Peste 540.000 de studenţi au început ieri cursurile: „Piaţa muncii are nevoie de IT-işti şi de vorbitori de limbi străine, dar facultăţile livrează mai mulţi jurişti şi funcţionari“

Peste 540.000 de tineri au început ieri cursurile universitare, iar un sfert dintre aceştia, adică 137.000 de persoane, studiază la o facultate specializată în afaceri, administraţie sau drept, arată datele centralizate de ZF pe baza celor mai recente informaţii de la Institutul Naţional de Statistică (2015).

Urmărește
888 afișări
Imaginea articolului Peste 540.000 de studenţi au început ieri cursurile: „Piaţa muncii are nevoie de IT-işti şi de vorbitori de limbi străine, dar facultăţile livrează mai mulţi jurişti şi funcţionari“

Peste 540.000 de studenţi au început ieri cursurile: „Piaţa muncii are nevoie de IT-işti şi de vorbitori de limbi străine, dar facultăţile livrează mai mulţi jurişti şi funcţionari“ (Imagine: Daily Mail)

Pe locul doi în topul facultăţilor cu cei mai mulţi studenţi înscrişi la toate ciclurile de studiu se află cele cu specializare în inginerie, prelucrare şi construcţii, la care sunt „concentraţi“ peste 21% din totalul studenţilor din România, adică circa 116.000 de persoane.

„Companiile caută mai ales absolvenţi de facultăţi cu profil IT, pentru că există un deficit mare de specialişti. Sunt multe companii nou-intrate pe piaţă în domeniul IT, iar numărul de locuri disponibile la facultăţile de profil este limitat şi am văzut că anul acesta nu au fost nici prea mulţi studenţi înscrişi în anul I de studiu. Raportul dintre ce se caută pe piaţa muncii şi ponderea studenţilor pe grupe de specializări este invers: angajatorii au nevoie de IT-işti şi de vorbitori de limbi străine, iar facultăţile livrează în continuare mai mulţi absolvenţi de drept, afaceri şi administraţie“, a explicat Raluca Peneş, HR coordinator în cadrul companiei de externalizare de servicii de HR Smartree România. Doar 6,4%, adică mai puţin de 35.000 de studenţi din toţi anii de studiu, învaţă la o facultate cu specializare în domeniul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, mai arată datele de la Statistică.

Sunt mulţi angajaţi, absolvenţi ai altor tipuri de specializări, care se duc la tot felul de cursuri ca să se reprofileze spre domeniul IT, pentru că firmele de IT angajează chiar şi candidaţi care nu au studii superioare în domeniu“, a mai spus Raluca Peneş.

Cei mai puţini studenţi (2,6% din total, adică circa 14.200 de oameni) studiază la facultăţile de ştiinţe ale educaţiei, arată datele INS.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2016

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici