STUDIU   Peste 40% din românce vor să devină antreprenoare, dar nu ştiu cum să înceapă un business. Program: burse gratuite pentru 1.000 de femei

  • Femeia-mamă. Femeia-angajată. Femeia-antreprenoare. Trei dintre rolurile şi ipostazele care, în România anului 2022, nu ar trebui să se excludă unul pe celălalt, ba chiar s-ar putea completa cu succes. Cu toate acestea, în România, femeia petrece 140 de ore făcând sarcini casnice şi de îngrijire a familiei.
  • Nu este de mirare ca 80% din femei se simt obosite si copleşite de viaţa lor de zi cu zi.
  • De ce nu încep femeile propria afacere?
  • Un studiu arată că teama de eşec, lipsa unei siguranţe financiare, dar şi birocraţia excesivă sunt doar câteva dintre piedicile care le ţin pe femeile din România departe de visul lor de a intra în lumea antreprenoriatului.
Urmărește
882 afișări
Imaginea articolului Peste 40% din românce vor să devină antreprenoare, dar nu ştiu cum să înceapă un business. Program: burse gratuite pentru 1.000 de femei

FOTO Captură businessbecause.com

Antreprenoriat la feminin

 
Andreea Tudorache, Owner Beauty Connection şi Andra Pintican - fondatoarea “Şcolii de HR” şi “Co-Fondator 1000” - şi-au propus să ajute femei pe drumul spre propriul business - prin infiinţarea programului de “Antreprenoriat la feminin” - care se va derula pe durata unui an, cu cursuri specializate pe multiple arii din antreprenoriat, în care 1.000 de femei pot primi o bursă gratuită pentru a da startul afacerii lor. 
 
La finalul programului, trei start-upuri vor primi finanţare în valoare de 5.000 de euro, dar şi suport în implementarea business-ului la care visează, transmit organizatoarele. Femeile interesate pot aplica pentru o bursă pe site.
 
Workshop-urile din cadrul proiectului vor fi susţinute de femei care activează în zona antreprenoriatului, dar şi de activişti şi activiste, content creators, specialişti/e şi experţi/e în toate ariile de interes, mai transmit cele două antreprenoare.
 
 Cursurile se vor desfăşura bilunar şi vor avea loc în cadrul unei comunităţi (grup) pe Facebook.
 
Printre mentorii acestui program se numără Amalia Năstase, Alina Greavu ( Aluziva) , Paula Herlo, Lorelei Bratu , Crina Coliban, Ioana Chereji Andreea Caranda - femei cu notorietate şi succes care au învins provocările şi au demonstrat cât de importantă este atât dezvoltarea potenţialului în antreprenoriatul feminin, cât şi educarea şi formarea pe plan antreprenorial. 
 
Fondatoarele intenţionează să pună acces în program şi pe antreprenoriatul social, pentru că au observat dorinţa femeilor din România de a crea business-uri cu impact social pozitiv.
 

Femeile românce şi visul antreprenoriatului 

 
Potrivit unui sondaj-studiu despre apetitul femeilor din România pentru antreprenoriat, dar şi despre cum s-ar descurca acestea cu o asemenea provocare, cifrele obţinute arată că 40% spun că visează la antreprenoriat cu ochii deschişi, dar că nu ştiu de unde să înceapă să contruiască un business. 
 
Gândul de a-şi risca stabilitatea fără să facă apoi bani, teama unui eşec, dar şi ideea de a lupta cu birocraţia românească se numără printre angoasele şi piedicile pe care şi le pun femeile din România, atunci când vorbesc despre posibilitatea de a avea şi de a investi în propriul business.
 
Mai mult, peste 20% din femeile din România mărturisesc deschis că îşi doresc să intre în lumea antreprenoriatului, dar că le este frică, în timp ce mai bine de 17% din ele au o idee clară despre cum ar vrea să arată afacerea lor, dar susţin că nu au la îndemână resurse informaţionale şi financiare. 
 
Când vine vorba de susţinerea şi de implicarea familiei atunci când soţia, mama, prietena îşi doresc să treacă la antreprenoriat, cifrele nu sunt unele deloc încurajatoare şi optimiste. 
 
Potrivit sondajului, 8.4% din femei recunosc că nu au nicio susţinere în demersul lor, în timp ce, la polul opus, peste 19% din femeile mai norocoase, susţin că se bucură de sprijinul familiei în ceea ce priveşte dorinţa lor de a intra în zona antreprenorială.
 
Andreea Tudorache, Antreprenoare, una dintre femeile care şi-a transformat visul antreprenorial în realitate: „Ma obişnuisem să mi se spună că NU POT!” Ba că nu pot pentru că sunt femeie, ba că nu pot pentru că sunt tânără, ba ca… ceva. Nici nu mai contează de ce mi-a zis atât de multă lume că NU POT. Contează că i-am crezut atât de multă vreme. Aşa că am decis să schimb discursul interior. Am decis că pot. Pot să conduc un business cu cifra de afaceri de 500k anual. E mult? E puţin? O să-mi dau eu seama… pe măsură ce descopăr cât pot! Şi m-am gândit „sunt mai multe femei care sigur pot şi ele”! Aşa că am creat o comunitate în care ajut alte femei să îşi schimbe discursul interior şi să treacă la acţiune.” 
 
 

STUDIU Antreprenoriatul la feminin din România, între dorinţă, provocare şi resemnare

 
 
Care e cel mai important rol pe care îl "joci" în viaţa de zi cu zi? 
 
  • Rolul profesional 36,6 %
  • Mamă 28,3%
  • Antreprenor 3.6% 
 
Cum te simţi cel mai des, în viaţa ta? 
 
  • 48,9% obosită
  • 39,8% copleşită
  • 28,6% demotivată
  • 9% exploatată 

 

Ce relaţie ai cu antreprenoriatul? 

  • Visez la el cu ochii deschişi, dar nu ştiu de unde să încep - 40.6%
  • Îmi doresc, dar îmi e frică - 22.7%
  • Am o idee clară, dar nu am resurse (informaţionale şi financiare) - 17.9%
 
Care e cea mai mare frică legată de antreprenoriat?
 
  • Că nu o să fac bani şi îmi risc stabilitatea - 61%
  • Că o să eşuez -18.7%
  • Că nu o să mă descurc cu toată birocraţia - 11.7%
  •  

Ce tip de antreprenoriat te atrage?

 
  • Antreprenoriat - Business scalabil, cu angajaţi - 27.7%
  • Soloprenoriat - propria firmă, fară alţi angajaţi - 26%
  • Antreprenoriat social - Business cu impact social - 23%
  • Freelancer - PFA ce prestează servicii pe specializarea sa -21.1%
 
De ce ai nevoie acum, cel mai mult, ca să poţi să păşeşti cu încredere în lumea antreprenoriatului?
 
 
  • Informaţii despre Marketing, Business Development, Vânzări, Planificare financiară, Mindset Antreprenorial - 74.7%
  • Mentor - 70%
  • Plan de business - 62.2%
  • Bani - 57,2% 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici