- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.10.2023, 11:40)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 400 de cuiburi noi descoperite cu ajutorul aplicaţiei Uite barza
Peste 400 de cuiburi noi au fost descoperite cu ajutorul aplicaţiei Uite barza, anunţă Societatea Ornitologică Română (SOR). Utilizatorii au înregistrat în acest an, în aplicaţie, 2.091 de observaţii din care 1.706 au fost validate, conform metodologiei.
Urmărește
95 afișări
Peste 400 de cuiburi noi descoperite cu ajutorul aplicaţiei Uite barza
Potrivit SOR, aplicaţia este gratuită şi poate fi folosită de oricine doreşte să ajute la numărarea berzelor albe din România. Proiectul a ajuns la cea de-a şaptea ediţie, iar până acum au fost înregistrate în aplicaţie aproape 23.000 de observaţii.
În acest an, numărul berzelor albe (Ciconia ciconia) înregistrate a fost de 5.446 de indivizi, dintre care 2.882 sunt adulţi, iar 2.564 sunt pui. După colectarea tuturor observaţiilor şi eliminarea înregistrărilor multiple ale aceloraşi cuiburi, a reieşit un număr de 1.706 de cuiburi recenzate, din care 426 sunt cuiburi noi care nu existau până acum în baza de date a SOR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
„Ne bucurăm să vedem că după şapte ani de proiect, voluntarii pasionaţi de păsări şi natură străbat ţara pentru a ne ajuta la recensământul berzelor albe. Uite barza! este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la această numărătoare. Toate datele strânse în aceşti şapte ani de proiect sunt cu atât mai importante, cu cât în 2024 va avea loc recensământul european al berzelor albe, la care şi România va lua parte. După, biologii SOR vor calcula trendul populaţional, pentru a vedea dacă populaţia de berze este stabilă, creşte sau nu”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română.
Din cele 1.706 de cuiburi recenzate, 997 se află pe stâlpii de electricitate şi sunt fără suport, 686 de cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate şi au suport metalic, iar restul de 23 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperişuri şi în copaci.
Ca în fiecare an, toate datele colectate prin aplicaţie vor ajunge la toţi distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toţii în protejarea berzelor albe din România.
Anul acesta, topul judeţelor şi al localităţilor unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicaţiei s-a modificat. Dacă în 2022 judeţul Constanţa era în frunte cu 245 de cuiburi, anul acesta locul întâi îi revine judeţului Suceava cu 422 de cuiburi. Şi clasamentul localităţilor suferă ceva modificări în acest an. În 2022, comuna Părău (Braşov) era pe primul loc cu 51 de cuiburi, acum pe locul întâi s-a clasat localitatea Cornu Luncii (Suceava) cu 43 de cuiburi.
Cel mai nordic cuib de barză albă a fost semnalat în acest an în comuna Manoleasa, din judeţul Botoşani, iar cel mai sudic cuib a fost înregistrat în comuna Islaz, din judeţul Teleorman. Cuibul cel mai vestic a fost semnalat în comuna Cenad, din judeţul Timiş, iar cel mai estic a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din judeţul Tulcea.
Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 980 metri, se află în comuna Moldova-Suliţa, din judeţul Suceava. Cuibul situat la cea mai mică altitudine în acest an, 1 metru peste nivelul mării, se află la Sfântul Gheorghe, judeţul Tulcea.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe