- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.03.2014, 15:42)
- Laura Mitran , Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 400 de persoane au protestat în Capitală faţă de lipsa alocării de fonduri pentru păduri
Peste 400 de persoane au protestat în centrul Capitalei faţă de tăierile ilegale şi de înstrăinarea pădurilor, precum şi faţă de lipsa alocării de fonduri europene, de către Ministerul Agriculturii, pentru sprijinirea proprietarilor de păduri.
Urmărește
254 afișări
Peste 400 de persoane au protestat în Capitală faţă de lipsa alocării de fonduri pentru păduri (Imagine: Petre Bitoiu/Mediafax Foto)
Protestul a fost iniţiat de Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva, fiind sprijinit şi de WWF România. Paticipanţii s-au adunat în jurul orei 14.00 pe Dealul Patrarhiei şi au mers în marş până la Piaţa Universităţii, fără a perturba circulaţia.
Raluca Dan, specilist în politici publice la WWF România, a explicat pentru MEDIAFAX că, din banii alocaţi României din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Ministerul Agriculturii nu a alocat bani pentru plăţile compensatorii prin care proprietarii ar trebui să fie sprijiniţi să-şi conserve pădurile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Aceste plăţi sunt prevăzute în Regulamentul european pentru dezvoltare rurală, în vigoare din decembrie 2013, însă fiecare stat membru poate alege ce măsuri finanţează din fondurile alocate din FEADR, a arătat Raluca Dan, precizând că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, aflat în dezbatere, nu prevede o alocare pentru aceste plăţi.
"Suţinem aceste plăţi pentru că vin în sprijinul proprietarilor să îşi îngrijească pădurile în aşa fel încât ecosistemul să nu fie degradat", a mai spus reprezentanta WWF România.
Potrivit Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, în cadrul propunerilor de împărţire a celor 8 miliarde de euro din PNDR, pentru pentru domeniul forestier sunt curpinse doar o măsură de împădurire a terenurilor agricole şi neagricole (alocare 100 milioane euro) şi una de realizare de drumuri forestiere dar şi de accesibilizare a fermelor agricole (alocare 200 milioane euro).
"Practic, din cei 8 miliarde de euro din PNDR, domeniul forestier are o alocaţie financiară de maxim 200 milioane euro (2,5 la sută), în condiţiile în care agricultura beneficiază şi de plăţile directe pe suprafaţă prin FEADR în valoare de 10 miliarde euro în exerciţiul financiar 2014 - 2020. Marginalizarea domeniului forestier în PNDR este o problema acută", arată federaţia.
Aceasta a iniţiat o petiţie pentru salvarea pădurilor României, postată la adresa http://www.petitieonline.com/salvati_padurile_romaniei.
În petiţie se arată că în ultimii 20 de ani s-au tăiat ilegal 366.000 ha de pădure, cauzând prejudicii de 5 miliarde de euro.
Proprietarii de păduri mai spun că sute de mii de hectare teren forestier au fost înstrăinate în perioada 2006 - 2013 către fonduri de investiţii străine, iar unele tranzacţii au avut la baza retrocedări frauduloase, dând exemplu "vânzarea munţilor Puru, Galbenu, Petrimanu, obţinuţi cu acte false şi înstrăinaţi unor investitori din Austria".
Totodată, ei cer, pe lângă o alocare financiară echitabilă în viitorul PNDR pentru sectorul forestier, măsuri de sprijinire pentru prelucrarea masei lemnoase în România.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:47
-
astăzi, 07:43
„Momentul adevărului” pentru primul tratat mondial privind poluarea cu plastic