- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.02.2019, 12:39)
- Daniela Timofti , Florin Zafiu
Peste 40 de cetăţeni străini au folosit, în 2018, actele altor persoane pentru a trece frontiera
42 de cetăţeni străini au încercat să treacă frontiera, în 2018, cu acte care aparţineau altor persoane, folosindu-se de asemănările de fizionomie. Majoritatea celor care au recurs la această metodă proveneau din Iran, Turcia, Vietnam, Camerun, Ucraina sau Irak.
Urmărește
118 afișări
Peste 40 de cetăţeni străini au folosit, în 2018, actele altor persoane pentru a trece frontiera
“În anul 2018, în urma activităţilor de supraveghere şi control desfăşurate în punctele de trecere a frontierei, poliţiştii de frontieră au depistat 42 de persoane, cetăţeni străini, care au încercat să efectueze formalităţile de frontieră folosind documente de călătorie autentice, paşapoarte simple sau cărţi de identitate, eliberate de către autorităţile din statele membre ale Uniunii Europene, ce aparţineau altor persoane”, se arată într-un comunicat trimis de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, la solicitarea MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, majoritatea celor care s-au folosit de documente de identitate valabile ale altor persoane proveneau din Iran, Turcia, Vietnam, Camerun, Ucraina, India, Maroc, Sri Lanka, Irak şi Republica Moldova.
De asemenea, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la frontiera de vest, la punctele de trecere a frontierei Nădlac II şi Curtici, la frontiera cu Bulgaria – punctul de trecere al frontierei Giurgiu şi Calafat şi la frontiera cu Republica Moldova - punctul de trecere al frontierei Sculeni, precum şi în punctul de trecere al frontierei Aeroport Henri Coandă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Şefa FMI: Ameninţarea tarifelor impuse de Trump sporeşte incertitudinea economică globală
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Câţi bani a produs Arena Naţională în 2024. Au fost 28 de meciuri şi 3 concerte
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, anunţă că, în majoritatea cazurilor, persoanele respective, cetăţeni străini aparţinând statelor terţe, au declarat că au obţinut documentele de călătorie fie de la alţi membri de familie, încercând să se folosească de asemănările de fizionomie, fie că au plătit unor persoane diverse sume de bani (de la câteva sute de euro până la câteva mii), pentru a le procura documentele respective.
“Motivul invocat de cei care au săvârşit astfel de fapte a fost dorinţa de a călători în statele din vestul Europei unde accesul le este permis numai în baza vizelor obţinute de la reprezentanţele diplomatice”, se arată în răspunsul Inspectoratului.
În momentul depistării persoanelor care recurg la o astfel de metodă, adică folosirea unor documente de călătorie ce apartin altor persoane, poliţiştii de frontieră întrerup călătoria acestora, efectuând totodată cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals privind identitatea si tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.
“În cazul persoanelor depistate la intrarea în ţară, acestea sunt predate în baza protocoalelor şi acordurilor de readmisie încheiate cu statele vecine, autorităţilor de frontieră din ţările respective, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun”, mai spune sursa citată.
Un astfel de caz a fost depistat de poliţiştii de frontieră din Giurgiu, în data de 16 ianuarie, când au fost reţinuţi patru cetăţeni turci. Aceştia au încercat să intre ilegal în România, folosind cărţi de identitate eliberate de autorităţile bulgare, ce aparţineau altor persoane, a informat la acel moment Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu.
Astfel, poliţiştii de frontieră au descoperit, în bagajele peroanelor în cauză, paşapoartele personale care erau emise de autorităţile din Turcia.
“Bărbaţii au declarat că sunt cetăţeni turci şi că au procurat cărţile de identitate bulgăreşti de pe teritoriul Bulgariei, contra sumei de 1.000 de euro fiecare. Aceştia au mai declarat că au încercat să folosească această metodă deoarece doreau să ajungă în Germania şi nu deţineau documente de călătorie”, arată sursa citată.
Poliţiştii de frontieră le-au întrerupt călătoria, iar conform protocolului româno-bulgar privind controlul comun la trecerea frontierei, cetăţenii turci şi şoferii bulgari au fost preluaţi de către autorităţile bulgare pentru a fi continuate cercetările şi pe a fi aplicate măsurile legale corespunzătoare.
Citește pe alephnews.ro: FT: Donald Trump și-a revizuit promisiunea de campanie de a pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
J-Hope, membrul BTS, pleacă în turneul „Hope on the Stage”. Este primul turneu solo după încheierea serviciului militar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe