Peste 500 de elevi de liceu din judeţul Gorj au comportamente afective negative
Peste 500 de elevi de liceu din judeţul Gorj au comportamente afective negative, reiese dintr-un raport de evaluare psihopedagogică întocmit de specialişti pentru identificarea cauzelor care pot determina un adolescent să se sinucidă, după ce doi elevi au comis un astfel de gest.
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj a primit, joi, raportul de evaluare psihopedagogică a elevilor de liceu, care a fost întocmit în urma aplicării şi interpretării chestionarelor realizate de către specialiştii de la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale din Târgu Jiu pentru identificarea cauzelor care pot determina un adolescent să se sinucidă, după ce doi tineri s-au sinucis, iar în cazul unei adolescente există suspiciunea că a încercat să îşi ia viaţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Gheorghe Mitescu, din analiza chestionarelor a reieşit că peste 500 de elevi au comportamente afective negative.
"Dintre cei 8.329 de elevi din cele 32 de unităţi de învăţământ liceal, 504 elevi au fost identificaţi cu comportamente afective negative, dar niciun caz care să conducă spre un gest extrem iminent", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Gheorghe Mitescu.
Potrivit sursei citate, cauzele care au generat astfel de comportamente sunt multiple, atât de natură familială, cât şi personală sau şcolară.
Mitescu a spus că cele mai multe cauze sunt de ordin familial şi apar în cazul elevilor care provin din familii dezorganizate sau reconstituite - cu un părinte vitreg sau cu părinţi plecaţi în străinătate.
În aceeaşi categorie a cauzelor de ordin familial sunt şi comportamentele generate de violenţa domestică sau de o comunicare defectuoasă sau chiar inexistentă între părinte şi copil.
Din analiza chestionarelor psihopedagogice au reieşit şi cauzele de ordin personal, iscate dintr-o stimă de sine foarte scăzută, respectiv subestimarea continuă, sau eşecurile sentimentale sau pur şi simplu imposibilitatea legării unei comunicări cu membrii grupului în care se manifestă elevul.
Mitescu a spus că nici cauzele de ordin şcolar care generează comportamente afective negative nu sunt excluse de către specialişti.
Astfel, sunt evidenţiate în raportul efectuat de cei de la Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale din Târgu Jiu rezultatele slabe la învăţătură sau oboseala specifică oricărui sfârşit de an şi chiar tendinţa accentuată de a fi perfecţionist şi imposibilitatea de a atinge acest prag.
Totodată, în acelaşi raport se regăseşte şi o altă categorie de elevi care necesită şedinţe de specialitate cu psihoterapeuţi sau cu psihologi clinicienin numărul acestor elevi fiind mic.
"Până la 1 sept, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj va elabora un plan de măsuri pentru eliminarea acestor cauze şi preîntâmpinarea problemelor în rândurile adolescenţilor, plan care va fi aplicat din anul şcolar următor", a afirmat Mitescu.
ISJ Gorj a împărţit chestionare elevilor de liceu şi celor din clasele a opta cu întrebări despre posibilele cauze care pot determina un adolescent să se sinucidă, după ce doi tineri şi-au luat zilele, iar în cazul unei adolescente există suspiciunea că a încercat să îşi ia viaţa.
În luna mai, doi elevi din Târgu Jiu, o fată şi un băiat, au fost găsiţi morţi în râul Jiu, în cazul lor fiind vorba despre sinucidere, întrucât aveau la ei rucsacuri pline cu pietre.
Totodată, o elevă în vârstă de 13 ani din judeţul Gorj a fost salvată de la înec, de un tânăr care a sărit după ea în râul Jiu, reuşind să o scoată la timp din apă, iar poliţiştii verifică dacă adolescenta a vrut să se sinucidă sau a fost vorba despre un accident.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO