Peste 5.000 de credincioşi şi preoţi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală

Peste 5.000 de credincioşi şi preoţi au participat, sâmbătă, la pelerinajul de Florii din Capitală, procesiunea încheindu-se la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii au fost întâmpinaţi de Patriarhul Daniel, care a rostit o rugăciune de binecuvântare şi un cuvânt de învăţătură.

Urmărește
115 afișări
Imaginea articolului Peste 5.000 de credincioşi şi preoţi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală

Peste 5.000 de credincioşi şi preoţi au participat la pelerinajul de Florii din Capitală (Imagine: Carmen Obreja/Arhiva Mediafax Foto)

Preoţii şi credincioşii, având în mâini icoane şi ramuri de salcâm, s-au adunat la mănăstirea "Radu Vodă, de unde, în jurul orei 16.15, au plecat în procesiune.

O coloană formată din peste 500 de preoţi din cele trei protoierii ale Capitalei şi din cele două din judeţul Ilfov, conduşi de Preasfinţiţii Varlaam Ploieşteanul, episcop-vicar patriarhal şi Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a fost urmată de alta formată din seminarişti, măicuţe şi mii de credincioşi. Procesiunea a fost deschisă de steagurile bisericeşti, o toacă şi de însemnele Patriarhiei şi Episcopiei Bucureştilor.

Pelerinii s-au oprit la Biserica "Sfântul Spiridon Nou-Paraclis Patriarhal" şi la Biserica "Sfânta Ecaterina", Paraclisul Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Credincioşii au ajuns, în jurul orei 17.30, la Catedrala Patriarhală, unde au fost întâmpinaţi de Patriarhul Daniel, înconjurat de soborul slujitorilor Catedralei. După ce a rostit o rugăciune de binecuvântare a pelerinilor, Patriarhul Daniel a vorbit, în cuvântul de învăţătură, despre importanţa şi sensul pelerinajului creştin.

Potrivit estimărilor jandarmilor, la pelerinajul de Florii din Capitală au participat aproximativ 5.000 de oameni.

În timpul procesiunii religioase a fost restricţionată circulaţia pe strada Radu Vodă, Bulevardul Mărăşeşti, Bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Principatelor Unite, strada Ienăchescu Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina, traseul de deplasare al pelerinilor.

Celelalte protoierii din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor au organiza pelerinaje în sâmbăta Floriilor pe plan local, în judeţul Prahova.

De asemenea, un pelerinaj de Florii a fost organizat, sâmbătă, în premieră, în municipiul Sibiu, de Mitropolia Ardealului, pe un traseu care a inclus mai multe biserici din oraş şi care a avut ca punct final Catedrala Mitropolitană "Sfânta Treime", unde credincioşii au fost întâmpinaţi de IPS Laurenţiu Streza.

Pelerinajul de Florii a fost reluat în Bucureşti în 2008, după o pauză de şase decenii.

Creştinii ortodocşi celebrează duminică Floriile, rememorând ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim - unde a fost aclamat de discipolii lui şi locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier -, fiind totodată şi sărbătoarea tuturor celor care au nume de flori.

Floriile înseamnă primul praznic împărătesc, numit şi Duminica Stâlparilor (popular Florii sau Flurii). Prăznuirea se face numai duminica, la fel ca Paştele. Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Isus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.

Sâmbăta din ajunul sărbătorii este cunoscută, de asemenea, drept Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de "Săptămâna mare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici