Peste 4.000 de credincioşi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală

Peste 4.000 de persoane au participat, sâmbătă, la pelerinajul de Florii din Capitală, ocazie cu care Preafericitul Daniel le-a transmis că, după celebrarea Intrării Mântuitorului în Ierusalim, urmează un alt fel de post, al amintirii patimilor Lui şi al pregătirii pentru Înviere.

Urmărește
481 afișări
Imaginea articolului Peste 4.000 de credincioşi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală

Peste 4.000 de credincioşi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Procesiunea s-a desfăşurat, ca în fiecare an, de la Mănăstirea Radu Vodă până la Patriarhie, cu participarea a 800 de preoţi din Bucureşti şi Ilfov, care au condus alaiul miilor de pelerini.

Participanţii, printre care bătrâni şi tineri, inclusiv mai mulţi elevi ai Seminarului Teologic, aveau în mâini ramuri de salcie, flori şi ramuri de palmier şi intonau cântări religioase specifice sărbătorilor din această perioadă.

Icoana mare a Intrării Mântuitorului în Ierusalim, purtată în această procesiune şi realizată în fiecare an de alte biserici, a fost făcută anul acesta de lăcaşurile din sectorul 6, fiind tivită cu frezii albe.

Mulţi dintre pelerini spuneau că participă în fiecare an la Procesiunea de Florii pentru că le aduce pace şi bucurie. Pe parcurs, cortegiului i se alăturau mereu alţi şi alţi pelerini.

La Patriarhie, miile de participanţi la procesiune au fost întâmpinaţi de Patriarhul Daniel, care, după cuvântările altor înalţi clerici, s-a adresat mulţimii referindu-se la importanţa Floriilor, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim.

"Dorim să amintim faptul că acest pelerinaj de Florii este o mărturisire comună în procesiune a credinţei noastre ortodoxe, o comemorare liturgică a evenimentului Intrării Domnului în Ierusalim după ce l-a înviat din morţi pe prietenul său Lazăr din Betania. Această minune a învierii lui Lazăr cel mort de patru zile a arătat dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos şi entuziasmul mulţimilor faţă de El", a spus Patriarhul Daniel, adăugând că "intrarea Domnului în Ierusalim, deşi este triumfală, este o intrare spre pătimire, spre suferinţă, spre răstignire şi moarte, îngropare, dar a treia zi va învia, după cum a spus de mai multe ori cu mai mult timp înainte".

El a mai arătat că s-au scurs 40 de zile din Postul Mare, iar Sâmbăta lui Lazăr şi Duminica Floriilor sunt zile de trecere către o perioadă unică, şi anume Săptămâna Mare a Sfintelor Pătimiri.

"Noi am terminat într-un fel cu postul cel de nevoinţe, de asceze. Acum însă urmează un post mistagogic de împreună pătimire cu Hristos ca împreună cu El să înviem. Fiecare zi din Săptămâna Sfântă şi Mare este o urmare tainică a lui Hristos prin rugăciune, prin ascultarea sfintelor scripturi, sfintelor slujbe şi mai ales prin pocăinţă şi împărtăşanie. Împărtăşania cea mai semnificativă este din Sfânta şi Marea Joi pentru că în Sfânta şi Mare Joi Hristos Domnul a instituit Sfânta Euharistie, Cina cea de Taină", a mai spus PF Daniel.

Credincioşii prezenţi la pelerinaj au primit din partea Patriarhului Daniel iconiţe cu Intrarea Domnului în Ierusalim.

Ca şi la Bucureşti, pelerinaje de Florii au fost organizate în mitropoliile şi episcopiile Bisericii Ortodoxe Române din toată ţara şi din străinătate.

La Bucureşti, pelerinajul de Florii a fost interzis de regimul comunist, în 1948, şi a fost reluat în anul 2008 la iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici