- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (05.04.2015, 11:31)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 7.000 de persoane la ritualul sfinţirii bucatelor, de Paştele Catolic, în Miercurea Ciuc
Peste 7.000 de persoane au luat parte, duminică dimineaţă, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la prima slujbă de Paştele Catolic, oficiată în aer liber, şi la tradiţionalul ritual al sfinţirii bucatelor, care marchează încheierea Postului Mare.
Urmărește
756 afișări
Peste 7.000 de persoane la ritualul sfinţirii bucatelor, de Paştele Catolic, în Miercurea Ciuc (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)
După ora 7.30, oameni din toate colţurile oraşului au venit cu coşurile încărcate cu bucate pascale tradiţionale pe platoul din faţa Palatului Administrativ, în centrul reşedinţei judeţului Harghita, în pofida frigului.
"Noi aşa am crescut, că de fiecare dată, de Paşte, am adus mâncarea de sărbătoare la sfinţit, vrem ca acest obicei să trăiască şi de aceea am venit cu băieţii mei. În coş am pus din fiecare câte puţin, câteva ouă roşii, drob şi friptură de miel, şuncă, ridichi, castraveţi, roşii şi ceapă verde, cozonac, pâine, sare şi vin”, a spus Csucs Maria, una dintre participantele la ritual.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Oamenii s-au aşeazat apoi pe rânduri, într-o ordine desăvârşită, lăsând jos coşurile cu bucate, acoperite cu şervete brodate, păstrate tot anul pentru acest prilej, şi cu flori de primăvară.
Prima slujbă din ziua Paştelui Catolic, cea de sfinţirea bucatelor, se ţine în aer liber, de la ora 8:00, iar la finalul acesteia preoţii merg printre oamenii asezaţi pe rânduri şi sfinţesc mâncarea din care trebuie să guste fiecare membru al familiei, la micul dejun.
Episcopul auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamás József, s-a adresat credincioşilor, împreună cu un sobor de preoţi catolici, de la altarul improvizat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. După tradiţionalele urări de Paşte, i-a îndemnat pe credincioşi să celebreze cu bucurie, pentru că "sărbătoarea Paştelui este premergătoarea bucuriei veşnice, aici, pe pământ”.
"Pentru noi este o bucurie foarte mare că oamenii sunt credincioşi, că vin la biserică, la slujbe, iar astăzi în număr atât de mare la ceremonialul sfinţirii bucatelor. Credinţa trăieşte în poporul nostru. Vă doresc toate cele bune de la Hristos, care a Înviat”, a mai spus episcopul romano-catolic Tamás József.
Slujba de sfinţire a bucatelor, oficiată în limba maghiară, a durat aproximativ 40 de minute, iar la finalul acesteia au fost intonate de preoţi şi de credincioşi imnul Ungariei şi cel al secuilor.
Ceremonialul sfinţirii bucatelor reprezintă sfârşitul postului Paştelui, care a durat 40 de zile.
Sâmbătă seară, mii de oameni au luat parte la slujba de Înviere în toatele bisericile din municipiul Miercurea Ciuc, au înconjurat lăcaşurile de cult, cu lumânări aprinse în mâini, pe care le-au dus apoi acasă. Potrivit tradiţiei, oamenii au dus Lumina acasă, de la ea urmând să se aprindă lumânările care vor sta timp de trei zile pe masă.
În satele din Haghita, oamenii au petrecut noaptea de Înviere la biserici, iar duminică dimineaţă preoţii au sfinţit bucatele.
În judeţul Harghita, 85 la sută din populaţie este de rit catolic, reformat şi unitarian şi sărbătoreşe duminică Paştele.
În România, aproximativ un milion de catolici sărbătoresc duminică Paştele, cele mai mari comunităţi fiind în Transilvania. O importantă comunitate de catolici de etnie poloneză şi germană se găseşte, de asemenea, în Bucovina.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 23:04
-
astăzi, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate