- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.10.2024, 11:16)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 40 de ONG-uri cer Guvernului măsuri urgente pentru a combate violenţa sexuală
- În doar 6 luni au fost înregistrate 648 de cazuri de viol şi 1.983 de cazuri de viol asupra unui copil.
- Li se adaugă sute de cazuri de agresiune sexuală, corupere sexuală a minorilor de racolarea minorilor în scopuri sexuale şi de hărţuire sexuală.
- E nevoie de măsuri urgente,cer peste 40 de ONG-uri.
Urmărește
111 afișări
Peste 40 de ONG-uri au transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu şi ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero.
ONG-urile solicită măsuri urgente pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu prevederile Directivei (UE) 1385/2024 privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, în consultare cu ONG-urile pentru drepturile fetelor şi femeilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
„Numai în prima jumătate a anului au fost înregistrate la poliţie 648 de cazuri de viol şi 1983 de cazuri de viol asupra unui minor, iar acestora li se adaugă sutele de cazuri de agresiune sexuală, corupere sexuală a minorilor de racolarea minorilor în scopuri sexuale şi de hărţuire sexuală. Însă multe dintre victimele violenţei sexuale nu ajung la poliţie din teama că vor fi judecate de autorităţi şi de comunitate, din teamă că agresorii se va răzbuna sau pentru că nu ştiu că ceea cea au trăit este o formă de violenţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ONG-urile semnatare.
Organizaţiile semnatare solicită incriminarea faptelor de violenţă de gen: „Directiva impune incriminarea unor fapte precum mutilarea genitală a femeilor, căsătoria forţată/ căsătoria timpurie sau între copii, partajarea neconsensuală de materiale intime sau manipulate, urmărirea cibernetică în scopul hărţuirii, hărţuirea pe internet, incitarea cibernetică la violenţă sau la ură. Aceste măsuri trebuie urgent introduse în legislaţia românească”.
De asemenea, solicită protecţia victimelor violului: „Solicităm ca plângerea penală pentru viol să nu depindă de formularea plângerii de către victimă sau de retragerea plângerii victimei, astfel încât agresorii să fie traşi la răspundere, indiferent dacă victima continuă procedurile”.
ONG-urile solicită sprijinirea victimelor în accesul la justiţie: „Având în vedere gravitatea infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi specificul acestui tip de infracţiuni, îndreptate preponderent împotriva femeilor, solicităm eliminarea din Codul de Procedură Penală a termenului limită de 3 luni pentru introducerea plângerii prealabile în cazul acestor infracţiuni”.
În plus, solicită definirea violului prin lipsa consimţământului: „Cerem modificarea definiţiei infracţiunii de viol astfel încât să includă lipsa consimţământului valabil exprimat”, dar şi prevenirea violenţei: „Directiva pune accent pe prevenire prin educaţie şi campanii de conştientizare. Solicităm includerea în planurile de învăţământ a educaţiei privind consimţământul şi relaţiile sănătoase, alături de măsuri bugetate corespunzător”.
În plus, ONG-urile cer consultarea ONG-urilor de profil: „Cerem ca organizaţiile din Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor să fie implicate în tot procesul de transpunere a Directivei. Expertiza lor este esenţială pentru modificări legislative eficiente şi corecte”.
Scrisoarea este iniţiată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor şi poate fi susţinută de cetăţeni prin semnarea unei petiţii, „Petiţie pentru siguranţa fetelor şi femeilor”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Citește și: 300 de pasageri ai navelor de croazieră şi-au petrecut sfârşitul de săptămână la Constanţa
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:46
-
astăzi, 22:27