Peste 50% dintre tinerii români vor să-şi schimbe aspectul fizic din cauza social media - studiu

Studiul arată însă că tinerii din generaţiile Z şi Aplha şi-ar dori să fie recunoscuţi în mediul social online pentru personalitatea lor.

Urmărește
40 afișări
Imaginea articolului Peste 50% dintre tinerii români vor să-şi schimbe aspectul fizic din cauza social media - studiu

Peste 50% dintre tinerii români vor să-şi schimbe aspectul fizic din cauza social media - studiu

Conform unui studiu făcut de Acnemy, imaginea de sine a adolescenţilor şi tinerilor este semnificativ influenţată de activitatea lor pe reţelele de socializare, majoritatea recunoscând că standardele ce ţin de aspectul fizic observate în social media le influenţează în mod negativ stima de sine. În acelaşi timp, nativii digitali spun că îşi doresc să fie recunoscuţi în mediul social online pentru personalitatea, umorul şi sinceritatea lor, fără să le fie analizat aspectul fizic.

În 2024, 97% dintre respondenţi spun că accesează mai multe platforme de social media în fiecare zi, iar 93% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 20 de ani utilizează cel mai des platforma Instagram, în timp ce 82% dintre ei utilizează la fel de des platforma TikTok.

Doar 7% dintre tineri au declarat că social media nu le afectează încrederea în sine, în timp ce peste o treime dintre ei simt că încrederea lor în sine este afectată semnificativ, iar 69% resimt stres, anxietate şi neîncredere în sine datorită presiunii legate de aspectul fizic în social media. 64% dintre nativii digitali spun că evită uneori să se expună în social media de teama comentariilor negative pe care le-ar putea primi sau folosesc filtre pentru a arăta mai bine, iar 19% dintre respondenţi s-au gândit să apeleze la intervenţii estetice din cauza presiunii din social media.

Peste o treime dintre ei consideră că aspectul tenului este sursa neîncrederii lor atunci când se expun pe reţelele de socializare, iar 71% îşi doresc să-şi îmbunătăţească aspectul pielii. Aproape jumătate dintre tineri se confruntă cu acnee sau pete post-acneice, 63% dintre ei dorind să se simtă susţinuţi în lupta împotriva acneei.

Aproape jumătate dintre adolescenţi şi tineri consideră că imaginea de sine le este influenţată semnificativ de standardele de frumuseţe pe care le văd pe platformele de socializare, în timp ce 68% dintre nativii digitali resimt presiunea de a-şi schimba aspectul fizic pentru a se ridica la standardele observate în mediul social online. Cu toate acestea, majoritatea nativilor digitali spun că apreciază la ceilalţi utilizatori personalitatea şi atribute precum perseverenţa, umorul şi sinceritatea, dorindu-şi să fie recunoscuţi la rândul lor pentru aceleasi aspecte, cu empatie şi bunătate.

Studiul a fost făcut în perioada iulie-septembrie 2024 pe un eşantion de 100 de persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 20 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tineri,
imagine,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici