Peste 40 de ONG-uri cer Guvernului măsuri urgente pentru a combate violenţa sexuală

  • În doar 6 luni au fost înregistrate 648 de cazuri de viol şi 1.983 de cazuri de viol asupra unui copil.
  • Li se adaugă sute de cazuri de agresiune sexuală, corupere sexuală a minorilor de racolarea minorilor în scopuri sexuale şi de hărţuire sexuală.
  • E nevoie de măsuri urgente,cer peste 40 de ONG-uri.
Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Peste 40 de ONG-uri cer Guvernului măsuri urgente pentru a combate violenţa sexuală

Peste 40 de ONG-uri au transmis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, ministrului Justiţiei, Alina Gorghiu şi ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero.

ONG-urile solicită măsuri urgente pentru armonizarea legislaţiei naţionale cu prevederile Directivei (UE) 1385/2024 privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, în consultare cu ONG-urile pentru drepturile fetelor şi femeilor.

„Numai în prima jumătate a anului au fost înregistrate la poliţie 648 de cazuri de viol şi 1983 de cazuri de viol asupra unui minor, iar acestora li se adaugă sutele de cazuri de agresiune sexuală, corupere sexuală a minorilor de racolarea minorilor în scopuri sexuale şi de hărţuire sexuală. Însă multe dintre victimele violenţei sexuale nu ajung la poliţie din teama că vor fi judecate de autorităţi şi de comunitate, din teamă că agresorii se va răzbuna sau pentru că nu ştiu că ceea cea au trăit este o formă de violenţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ONG-urile semnatare.

Organizaţiile semnatare solicită incriminarea faptelor de violenţă de gen: „Directiva impune incriminarea unor fapte precum mutilarea genitală a femeilor, căsătoria forţată/ căsătoria timpurie sau între copii, partajarea neconsensuală de materiale intime sau manipulate, urmărirea cibernetică în scopul hărţuirii, hărţuirea pe internet, incitarea cibernetică la violenţă sau la ură. Aceste măsuri trebuie urgent introduse în legislaţia românească”.

De asemenea, solicită protecţia victimelor violului: „Solicităm ca plângerea penală pentru viol să nu depindă de formularea plângerii de către victimă sau de retragerea plângerii victimei, astfel încât agresorii să fie traşi la răspundere, indiferent dacă victima continuă procedurile”.

ONG-urile solicită sprijinirea victimelor în accesul la justiţie: „Având în vedere gravitatea infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi specificul acestui tip de infracţiuni, îndreptate preponderent împotriva femeilor, solicităm eliminarea din Codul de Procedură Penală a termenului limită de 3 luni pentru introducerea plângerii prealabile în cazul acestor infracţiuni”.

În plus, solicită definirea violului prin lipsa consimţământului: „Cerem modificarea definiţiei infracţiunii de viol astfel încât să includă lipsa consimţământului valabil exprimat”, dar şi prevenirea violenţei: „Directiva pune accent pe prevenire prin educaţie şi campanii de conştientizare. Solicităm includerea în planurile de învăţământ a educaţiei privind consimţământul şi relaţiile sănătoase, alături de măsuri bugetate corespunzător”.

În plus, ONG-urile cer consultarea ONG-urilor de profil: „Cerem ca organizaţiile din Reţeaua pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor să fie implicate în tot procesul de transpunere a Directivei. Expertiza lor este esenţială pentru modificări legislative eficiente şi corecte”.

Scrisoarea este iniţiată de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor şi poate fi susţinută de cetăţeni prin semnarea unei petiţii, „Petiţie pentru siguranţa fetelor şi femeilor”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici