Peste 300 de angajaţi ai MAI cercetaţi de DGA în acest an

Peste 300 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor au fost cercetaţi, în acest an, de către ofiţerii anticorupţie, aproape jumătate dintre aceştia fiind puşi sub învinuire, a anunţat, miercuri, Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

Urmărește
18 afișări

Un aspect pozitiv - apreciat de DGA - este reprezentat de creşterea numărului lucrătorilor MAI care au sesizat fapte de corupţie prin autodenunţ, de la 15 în primul trimestru al anului 2008, la 23 în acelaşi interval de timp din 2009, precum şi a sesizărilor prin denunţ, de la 22 la 42 în aceeaşi perioadă de referinţă.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), în perioada 1 ianuarie - 31 martie, la nivelul DGA au fost înregistrate 355 de lucrări şi dosare penale (faţă de 329 în aceeaşi perioadă a anului trecut), în 84 dintre acestea fiind începută urmărirea penală. De asemenea, au fost cercetate 516 persoane, din care 320 personal al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Dintre acestea 239 au fost puse sub învinuire, 143 fiind angajaţi MAI, 28 cu funcţii de conducere, iar alte 59 de persoane au fost inculpate, 22 fiind angajaţi MAI şi 18 au arestate preventiv.

"Este evidentă, în acest context, creşterea eficienţei activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie atât prin numărul sporit de lucrări în care s-a sesizat Parchetul, lucrări concretizate ulterior în dosare penale, cât şi prin creşterea numărului persoanelor puse sub învinuire", arată DGA.

În acest an, Parchetele competente au emis 30 de rechizitorii şi au aplicat 19 sancţiuni administrative în dosare instrumentate la nivelul DGA.

"Pentru a avea o imagine completă a rolului şi locului DGA în efortul de ansamblu al instituţiilor statului de prevenire şi combatere a corupţiei, a fost întocmită o situaţie privind aportul DGA la rezultatele de finalitate judiciară prezentate oficial de aceste instituţii, document care evidenţiază în principal următoarea concluzie : ponderea activităţilor desfăşurate este semnificativă în raport cu datele prezentate de către unităţile de Parchet la nivel naţional", arată DGA. Astfel, DGA menţionaeză că din cele 304 de rechizitorii emise în sfera combaterii corupţiei la nivel naţional în anul 2008, mai mult de jumătate (165) au fost dispuse în dosarele instrumentate de poliţia judiciară a DGA.

De asemenea, o contribuţie substanţială a DGA, se înregistrează şi în instrumentarea dosarelor finalizate la nivelul Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Săvârşite de Militari, respectiv 62,5 la sută.

Conform DGA, din totalul persoanelor împotriva cărora, la nivelul DNA, s-a dispus măsura arestării preventive, 60 la sută dintre acestea au fost cercetate în cauze în care au fost întreprinse acte procedurale de către lucrători ai DGA iar în ceea ce priveşte valoarea prejudiciului stabilit în cauzele complexe instrumentate la nivelul DNA – SCC, un procent de 87,4 la sută din totalul prejudiciului în euro, a fost identificat prin contribuţia DGA,

DGA arată că se evidenţiază un procent major de 79,4 la sută al numărului de rechizitorii emise de celelalte structuri de Parchet (mai puţin DNA), în dosarele instrumentate pentru fapte de corupţie, cu aportul poliţiei judiciare a DGA.

"În aceste dosare, peste 80 la sută dintre inculpaţi au fost cercetaţi şi li s-a probat activitatea infracţională prin intermediul lucrătorilor DGA, în condiţiile în care aceste structuri de Parchet nu dispun de un aparat propriu de poliţie judiciară", menţionează DGA.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie, joi, cererea MAI de încetare a detaşării în cazul a cinci procurori, printre care şi şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), Irinel Păun.

MAI a cerut încetarea detaşării a cinci procurori, printre care şi a şefului DGA, Irinel Păun. Ceilalţi patru procurori sunt Lucian Doxan, Mircea Petrescu, Ionel Corbu şi Ionel Marian Gherman.

Consiliul Superior al Magistraturii s-a adresat conducerilor instituţiilor din sistemul judiciar care au magistraţi detaşaţi să exprime un punct vedere cu privire la detăşările către diferite instituţii publice. Termenul până la care instituţiile puteau să comunice răspunsul a fost 20 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici