Peste 300 de noi cazuri de rujeolă apărute în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în ultima săptămână, au fost înregistrate 310 cazuri noi de rujeolă, numărul total ajungând la 8.803, de la izbucnirea epidemiei, iar 32 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Urmărește
932 afișări
Imaginea articolului Peste 300 de noi cazuri de rujeolă apărute în ultima săptămână

Peste 300 de noi cazuri de rujeolă apărute în ultima săptămână

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCB), în săptămâna 11-18 august, au fost confirmate alte 310 persoane, care s-au îmbolnăvit de rujeolă, astfel, numărul total de cazuri a ajuns la 8.803.

De la începutul epidemiei de rujeolă, 32 de persoane şi-au pierdut viaţa (opt în judeţul Timis, şase în judeţul Arad, şapte în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş Severin, una în judeţul Bihor, una în judeţul Cluj, una în judeţul Călăraşi, una în judeţul Satu Mare, una în judeţul Vaslui, una în judeţul Galaţi, una în judeţul Mureş şi una în Bucureşti), nefiind niciuna vaccinată contra ROR.

Cele peste 8.800 de cazuri de rujeolă sunt înregistrate în 41 de judeţe, cele mai multe fiind în Timiş (1.226), Caraş-Severin (1.111) şi Arad (1.014).

Din numărul total de cazuri de rujeolă, peste 5.000 sunt confirmate la copii cu vârste cuprinse între 0 şi patru ani, iar alte aproximativ 1.500, la copii între cinci şi nouă ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, de la demararea campaniei de vaccinare, au fost imunizaţi 67.000 de copii, 40.000 nefiind găsiţi la domiciliu, în timp ce rata de refuz a vaccinării a fost de 12%.

Legea vaccinării a fost aprobată de către Guvern şi urmează să fie dezbătută de către Parlament.

Potrivit proiectului Legii vaccinării, părinţii au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, caz în care riscă să fie audiaţi de Comisia judeţeană de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând şi la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinării.

„Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au următoarele obligaţii: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucureşti”, reiese din art.68 al proiectului pentru legea vaccinării.

Aceeaşi sumă de bani ar putea primi amendă şi medicii de familie, care nu respectă prevederile legale, de exemplu, dacă nu oferă informaţii corecte părintelui sau dacă nu asigură confidenţialitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici