Peste 6.100 de persoane au chemat ambulanţa în ultimele 24 de ore din cauza căldurii. Care sunt sfaturile medicilor pentru perioada caniculară

Serviciile de ambulanţă au înregistrat în ultimele 24 de ore 6.174 de solicitări, peste 120 persoane necesitând îngrijiri medicale după ce au leşinat ori s-au deshidratat din cauza caniculei, informează, luni, Ministerul Sănătăţii, prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă.

Urmărește
449 afișări
Imaginea articolului Peste 6.100 de persoane au chemat ambulanţa în ultimele 24 de ore din cauza căldurii. Care sunt sfaturile medicilor pentru perioada caniculară

Peste 6.100 de persoane au chemat ambulanţa în ultimele 24 de ore din cauza căldurii. Care sunt sfaturile medicilor pentru perioada caniculară (Imagine: Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Numărul cazurilor înregistrate arată o uşoară creştere faţă de perioadele cu temperaturi normale, fără să fi fost raportate decese din cauza caniculei, a precizat Ministerul Sănătăţii.

În ultimele 24 de ore au fost mobilizate pentru intervenţiile în judeţe 1.165 de ambulanţe. La nivel naţional au fost organizate peste 1.100 de puncte de prim ajutor.

Bucureştiul şi 11 judeţe din sudul şi sud-vestul ţării sunt sub avertizare cod portocaliu de caniculă luni şi marţi, când temperaturile ajung până la 39 de grade şi disconfortul termic este accentuat, iar alte 18 judeţe din est, sud-est şi vest sunt avertizate cu cod galben.

Pentru prevenirea incidentelor în zilele cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii le recomandă oamenilor să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

Medicii le recomandă oamenilor să bea între 1,5 şi 2 litri de lichide, respectiv un pahar de apă la fiecare 15 - 20 de minute, să consume zilnic legume şi fructe proaspete, cum ar fi pepenele galben, pepenele roşu, prunele, castraveţii şi roşiile, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

În zilele cu temperaturi extreme este interzis consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi reduce capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei sunt recomandate cât mai multe duşuri călduţe. Cei care au aer condiţionat trebuie să regleze aparatul astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.

De asemenea, trebuie evitate activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie, cum ar fi sportul sau grădinăritul. Cei care sunt obligaţi să stea în soare trebuie să folosească o ţinută adecvată, cum ar fi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

O grijă specială va fi acordată copiilor, vârstnicilor, bolnavilor şi persoanelor cu dizabilităţi, cărora le vor fi oferite permanent lichide, chiar dacă aceştia nu cer.

Medicii mai recomandă să fie păstrat contactul cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, pentru a fi ajutaţi în caz de nevoie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici