Peste 6 milioane de comprimate dopante, în valoare de 12,5 mil. euro, confiscate

Peste 6 milioane de comprimate dopante, Ksalol şi Rivotril, în valoare de 12,5 milioane de euro, au fost confiscate de poliţişti şi de procurorii DIICOT, în urma unor percheziţii care au avut loc în Bucureşti şi mai multe judeţe, precum şi în Serbia şi Finlanda.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului Peste 6 milioane de comprimate dopante, în valoare de 12,5 mil. euro, confiscate

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, împreună cu procurorii DIICOT Oradea, au desfăşurat o amplă operaţiune comună, J.A.D - Joint Action Day, cu autorităţile din Serbia şi Finlanda, cu sprijinul Europol şi Eurojust, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic intern şi internaţional de droguri de risc.

Acţiunea a constat în punerea în executare a 41 de mandate de percheziţie domiciliară, în România (Bihor, Satu Mare, Vâlcea, Gorj, Iaşi, Bucureşti), 18 mandate de percheziţie domiciliară în Serbia, precum şi un mandat de percheziţie domiciliară în Finlanda.

În cadrul cercetărilor efectuate până în prezent, s-a conturat activitatea a 4 grupuri infracţionale organizate, respectiv a 37 de persoane, cetăţeni români, specializate în traficul intern şi internaţional de droguri de risc.

„Dat fiind faptul că activitatea infracţională a grupurilor ar fi avut caracter transnaţional şi s-ar fi referit la achiziţionarea comprimatelor de la grupările de criminalitate organizată, din Serbia, la transportul şi depozitarea acestora pe teritoriul României şi, ulterior, transportul către Finlanda, ţară unde ar fi fost comercializate, la iniţiativa autorităţilor române, a fost încheiată o echipă comună de anchetă - J.I.T. între România, Serbia, Finlanda, Estonia şi Europol, în scopul identificării tuturor membrilor grupării şi destructurării întregii reţele (surse, organizatori, transportatori şi distribuitori). Astfel, începând cu luna martie 2023, în urma activităţilor operative desfăşurate, au fost realizate 7 capturi, legendate în punctele de trecere ale frontierei Nădlac, Borş şi Petea, în cantitate totală de peste 1.500.000 de comprimate Ksalol si Rivotril”, spun poliţiştii.

Aceste transporturi ar fi fost organizate de cetăţeni români, ar fi fost achiziţionate de la membrii reţelei din Serbia şi ar fi avut ca destinaţie Finlanda şi Norvegia, unde ar fi urmat să fie comercializate.

În perioada 11 – 13 iunie 2024, ar fi fost efectuat un transport cu 210.000 de comprimate, pe cale rutieră, pe ruta România-Ungaria-Slovacia-Polonia-Lituania-Letonia-Estonia-Finlanda. La destinaţie, comprimatele ar fi fost livrate membrilor reţelei, care ar fi acţionat în Helsinki. În urma transportului, 6 persoane au fost arestate, în Helsinki – Finlanda.

De asemenea, în perioada martie 2023 - octombrie 2024, ca rezultat al tuturor activităţilor operative, realizate în urma schimbului de date şi informaţii în cadrul J.I.T., pe lângă capturile din România, în Serbia au fost arestate 9 persoane (cetăţeni sârbi) şi realizate capturi totale de peste 2.700.000 de comprimate Ksalol şi Rivotril, în Finlanda fiind arestate peste 30 de persoane (cetăţeni români şi finlandezi) şi realizate capturi de peste 1.800.000 de comprimate Ksalol şi Rivotril.

Până în prezent, în cadrul activităţilor operative comune desfăşurate, au fost confiscate 6.300.000 de comprimate Ksalol si Rivotril, cu o valoare de piaţă de aproximativ 12.500.000 de euro şi arestarea a 47 de persoane cercetate.

„Atragerea autorităţilor din Serbia în echipa comună de anchetă a avut drept scop înlăturarea sursei de aprovizionare şi, implicit, a lanţului de distribuţie a comprimatelor, Serbia fiind ţara unde comprimatele ar fi fost deturnate din circuitul legal de distribuţie. Comprimatele ar fi fost transportate în România, unde ar fi fost depozitate şi, ulterior, transportate în Finlanda, în vederea comercializării. Astfel, în urma operaţiunii comune J.A.D. - Joint Action Day, în România au fost puse în executare 41 de mandate de percheziţie şi 35 de mandate de aducere. 15 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, în vederea audierii, toate dintre acestea fiind reţinute, dintre care 9, propuse pentru arestare. Faţă de alte 11 persoane, au fost emise mandate de arestare în lipsă. De asemenea, au fost emise 12 mandate de arestare în lipsă şi descoperiţi şi ridicaţi 131.135 de euro, 168.150 de lei, 2.980 de dolari, 600 de coroane norvegiene, 500 de lire sterline, 400 de dolari canadieni, 3 kilograme de aur, precum şi 14 telefoane mobile”, mai spun anchetatorii.

Totodată, a fost instituit sechestru asigurător, în vederea confiscării, asupra a două imobile, două terenuri şi 6 autoturisme.

Tot în urma operaţiunii comune J.A.D. - Joint Action Day, în Serbia, au fost puse în executare 18 mandate de percheziţie şi cercetate 12 persoane (cetăţeni sârbi), propuse pentru arestare.

Au fost descoperite şi ridicate 200.000 de comprimate Rivotril şi Ksalol, 18.300 de euro, 3.500 de dolari, 1000 de coroane suedeze, 400 de dolari canadieni, 400 de franci elveţieni, un ceas de lux, o armă de foc artizanală, două gloanţe şi 86 de cartuşe, de diferite calibre.

Au fost indisponibilizate 3 autoturisme care vor fi confiscate.

De asemenea, în Finlanda, a fost pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară, o persoană (cetăţean român) fiind cercetată şi propusă pentru arestare.

Totodată, au fost şi descoperite şi ridicate 40.000 de comprimate Ksalol şi Rivotril.

Activităţile operative desfăşurate în România de la iniţierea operaţiunii au beneficiat de sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Craiova, Piteşti, Bucureşti, Iaşi, serviciilor de combatere a criminalităţii organizate Gorj, Vâlcea, Olt, Satu Mare, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, prin structurile teritoriale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici