- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.01.2018, 14:12)
- Dan Straut
Peste 3000 de localităţi din România nu au semnal pentru telefonie sau au, dar este foarte slab. Statul va interveni
Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANCOM) anunţă, într-un comunicat transmis joi, că a identificat zonele din mediul rural neacoperite de reţele de generaţie viitoare pentru posibile măsuri de intervenţie publică din partea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Urmărește
738 afișări
Peste 3000 de localităţi din România nu au semnal pentru telefonie sau au, dar este foarte slab. Statul va interveni
ANCOM a publicat lista localităţilor rurale din România încă nedeservite de reţele fixe cu viteze de 30 Mbps sau mai mari la persoane fizice.
„Aceste localităţi nu au beneficiat până acum de măsuri de intervenţie publică în acest sens şi nici nu s-au declarat intenţii de investiţii private în următorii 3 ani pe teritoriul lor. Deşi unele sunt deservite de reţele fixe sau mobile, acestea nu pot oferi însă vitezele minime specificate. Lista publicată astăzi pe pagina de internet a ANCOM a rezultat în urma unui proces de consultare publică iniţiat la solicitarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi a corelării informaţiilor primite cu cele mai recente raportări de date statistice realizate de operatorii de comunicaţii electronice, având ca dată de referinţă 30 iunie 2017”, se arată în comunicat.
În cadrul consultării publice din perioada 2 noiembrie - 1 decembrie 2017, 114 operatori de comunicaţii electronice au transmis informaţii către Autoritate cu privire la existenţa reţelelor de acces la puncte fixe (buclă locală) sau mobile. „Zonele albe NGN” reprezintă localităţile care nu sunt acoperite reţele de generaţie viitoare (Next Generation Network). Prin urmare, la 1 noiembrie 2017, 3.251 de localităţi rurale (sate care aparţin de comune) din România nu erau, potrivit declaraţiilor operatorilor, deservite de reţele fixe cu viteze de 30 Mbps sau mai mari şi nici nu este prevăzut să beneficieze de o asemenea facilitate în următorii 3 ani (până la data de 1 noiembrie 2020).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
-
Zelenski afirmă că Ucraina nu va recunoaşte niciodată teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei ca parte a Rusiei
„Cele 3.251 de localităţi din lista zonelor albe NGN conţin 350.870 de gospodării şi au o populaţie totală de 939.438 de locuitori (potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică de la cel mai recent recensământ al populaţiei, din 2011)”, menţionează ANCOM.
Din cele 3.251 de localităţi, 1.781 figurează ca fiind deservite de o reţea de comunicaţii electronice la puncte fixe care poate asigura conexiuni cu viteze de transfer a datelor (download) în regim best effort de minim 2 Mbps, dar nu mai mult de 30 Mbps, iar un număr de 2.418 figurează ca fiind deservite de cel puţin o reţea de acces la puncte mobile de tipul 4G (LTE).
„Unele dintre aceste localităţi ar putea face obiectul unei scheme de ajutor de stat din partea MCSI, astfel încât să devină deservite de reţele cu viteze de 30 Mbps sau mai mari”, se mai arată în comunicat.
ANCOM aduce la cunoştinţa operatorilor de comunicaţii electronice că, în eventualitatea în care vor instala reţele de comunicaţii electronice în cele 3.251 de localităţi din lista „zone albe NGN”, ar putea fi concuraţi de operatori care primesc finanţare publică pentru atingerea obiectivelor de acoperire din Agenda Digitală pentru România 2020.
Operatorii de comunicaţii electronice au avut posibilitatea, în cursul consultării publice, să indice toate localităţile în care intenţionează, până la data de 1 noiembrie 2020, să realizeze investiţii private în reţele fixe cu viteze de 30 de Mbps sau mai mari.
Schema de ajutor de stat care urmează a fi derulată vizează atingerea obiectivului specific O.S 2.1 „Extinderea şi dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii în bandă largă de mare viteză” - Axa prioritară 2 a Programului Operaţional Competitivitate. Fondurile publice vor fi folosite pentru construirea de reţele de comunicaţii electronice şi, eventual, de infrastructuri fizice asociate acestora, necesare în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză în localităţile defavorizate din acest punct de vedere.
Potrivit ANCOM, pe data de 20 ianuarie 2018 expiră termenul la care pot fi transmise MCSI observaţii pe marginea întregii documentaţii aferente schemei de ajutor de stat pentru dezvoltarea infrastructurii şi reţelelor în localităţile din „zonele albe” din toate regiunile de dezvoltare ale României, cu excepţia regiunii de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, corespunzătoare Acţiunii 2.1.1 „Îmbunătăţirea infrastructurii în bandă largă şi a accesului la internet”.
Lista localităţilor nedeservite 30Mbps poate fi consultată urmărind linkul: http://www.ancom.org.ro/formdata-269-49-343
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Ninsori abundente în zonele sub ALERTA METEO | UPDATE: 8 drumuri naţionale şi 12 judeţene, închise din cauza viscolului / Trenuri spre Bucureşti, blocate în Buşteni / 77.000 de locuinţe, deconectate de la curent | VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe