- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.01.2017, 14:14)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 300 de persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Capitală
Cele patru zile libere ar putea duce la o criză de sânge în spitale, astfel Centrul de Transfuzii Sanguine este deschis luni pentru toţi cei care doresc să doneze. Aproximativ 300 de persoane au venit încă de la primele ore să li se recolteze sânge.
Urmărește
308 afișări
Peste 300 de persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Capitală (Imagine: Cristina Nichitus / Mediafax Arhiva Foto)
"Nu cred că am fi putut asigura cererea spitalelor pentru că patru zile să nu recoltăm nicio pungă de sânge înseamnă foarte mult în condiţiile în care noi abia reuşim să satisfacem cererea spitalelor de pe o zi pe alta. Începutul de an a fost bun, au venit mai mulţi oameni să doneze decât în perioada similară a anului trecut" a declarat, pentru MEDIAFAX, Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină.
Pentru că în spitale este nevoie continuă de sânge, conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Capitală a decis ca luni, 23 ianuarie, fiind zi liberă, să deschidă uşa tuturor celor care doresc să doneze. Aproximativ 300 de persoane au venit în ziua lor liberă să doneze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Astăzi am avut o zi mai bogată decât o zi normală. Paradoxal, când sunt zile multe libere, noi nu ne bucurăm pentru că bolnavii din spitale au nevoie de sânge indiferent de vacanţă, de vreme, ei sunt acolo şi au mare nevoie şi de aceea am deschis centrul", a mai explicat Doina Goşa.
Cei mai mulţi oameni vin să doneze din dorinţa de a-i ajuta pe cei care aşteaptă săptămâni în spitale pentru sângele necesar unei operaţii.
"Eu m-am învoit de la serviciu ca să pot să vin. Am decis aseară să vin să fac o simplă donaţie. Îi sfătuiesc pe români să vină să ajute oamenii care au nevoie de sânge, mai ales că la noi în ţară este mai greu ", a declarat un bărbat.
"În primul rând, sentimentul de după este foarte plăcut când te gândeşti că poţi ajuta pe cineva şi nu e nici foarte greu. Poate oricine să doneze" a spus Alexandra, o tânără din Bucureşti
"Am grupa 0 negativ, deci sunt donator universal. Este prima dată şi de acum încolo o să-mi sfătuiesc prietenii să vină într-un număr cât mai mare. Am avut o cunoştinţă care a avut nevoie de sânge şi a avut noroc cu prietenii lui care au donat sânge şi l-au ajutat", a povestit Elena, o altă tânără din Capitală.
Toţi cei care donează beneficiază de o zi liberă de la muncă, de şapte bonuri de masă şi de o reducere de 50% pentru transportul cu RATB-ul şi metroul. Oricine poate dona dacă are între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să aibă peste 56 de kilograme, iar bărbaţii peste 58 de kilograme şi să nu fi avut boli cronice sau cardiace. La donaţie, se recoltează 450 de mililitri de sânge care reprezintă 10% din volumul circulant al corpului, iar în aproximativ 24 de ore, organismul înlocuieşte sângele donat. Medicii spun că o persoană poate face donaţii de sânge o dată la 70 de zile.
În continuare, spitalele au nevoie de aproximativ 800-1.000 de componente sanguine, în fiecare zi. Centrul de Transfuzii reuşeşte să acopere un necesar de 500-600 de produse. Din sângele recoltat luni, centrul va reuşi să livreze unităţilor spitaliceşti 700 de componente de sânge.
Citeşte şi: Proiectele de OUG pentru graţiere şi modificarea codurilor penale, analizate miercuri de plenul CSM
Citeşte şi: UPDATE ISU Bucureşti-Ilfov: Incendiul de la clubul Bamboo a fost declarat stins la ora 12.30
Citeşte şi: BUGET 2017 Ce ministere vor avea bugete mai mari în 2017 decât în 2016. Bugetul Ministerului Apărării creşte la 2,18% din PIB
Citeşte şi: BUGET 2017 Ce ministere vor avea bugete mai mari în 2017 decât în 2016. Bugetul Ministerului Apărării creşte la 2,18% din PIB
Citeşte şi: UPDATE ISU Bucureşti-Ilfov: Incendiul de la clubul Bamboo a fost declarat stins la ora 12.30
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe