- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (20.06.2013, 15:57)
- Pacala Dana , Vasile Magradean , Liliana Iedu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 6.000 de angajaţi din sistemul sanitar clujean ar putea intra în grevă
Liderul Sanitas Cluj, Ştefan Roman, a avertizat, joi, că dacă în luna iulie nu va avea loc o rectificare pozitivă a bugetului alocat Ministerului Sănătăţii, peste 6.000 de angajaţi din sistemul medical clujean ar putea intra în grevă generală.
Urmărește
104 afișări
Peste 6.000 de angajaţi din sistemul sanitar clujean ar putea intra în grevă (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul Sanitas Cluj, Ştefan Roman, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că angajaţii din sistemul medical au formulat o serie de revendicări, printre care acordarea tichetelor de masă în unităţile sanitare unde s-a sistat distribuirea, elaborarea unei legi a salarizării în sistemul sanitar care să prevadă creşterea salariilor sau asigurarea spitalelor cu medicamente şi materiale medicale.
"Angajaţii din sistemul medical au formulat o serie de revendicări, care au fost discutate cu ministrul Sănătăţii. Printre acestea se numără acordarea tichetelor de masă în unităţile sanitare unde s-a sistat distribuirea, elaborarea unei legi a salarizării în sistemul sanitar care să prevadă creşterea salariilor, asigurarea spitalelor cu medicamente şi materiale medicale astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să le cumpere. Dacă rectificarea bugetară din luna iulie a bugetului Ministerului Sănătăţii nu va pozitivă, astfel încât să fie rezolvate aceste revendicări, peste 6.000 de angajaţi din sistemul medical clujean - medici, asistente, infirmiere - ar putea declanşa acţiuni de protest care să culmineze cu o grevă generală. Bineînţeles, se va asigura o treime din activitate, conform legii", a spus Roman.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit acestuia, în judeţul Cluj sunt patru unităţi medicale unde, de câteva luni, s-a sistat distribuirea tichetelor de masă.
Rectificarea bugetară ar trebui să aibă loc în jurul datei de 15 iulie.
Pe de altă parte, preşedintele Sanitas din judeţul Timiş, Livius Cârstea, a declarat că medicii şi personalul medical din judeţ nu au stabilit dacă vor protesta din cauza condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din sănătate şi că "deocamdată s-a aruncat o idee".
"Eu nu ştiu nimic de proteste, greve ori demisii. I-am sunat pe cei de la Bucureşti de la Sanitas şi mi-au spus că deocamdată s-a aruncat o idee despre proteste (...) Această idee a fost lansată şi anul trecut, în luna decembrie, şi nu a pus nimeni nicio demisie pe masă, să fim serioşi, ne hazardăm cu vorbe mari. Este o zvonistică ieşită rapid la Bucureşti", a declarat Livius Cârstea.
Nici la principalele spitale din Timişoara nu sunt semnale că vor exista proteste în luna iulie.
"Nu avem semnale pe tema protestelor. Există, însă, nemulţumiri mai vechi că sistemul medical este subfinanţat", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul Spitalului Municipal Timişoara, dr. Octavian Mazilu.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Timişoara, Liana Dacilescu, a spus că nu sunt semnale de grevă la unitatea medicală.
Medicii, dar şi restul personalului din sistemul sanitar, ameninţă din iulie cu proteste, greve şi chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condiţiilor de lucru şi a modului în care sunt trataţi angajaţii din Sănătate în România, potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.
Citeşte şi:
Medicii ameninţă cu proteste, greve şi demisii, din cauza salariilor mici. Nicolăescu: Fac apel la medici să aibă ca prioritate pacientul
Anunţul privind protestele personalului medico-sanitar a fost făcut, joi, de preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, care a spus că vorbeşte în numele tuturor organizaţiilor profesionale din sistem.
Medicii reclamă, în primul rând, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident şi, respectiv, 500 de euro în cazul unui specialist.
Personalul din Sănătate se plânge şi de condiţiile de lucru, dar şi de modul în care este tratat de către autorităţi şi chiar de către unii pacienţi.
"Este o adevărată prigoană a cadrelor medicale, de aceea trebuie să luptăm pentru recăpătarea respectului cadrelor medico-sanitare. Mesajul comun este unul foarte clar: ne-a ajuns cuţitul la os, nu mai suportăm să fim umiliţi, batjocoriţi, nu mai suportăm să se încalce demnitatea noastră. Vrem tratament normal, nu preferenţial", a explicat Vasile Astărăstoae.
Potrivit preşedintelui CMR, pentru mărirea veniturilor medicilor rezidenţi este nevoie de 21 de milioane de euro.
Tot Astărăstoae a avertizat că banii spitalelor s-ar putea termina în august, iar din toamnă acestea riscă să nu mai aibă fonduri pentru a funcţiona.
"Lunile de vară nu vor fi de vacanţă", a subliniat Astărăstoae, potrivit căruia calendarul protestelor va include marşuri, greve şi chiar demisii în bloc, dacă nu sunt rezolvate problemele.
Potrivit lui Astărăstoae, în perioada următoare, vor avea loc consultări în teritoriu, cu privire la stabilirea calendarului protestelor.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că acţiunile anunţate de Colegiul Medicilor din România au susţinerea organizaţiei sindicale, el precizând că acestea nu sunt împotriva Ministerului Sănătăţii (MS), ci a celui de Finanţe şi a Guvernului.
Citeşte şi:
Sanitas: Susţinem acţiunile Colegiului Medicilor. Acestea nu sunt împotriva Ministerului Sănătăţii
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe