- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.03.2015, 17:58)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 6.000 de oraşe europene s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20 la sută
Peste 6.000 de oraşe din Europa, printre care şi Bucureşti, s-au angajat, la reuniunea primarilor care a avut loc la Paris, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu minim 20 la sută până în 2020 şi cu cel puţin 40 la sută până în 2030.
Urmărește
82 afișări
Peste 6.000 de oraşe europene s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20 la sută (Imagine: AP/Mediafax Foto)
Primarul general Sorin Oprescu a participat joi, la Paris, la lucrările Reuniunii Primarilor Capitalelor şi Marilor Oraşe Europene pentru Combaterea Schimbărilor Climatice, alături de reprezentanţi din 30 de oraşe europene, arată Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă transmis vineri agenţiei MEDIAFAX.
Participanţii la reuniune au convenit asupra importanţei împărtăşirii bunelor practici în domeniul combaterii schimbărilor climatice şi au adoptat în unanimitate Declaraţia de la Paris privind Combaterea Schimbărilor Climatice, prin care s-au angajat să contribuie împreună la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu minim 20 la sută până în 2020 şi cu cel puţin 40 la sută până în 2030. Declaraţia mai cuprinde un set de acţiuni programatice şi de măsuri vizând colaborarea şi schimburile între entităţile non-statale în domeniul bunelor practici relevante.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"Noi, primarii capitalelor şi principalelor oraşe europene, reprezentând peste 60 de milioane de locuitori şi 2.000 miliarde de euro produs intern brut, afirmăm următoarele: Combaterea schimbărilor climatice reprezintă o prioritate pentru teritoriile noastre şi pentru bunăstarea cetăţenilor noştri. Mai mult de 6.000 de oraşe din Europa, structurate în reţele, şi-au unit forţele prin Acordul Primarilor şi s-au angajat prin acesta să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu minim 20 la sută până în 2020", se arată în Declaraţia de la Paris.
Preşedintele Republicii Franceze, Francois Hollande, a arătat că modificările climatului sunt evidente, iar viitorul cetăţenilor şi securitatea acestora sunt puse în pericol, modificările radicale de climă putând conduce la migrări ale populaţiei şi chiar la conflicte armate.
Totodată, Francois Hollande a remarcat că, deşi asemănătoare, problemele schimbărilor climatice la nivelul oraşelor şi regiunilor europene nu permit întotdeauna adoptarea unor soluţii unice şi nu ar trebui impuse reguli.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vorbit despre nevoia elaborării unor strategii de dezvoltare urbană integrate şi durabile, cu master-planuri fundamendate, în strictă compatibilitate cu particularităţile fiecărei structuri urbane.
"Ne aflăm aici pentru că nimeni nu a reuşit, încă, să identifice acea soluţie universal valabilă, care să ne furnizeze creşterea calităţii vieţii cetăţenilor noştri, simultan cu eliminarea costurilor de mediu. Ne străduim să promovăm soluţii alternative de transport, să creştem eficienţa energetică, să identificăm modalităţi concrete de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, iar Bucureştiul nu face excepţie. Poate că a venit însă momentul să evaluăm în mod obiectiv costurile şi beneficiile. Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală pentru noi toţi, însă soluţia valabilă într-un oraş cu un milion de locuitori, cu siguranţă nu este valabilă în cel cu 10 sau 100 de milioane de locuitori", a declarat Oprescu la Paris.
Reprezentanţii a peste 60 de milioane de locuitori au atras atenţia asupra necesităţii implementării cât mai rapid cu putinţă a Directivei Uniunii Europene 2014/24/EU care încurajazează iniţierea de proiecte pilot pentru achiziţii sau investiţii comune în bunuri publice şi servicii "verzi".
Primăria Capitalei a precizat că, tot joi, primarul Sorin Oprescu a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său, Anne Hidalgo, cei doi subliniind importanţa rolului administraţiilor locale în rezolvarea unor probleme naţionale precum migraţia.
În cadrul întrevederii, Sorin Oprescu şi Anne Hidaldo au stabilit domeniile în care cele două municipalităţi urmează să colaboreze: urbanismul, serviciile medicale, schimburile educaţionale şi culturale, toate acestea urmând să facă obiectul reactualizării Protocolului de colaborare existent între Bucureşti şi Paris, începând cu 1996.
"Dialogul iniţiat între cele două municipalităţi urmează să fie continuat la Bucureşti, Anne Hidalgo acceptând invitaţia primarului Sorin Oprescu de a efectua o vizită oficială la Bucureşti, în perioada următoare", se mai arată în comunicat.
Reuniunea Primarilor Capitalelor şi Marilor Oraşe Europene pentru Combaterea Schimbărilor Climatice a avut ca scop crearea unui dialog mai strâns între oraşe, prin schimburi frecvente de studii şi bune practici, dar şi semnarea Declaraţiei Comune în pregătirea Conferinţei ONU privind schimbările climatice, care va avea loc tot la Paris, în perioada 30 noiembrie - 11 decembrie 2015.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe