă. El a arătat că lipsa reformelor din sistemul educaţional a condus la o îndepărtare treptată a acestuia de nevoile reale ale pieţei muncii, iar criza economică din ultimii trei ani a accentuat creşterea şomajului în rândul categoriei de vârstă 15-24 de ani.
În trimestrul 4 al anului 2008, rata şomajului BIM în rândul tinerilor cu vârste între 15-24 de ani era de 17,9 la sută, urcând la 20 de procente în acelaşi trimestru al anului 2009 şi la 22,8 la sută în anul 2010 (trimestrul 4).
"Rata şomajului pentru această categorie de vârstă este uriaşă comparativ cu segmentul 25-34 de ani - 7,5 la sută în trimestrul 3 din 2010, cu segmentul 35-44 - 4,9 la sută, cu segmentul 45-54 - 4,9 la sută sau cu segmentul de vârstă de peste 55 de ani - 2,3 la sută", susţine Costin.
Potrivit unui raport al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în anul 2009 şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record: din cele 620 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, reprezentând populaţie activă economic, 81 de milioane nu aveau loc de muncă, cel mai ridicat nivel după 1991.
Bugetul proiectului este de 20.837.000 de lei, aproximativ cinci milioane de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO