- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 40 de vasluieni au dat în judecată DGFP în ultimele două luni pentru recuperarea taxei auto
Peste 40 de persoane au dat în judecată, în ultimele două luni, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Vaslui pentru a-şi recupera taxa de primă înmatriculare, după ce Curtea Europeană de Justiţie a dat câştig de cauză unui sibian într-un proces similar, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Un număr de 135 de proprietari de autovehicule din judeţul Vaslui se judecă în prezent cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Vaslui pentru recuperarea taxei de primă înmatriculare încasată de instituţie în ultimii doi ani, suma totală solicitată a fi restituită de stat ridicându-se la 739.600 de lei.
O treime din cei care au procesele pe rolul Tribunalului Vaslui sau Curţii de Apel Iaşi, respectiv 44 de persoane, au dat în judecată DGFP Vaslui în ultimele două luni, după ce un sibian a avut câştig de cauză, într-un proces similar, la Curtea Europeană de Justiţie de la Strassbourg.
"Fiecare dintre cei care ne-au acţionat în instanţă solicită restituirea unei sume, în medie, de 3.500 de lei, reprezentând taxa de primă înmatriculare a autovehiculelor. Numărul acţiunilor în instanţă a crescut în ultimele două luni, în condiţiile în care, din totalul celor 135 de procese intentate, o treime sunt din lunile aprilie şi mai”, a declarat, marţi, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al DGFP Vaslui, Mirela Bulgaru.
Până la această dată, Direcţia de Finanţe Vaslui a pierdut, în ultimii doi ani, patru procese, suma totală restituită proprietarilor de autovehicule ridicându-se la 17.600 de lei.
Guvernul discută impunerea taxei auto la prima vânzare a maşinilor intrate în ţară înainte de 1 iulie 2008, cu un cuantum redus cu 30%, şi restituirea unei diferenţe din banii deja daţi de proprietari, dar eşalonat pe mai mulţi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 milioane euro.
O altă variantă luată în calcul este transformarea taxei de poluare într-o taxă plătibilă anual şi impusă tuturor proprietarilor de autovehicule, separat de impozitul pe proprietate, relevă un document guvernamental obţinut de MEDIAFAX.
Sistemul actual al taxei auto va fi modificat după ce Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJUE) a arătat, într-un punct de vedere exprimat la cererea unei instanţe româneşti, că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia Uniunii Europene întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României.
Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces în care un român care şi-a cumpărat, în iulie 2008, o maşină second-hand din Germania şi a plătit taxa de poluare pentru înmatricularea în România a reclamat faptul că taxa este aplicată numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu şi celorlalte maşini second-hand deja înregistrate în ţară şi revândute.
Pentru a clarifica şi astfel de situaţii, Guvernul a elaborat mai multe variante de modificare a taxei auto.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO