- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.10.2011, 13:40)
- Ioan Dornescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 30% dintre românii din oraşe nu renunţă la echipamentele electrice şi electronice defecte
Peste 30% dintre românii din mediul urban deţin în gospodării echipamente electrice şi electronice defecte (DEEE) şi aproximativ 25% au becuri nefuncţionale, potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piaţă Daedalus Millward Brown, realizat la solicitarea Asociaţiilor ECOTIC şi Recolamp.
Urmărește
508 afișări
Peste 30% dintre românii din oraşe nu renunţă la echipamentele electrice şi electronice defecte (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 800 de persoane, în oraşele cu peste 50.000 de locuitori.
Rezultatele sondajului reflectă situaţia din România în ceea ce priveşte atitudinea românilor faţă de colectarea selectivă a deşeurilor şi dotarea gospodăriilor cu echipamente electrice şi electronice.
Analiza arată că românii păstrează în locuinţe DEEE-urile cu intenţia de a le repara (25%), pentru că nu ştiu ce ar putea face cu acestea după scoaterea din uz (25%), pentru că nu au avut timp să se ocupe de ele (21%) sau din cauză că nu există facilităţi de debarasare în zona în care locuiesc (11%).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În privinţa motivelor pentru care persoanele din mediul urban s-ar debarasa de aceste DEEE-uri, acestea sunt "la nivel declarativ" protecţia mediului (27%), eliberarea de spaţiu în gospodărie (21%), existenţa unor puncte de colectare în proximitate (14%) sau reduceri de preţ la achiziţionarea unor produse noi (13%).
Totodată, peste 65% din românii din mediul urban nu ştiu despre existenţa unui punct de colectare selectivă a DEEE-urilor, în timp ce majoritatea cetăţenilor (53%) consideră că responsabilităţile realizării infrastructurii revin autorităţilor publice locale direct sau cu ajutorul firmelor de salubritate.
Un sfert din populaţie consideră că firmele specializate ar trebui să contribuie la dezvoltarea infrastructurii de colectare selectivă a DEEE-urilor şi 20% din cei chestionaţi cred că această sarcină revine companiilor.
Din punct de vedere al dotărilor, conform rezultatelor înregistrate, majoritatea gospodăriilor din mediul urban sunt dotate cu aparate electrice şi electronice, precum frigider (98,8%), maşină de spălat (96,8%), televizor (98.8%), aspirator (93%), computer sau laptop (77%) sau becuri economice (70%).
În ceea ce priveşte durata de la achiziţia bunurilor menţionate anterior, majoritatea produselor sunt în gospodăriile din mediul urban în medie de patru ani. Excepţie fac însă aerul condiţionat (3,2 ani), laptopul (2,6 ani), corpurile de iluminat cu led (2,5 ani), dar şi becurile economice (2,2 ani).
La nivelul colectării selective, indiferent de tipurile de deşeuri, peste 60% colectează selectiv anumite produse, în timp ce 40% nu sunt preocupaţi de această activitate ca urmare a lipsei infrastructurii în proximitate (aproximativ 60%) sau din comoditate (aproximativ 30%).
"Studiul efectuat anul acesta şi-a propus să analizeze în detaliu gradul de informare şi modalităţile prin care populaţia se debarasează de DEEE-uri şi sursele de iluminat. O mare parte din oameni nu sunt încă conştienţi de impactul negativ al unei gestionări necorespunzătoare a acestor tipuri de deşeuri asupra sănătăţii şi mediului. În acest context, vom continua să dezvoltăm campanii de conştientizare şi colectare în mediul urban şi rural în vederea formării unei mentalităţi noi a cetăţenilor români faţă de protecţia mediului şi revalorificarea resurselor, precum şi responsabilizarea Autorităţilor Publice Locale în managementul deşeurilor", a declarat într-un comunicat preşedintele Asociaţiei ECOTIC, Valentin Negoiţă.
La rândul său, directorul general al Recolamp, Raul Pop, a afirmat că 70% dintre gospodării deţin cel putin un bec economic, în timp ce 25% dintre acestea deţin un bec economic ars.
"Aşteptăm aceste deşeuri în «Colţurile verzi» sau, acolo unde există, în punctele de colectare municipale. Sau, dacă este mai comod, la magazinele care vând becuri şi tuburi fluorescente. Cel mai important este ca aceste deşeuri să nu ajungă la gunoi. Ele conţn substanţe care nu au ce cauta acolo", a adăugat Pop.
Cea de-a patra ediţie a studiului "Dotările din gospodării cu echipamente electronice şi atitudinea populaţiei faţă de echipamentele electronice uzate" a fost realizată în perioada 12 - 20 septembrie 2011. Cei 800 de respondenţi sunt persoane cu putere de decizie, având vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani, care provin din mediul urban.
ECOTIC este organizaţia colectivă de gestionare a DEEE din domeniul IT&C şi al electronicelor de consum. Începând cu anul 2007, ECOTIC a amplasat în ţară peste 400 de containere destinate colectării selective a DEEE. Volumul de deşeuri colectate de ECOTIC în cei cinci ani de activitate este de peste 30.000 de tone, echivalentul a 60.000 de frigidere, 30.000 de maşini de spălat, 500.000 de calculatoare şi monitoare, 200.000 de televizoare şi 500.000 de imprimante şi copiatoare. Cantitatea colectată de către ECOTIC reprezintă aproximativ 30% din totalul de DEEE-uri colectate la nivel naţional.
Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor, ce are ca membri fondatori companiile General Electric, Osram şi Philips. Scopul organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de surse de lumină, colectarea şi reciclarea becurilor economice şi a tuburilor fluorescente arse în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.
Daedalus Millward Brown este una dintre cele mai mari companii de cercetare de marketing din România.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36