- Home
- Social
- CONSTANŢA, (31.01.2015, 18:00)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 50 de persoane nemulţumite de condiţiile din Spitalul Judeţean Constanţa s-au strâns sâmbătă în faţa unităţii
Peste 50 de persoane s-au strâns, sâmbătă, în faţa Spitalului Judeţean Constanţa, fiind nemulţumite de condiţiile din această unitatea spitalicească, în special de cele din Secţia de Pediatrie, spunând că vor organiza şi proteste până când situaţia se va îmbunătăţi.
Urmărește
237 afișări
Peste 50 de persoane nemulţumite de condiţiile din Spitalul Judeţean Constanţa s-au strâns sâmbătă în faţa unităţii (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)
Iniţial, mai multe mame au anunţat pe Facebook că intenţionează să protesteze sâmbătă în faţa spitalului, dar pentru că nu au avut aprobările necesare au transformat evenimentul într-o comemorare a copiilor morţi în această unitate medicală de-a lungul timpului. La eveniment au fost prezente peste 50 de persoane, cele mai multe fiind femei, unele venind împreună cu copiii lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Printre cei prezenţi, s-au aflat şi rudele unui copil de numai cinci luni, mort în spital în urmă cu două săptămâni. Mama copilului respectiv, Oana Borzea, a declarat că cel mic se simţea rău, tuşea, avea probleme cu respiraţia şi 15-20 de scaune pe zi şi a mers cu el la spital.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
“Mi-au spus că e un virus şi acesta este parcursul său. Mi-au spus că nu se poate întâmpla nimic rău, iar pe 9, vineri, am spus unei asistente că vreau să plec, că nu vreau să stau în spital. Vineri, copilul se simţea mai bine, iar luni ne-au spus că s-ar putea să plecăm acasă”, a povestit mama băiatului.
Între timp, starea acestuia s-a agravat, a intrat în stop cardio-respirator şi nu a mai putut fi salvat. Femeia susţine că starea Secţiei de Pediatrie este sub orice critică şi vrea ca lucrurile să se schimbe în bine.
“Să se schimbe ceva. Condiţiile sunt sub orice critică, nu ai cum să trăieşti un om mare, dar un copilaş. Am fost internată în două saloane. În primul era canalizarea stricată, nu puteai să respiri, geamul se deschidea doar dimineaţa, iar uşile erau ruginite. M-au mutat în alt salon, acolo nu mai mirosea aşa de urât, dar era acelaşi pat, aceleaşi geamuri ruginite. Eu am dezinfectat tot pe acolo, dar mai mult de atât nu puteam face”, a povestit femeia.
Bunica băieţului decedat, Nicoleta Molinceanu, spune că se va adresa tuturor instanţelor competente pentru a găsi dreptatea, dar şi pentru a afla de ce a murit nepotul său. A fost internat cu răceală, credem că a luat un virus. Făcea diaree, 15-20 scaune pe zi şi vineri era ameliorat, iar luni dimineaţa a murit. Vom face plângeri. Aşteptăm să ne dea fişa medicală, facem cerere să vedem tot tratamentul şi motivul de ce a murit copilul”, a povestit femeia.
Ea a precizat că Secţia de Pediatrie arată oribil.
“Secţia arată oribil, nu se poate aşa ceva în 2015 să fie un spital în aceste condiţii. De ce să fim noi ultimii oameni şi să fim obligaţi să ne tratăm copiii în aceste condiţii, plătim taxe, suntem în Uniunea Europeană, nu putem să acceptăm, nu se poate aşa ceva, acesta nu e un spital. Copilul a fost operat pe inimă la Bucureşti, la Marie Curie, a fost o operaţie grea care a reuşit perfect. Cum să acceptăm că dintr-o răceală ne-a murit copilul la Spitalul Judeţean, nu putem accepta aşa ceva. Fac toate demersurile pentru a afla de ce a murit copilul”, a mai spus Nicoleta Molinceanu.
O altă mamă, Adina Sofron, a povestit problemele prin care a trecut în urmă cu nouă luni când copilul său de trei ani avea peritonită şi a stat internat trei zile pentru că nu fusese diagnosticat corect.
“Acum 9 luni copilul a avut febră, dureri abdominale şi m-am prezent cu el la Urgenţă Copii. Mi s-a spus că ar avea bronşită, fără să se facă vreo analiză. A doua zi se simţea rău, am revenit la spital şi a fost diagnosticat cu pneumonie. A treia zi deja nu se putea mai ridica din pat şi am chemat ambulanţa să-l aducă la spital. Ne-au spus că enterocolită şi ne-au trimis la Spitalul de Boli Infecţioase. Acolo am dat de un medic foarte bun care ne-a spus că cel mic are peritonită şi că trebuie să mergem la Chirurgie pentru a-l opera”, a povestit femeia.
Ea a precizat că problemele nu s-au încheiat aici, un medic a refuzat să-l opereze pentru că nu era convins că are peritonită, făcând acest lucru după ce diagnosticul a fost confirmat de un alt coleg. Adina Sofron a povestit că a depus plângeri la Colegiul Medicilor, fără a primi vreun răspuns până în prezent. Ea a mai spus că nu a refuzat de fiecare dată să-şi interneze copilul în Secţia de Pediatrie pentru că aici condiţiile sunt “inumane”.
O altă femeie şi-a amintit că probleme există şi în alte secţii ale spitalului, spunând că la sfârşitul săptămânii trecute, find internată în Secţia Medicală 1, a văzut un şobolan, dar şi excremente de rozătoare.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dan Căpăţână, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă organizată după încheierea manifestării organizate în faţa unităţii, că problemele legate de Secţia de Pediatrie s-ar putea rezolva prin reabilitarea şi modernizarea acesteia pe bani de la Ministerul Sănătăţii. El a negat acuzaţiile că nu sunt respectate condiţiile igienico-sanitare în unitatea medicală.
“Nu vreau să suprapunem faptul că secţiile sunt nerenovate cu faptul că nu sunt întreţinute în condiţii igienico-sanitare, aşa cum prevăd normele legale în vigoare. Şi pe secţiile nerenovate şi pe secţiile renovate se aplică aceleaşi reguli de dezinsecţie şi dezinfecţie. Sunt registre, tabele pe care le putem pune la dispoziţia organelor de control care au şi fost şi au constatat că în afara de faptul că Secţia de Pediatrie la care ne referim punctual este nerenovată restul de probe şi tot ce înseamnă acuzaţii vizavi de faptul că este un focar de infecţie sunt neadevărate. Toate aceste lucruri sunt susţinute de probe biologice, de laborator”, a explicat managerul spitalului.
El a mai spus că are confirmarea de la Ministerul Sănătăţii că vor fi alocaţi bani cel puţin pentru modernizarea şi reabilitarea Secţiei de Pediatrie dacă nu pentru realizarea unui corp nou. Căpăţână a menţionat că dacă banii vor fi alocaţi la începutul lunii martie pentru modernizare, atunci lucrările ar putea fi gata la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor. Managerul spitalului a afirmat că nu ştie, deocamdată, la cât s-ar ridica această investiţie.
Dan Căpăţână a declarat că cei care au nemulţumiri să facă reclamaţie scrisă, spunând că nu a primit aşa ceva în legătură cu situaţia de la Secţia de Pediatrie. “Dacă cineva are vreo nemulţumire, să vină să facă o reclamaţie scrisă. Să ştiţi că nu avem nicio reclamaţie scrisă de la Pediatrie”, a spus directorul spitalului.
De asemenea, el îi sfătuieşte pe cei care sunt nemulţumiţi de activitatea cadrelor medicale din spital să facă sesizări scrise pentru a putea lua măsuri împotriva celor care greşesc.
“A arunca vorbe în vânt mi se pare foarte periculos, mai ales când vorbim de sănătate şi de copii. Pe baza unei reclamaţii putem lua nişte decizii, putem lua nişte măsuri, aşa pe vorbe nu putem face nimic. Eu nu pot să iau o infirmieră, o asistentă, doctor, să-l trag de mânecă, să-l pedepsesc conform Codului Muncii, dacă nu am o sesizare în spate, doar că am auzit eu din presă, de pe Facebook că s-a comportat urât. Există o procedură, anchetă administrativă, şi s-au întâmplat lucrurile astea, de pe alte secţii am avut reclamaţii şi am făcut anchete administrative. Nu înţeleg de ce nu se întâmplă treaba asta şi trebuie să facem aşa un tumult care nu are niciun fundament scris”, a mai precizat Dan Căpăţână, spunând că nu a acoperit niciodată pe cineva care a făcut o eroare medicală.
El acuză că din spital se fură, inclusiv din Secţia de Pediatrie şi că această este o chestiune care ţine de educaţie pacienţilor. “Se fură în spitalele din România. Se fură de la capacele de WC, la sifoanele de pardoseală. Pe Secţia de Pediatrie care este una nerenovată, sifoanele de pardoseală sunt de când a fost făcut spitalul, sunt din fontă, au 4-5 kilograme şi se fură”, a spus Căpăţână.
Întrebat dacă acestea sunt furate de către mame, managerul a răspuns: “De către taţi probabil. Noi stăm şi le înlocuim. E o chestiune care ţine de educaţia pacienţilor”, a precizat directorul Spitalului Judeţean.
El a fost întrebat şi despre cazul bebeluşului mort în luna ianuarie, spunând că medicii au făcut tot ce era posibil să-l salveze.
“Este o cerere făcută de mamă, îi facem un raport medical. Era un copil foarte tarat şi medicii au făcut tot ce era omeneşte posibil să-l salveze. Mama a făcut o cerere, o chemăm la o discuţie să-i explicăm. Lucrurile sunt clare pentru noi”, a răspuns Dan Căpăţână.
Totodată, el neagă faptul că există şobolani în spital. “Şobolani nu avem, poate accidental să apară, dar nu avem, nu ne-am confruntat cu astfel de probleme”, mai spus managerul.
El sfătuieşte cadrele medicale din Spitalul Judeţean să-şi facă meseria cum trebuie şi să aibă o atitudine corespunzătoare şi civilizată faţă de pacienţi şi colegi.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe