- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 50.000 de voluntari din 39 de judeţe s-au înscris la "Let's Do It Romania!"
Peste 50.000 de voluntari din 39 de judeţe ale ţării s-au înscris, până luni, la acţiunea de curăţenie naţională "Let's Do It Romania!", însă organizatorii au anunţat că aşteaptă, sâmbătă, peste 200.000 de oameni.
Peste 50.000 de voluntari din 39 de judeţe s-au înscris la "Let's Do It Romania!" (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Cu cinci zile înaintea curăţeniei naţionale, peste 50.000 de voluntari s-au înscris pe site-ul campaniei, iar 39 de judeţe au confirmat participarea, fondurile donate de sponsori fiind de 20.000 de euro, a spus Liana Buzea, coordonatorul proiectului, la o conferinţă de presă de marţi.
În medie, fiecare judeţ a confirmat 30-40 de localităţi unde voluntarii vor strânge deşeurile abandonate, unele judeţe confirmând chiar toate localităţile.
Potrivit coordonatoarei, în 25 de judeţe voluntarii vor face colectare selectivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Curăţenia se va desfăşura sâmbătă, între orele 8.00-15.00, după ce voluntarii se vor prezenta la punctele de înscriere pentru a primi indicaţii. Lista cu punctele de înregistrare este disponibilă, de marţi, pe site-ul oficial al campaniei www.letsdoitromania.ro.
Liana Buzea a precizat că mare parte din nevoi sunt acoperite, însă voluntarii sunt rugaţi să vină cu propria pereche de mănuşi şi propria rolă de saci pentru transportul gunoiului, preferabil de 120 de litri.
Reprezentanţii din 25 de judeţe au anunţat că vor face colectare selectivă a deşeurilor, la acest moment fiind identificate, în ţară, peste 6.000 de mormane de gunoi. Pe de altă parte, s-au evidenţiat şi câteva zone în care nu va fi nevoie de ecologizare, iar acestea sunt situate în judeţele Cluj, Suceava şi Sălaj. Şi în aceste judeţe rămân zone unde au fost identificate deşeuri.
Potrivit Lianei Buzea, dacă 200.000 de persoane ar participa la acţiunea de colectare s-ar strânge aproximativ 20.000 de tone de deşeuri.
Ana Maria Tănase, de la Administraţia Naţională Apele Române, prezentă la conferinţa de presă, a spus, de asemenea, că o evaluare preliminară a modului de implicare a oamenilor în gestiunea deşeurilor din bazinele hidrografice arată că cel mai bine organizate sunt Mureş şi Jiu.
În localităţile apropiate bazinului Mureş s-au înscris peste 2.000 de voluntari, iar primăriile din judeţ s-au implicat activ în această campanie. Totodată, pe bazinul Jiu s-a evidenţiat un suport logistic bun, iar instituţiile abilitate au pus la dispoziţie utilaje, maşini pentru transportarea deşeurilor la punctele de sortare, precum şi saci şi mănuşi pentru voluntari.
Tănase a mai anunţat că râurile ce urmează să fie ecologizate sâmbătă sunt Jiu, Teleajen, Doftana, Bistriţa, Trotuş, Uzului, Ozana, Târnava, Mureş şi acumulările acestora, precum şi Someş, unde există unele puncte critice.
La rândul său, Laurenţiu Avram de la compania de salubrizare Urban a spus că firma a pus la dispoziţie peste 200 de utilaje de transport a deşeurilor, în şase judeţe ale ţării.
Ionuţ Georgescu, de la Ministerul Mediului, a anunţat, la conferinţa de presă, că atât ministrul Laszlo Borbely, cât şi angajaţii ministerului, vor participa, sâmbătă, la curăţenia naţională.
Acesta a precizat că este important ca deşeurile adunate să fie valorificate, reciclate şi nu eliminate în gropi de gunoi. El a arătat că, potrivit statisticilor, 85 la sută din ceea ce aruncăm poate fi valorificat.
Totodată, Gerogescu a adăugat că 30 la sută din dioxidul de carbon (CO2) existent în atmosferă provine de la proasta gestiune a deşeurilor şi, în plus, dacă s-ar implementa un sistem de colectare selectivă şi reciclare a deşeurilor în toate statele din UE, s-ar crea 500.000 de locuri de muncă într-un an.
"Let's Do It, Romania!" este cel mai mare proiect de implicare socială din România, care îşi propune să responsabilizeze autorităţile şi cetăţenii în ceea ce priveşte gestiunea corectă a deşeurilor şi aplicarea legislaţiei de mediu. Proiectul îşi propune curăţarea arealelor naturale de pe teritoriul întregii ţări într-o singură zi, 25 septembrie, în derularea acestei acţiuni fiind cooptaţi un număr mare de voluntari, cetăţeni şi instituţii publice.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO