Peste 30 de persoane suspectate că au vândut cu acte false maşini închiriate din străinătate, audiate

Peste 30 de persoane suspectate că au închiriat maşini din Italia, Spania şi Germania şi le-au vândut cu acte false în România sunt audiate, luni, la DIICOT, în urma unor percheziţii la locuinţele acestora din Bucureşti, Ilfov, Prahova, Timiş, Satu Mare şi Hunedoara.

Urmărește
460 afișări
Imaginea articolului Peste 30 de persoane suspectate că au vândut cu acte false maşini închiriate din străinătate, audiate

Peste 30 de persoane suspectate că au vândut cu acte false maşini închiriate din străinătate, audiate (Imagine: Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut, luni, zece percheziţii, la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale organizate, suspectaţi de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals în declaraţii.

În urma percheziţiilor urmează să fie audiate, la sediul DIICOT Ploieşti, 30 de persoane.

Percheziţiile au fost făcute întră-un dosar în care procurorii DIICOT Ploieşti au început, în 16 octombrie, urmărirea penală faţă de 26 de persoane suspectate că au închiriat maşini din străinătate şi le-au vândut apoi în România, folosind acte false.

Prejudiciul estimat de procurori, până în prezent, se ridică la peste 750.000 de euro. O parte dintre autoturisme au fost recuperate şi restituite proprietarilor, potrivit anchetatorilor.

"O parte din membrii grupului infracţional organizat au încheiat convenţii de închiriere a unor autoturisme în străinătate cu societăţi de închirieri autoturisme, preponderent din Italia, Spania şi Germania, cu scopul de a intra în posesia ilicită a acestora, precum şi de a obţine documentele originale şi cheile autoturismelor", arată DIICOT într-un comunicat de presă.

Autoturismele erau apoi aduse în România şi preluate de către alţi membri ai grupului infracţional, care se ocupau de vânzarea maşinilor într-un timp scurt şi la preţuri cu mult sub preţul pieţei.

"Următoarea etapă infracţională consta în încredinţarea acestor autoturisme celorlalţi membri ai reţelei pentru a efectua demersurile preliminare înmatriculării, respectiv prezentarea la Registrul Auto Român pentru eliberarea cărţilor de identitate a vehiculelor şi autentificarea acestora", susţin procurorii.

Imediat după ce erau înmatriculate, în baza unor acte false, dar şi folosindu-se de documentele reale obţinute de la firmele de închiriere, suspecţii vindeau maşinile, iniţial între membrii grupării şi ulterior unor persoane care nu cunoşteau provenienţa autoturismelor.

Gruparea infracţională a acţionat între anii 2008 şi 2011.

Percheziţiile au fost făcute de procurorii DIICOT Ploieşti şi ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigăzile de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti, Timişoara, Satu Mare şi Hunedoara. Acţiunea a fost realizată cu suportul de specialitate al SRI şi al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici