Peste 300 de salariaţi de la Avioane Craiova, trimişi în şomaj tehnic

Peste 300 de salariaţi ai Fabricii de Avioane Craiova au intrat de vineri până la începutul lunii ianuarie 2009 în şomaj tehnic, urmând să primească 80 la sută din salariu.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Peste 300 de salariaţi de la Avioane Craiova, trimişi în şomaj tehnic

Peste 300 de salariaţi de la Avioane Craiova, trimişi în şomaj tehnic

Adunarea Generală a Sindicatului Liber Avioane Craiova SA a acceptat, vineri, propunerea administraţiei uzinei de a trimite o parte dintre salariaţii fabricii în şomaj tehnic, aceştia urmând a sta la dispoziţia societăţii în cazul unor comenzi.

"În urmă cu câteva zile, administraţia Avioane a propus sindicatului un program care să cuprindă inclusiv trimiterea salariaţilor acasă şi să fie plătiţi într-un anumit procent. Adunarea Generală a aprobat acest program cu unele condiţii astfel încât s-a hotărât ca o mare parte din salariaţi să intre în acest program de a fi la dispoziţia societăţii acasă. Ei vor fi plătiţi cu 80 la sută din salariu", a declarat liderul de sindicat de la Avioane Craiova, Victor Peţa.

Potrivit sursei citate, peste jumătate din numărul de angajaţi de la Avioane Craiova vor intra în programul propus de conducerea fabricii.

"Mai mult de jumătate din salariaţii Avioane Craiova, asta însemnând că fabrica are 670 de salariaţi, nu vor mai veni până cel puţin pe 5 ianuarie. Ce va mai fi pe ianuarie-februarie vom mai vedea", a declarat Victor Peţa.

El apreciază că prin trimiterea salariaţilor în şomaj tehnic se fac economii ce pot ajuta societatea.

"În acest fel administraţia speră să facă economii întrucât anumite secţii nu vor mai fi încălzite şi nu se va mai consuma energie electrică şi termică. De asemenea, economii la transport, întrucât societatea plăteşte transportul dus-întors al salariaţilor, dar şi economii la fondul de salarii pentru că 20 la sută este un procent semnificativ", a mai spus Victor Peţa.

Liderul de sindicat de la Avioane Craiova susţine că reprezentanţii companiei italiene Alenia Aeronautica au trimis auditul la fabrică, fiind una dintre firmele care deja au cumpărat caietul de sarcini în privinţa privatizării.

"Am făcut acest sacrificiu pentru că înţelegem greutăţile prin care trece societatea noastră care parcurge o criză de mai mult timp şi care vine acum alături de criza la nivel mondial. Avem greutăţi. Salariaţii consideră că singura salvare a societăţii rămâne privatizarea. De altfel, cei de la Alenia şi-au trimis firmele de audit la Avioane şi sperăm ca pe 24 noiembrie ei să depună ofertă şi să fie aleşi", a declarat Peţa.

Unul dintre salariaţii care vor fi trimişi în şomaj tehnic, Marcel Bădescu, susţine că pentru angajaţii care vor pleca acasă vor urma nişte săptămâni de iarnă grele. El spune că de la fabrică i s-a comunicat că va sta acasă inclusiv luna ianuarie.

"În fiecare an am avut probleme şi stresul că nu vom mai avea acest loc de muncă. De asta s-a înţeles că mai trebuie să mai facem acest sacrificiu pentru că avem speranţa că fabrica se va privatiza şi după acea nu vom mai avea probleme. Ni s-a spus să stăm în luna ianuarie cu condiţia că atunci când vor apărea comenzi, cei care vor lucra la ele să se întoarcă la muncă", a mai spus Marcel Bădescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici