Peste 7.000 de persoane la ritualul sfinţirii bucatelor, de Paştele Catolic, în Miercurea Ciuc

Peste 7.000 de persoane au luat parte, duminică dimineaţă, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la prima slujbă de Paştele Catolic, oficiată în aer liber, şi la tradiţionalul ritual al sfinţirii bucatelor, care marchează încheierea Postului Mare.

Urmărește
756 afișări
Imaginea articolului Peste 7.000 de persoane la ritualul sfinţirii bucatelor, de Paştele Catolic, în Miercurea Ciuc

Peste 7.000 de persoane la ritualul sfinţirii bucatelor, de Paştele Catolic, în Miercurea Ciuc (Imagine: Cristiana Sabau/Mediafax Foto)

După ora 7.30, oameni din toate colţurile oraşului au venit cu coşurile încărcate cu bucate pascale tradiţionale pe platoul din faţa Palatului Administrativ, în centrul reşedinţei judeţului Harghita, în pofida frigului.

"Noi aşa am crescut, că de fiecare dată, de Paşte, am adus mâncarea de sărbătoare la sfinţit, vrem ca acest obicei să trăiască şi de aceea am venit cu băieţii mei. În coş am pus din fiecare câte puţin, câteva ouă roşii, drob şi friptură de miel, şuncă, ridichi, castraveţi, roşii şi ceapă verde, cozonac, pâine, sare şi vin”, a spus Csucs Maria, una dintre participantele la ritual.

Oamenii s-au aşeazat apoi pe rânduri, într-o ordine desăvârşită, lăsând jos coşurile cu bucate, acoperite cu şervete brodate, păstrate tot anul pentru acest prilej, şi cu flori de primăvară.

Prima slujbă din ziua Paştelui Catolic, cea de sfinţirea bucatelor, se ţine în aer liber, de la ora 8:00, iar la finalul acesteia preoţii merg printre oamenii asezaţi pe rânduri şi sfinţesc mâncarea din care trebuie să guste fiecare membru al familiei, la micul dejun.

Episcopul auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamás József, s-a adresat credincioşilor, împreună cu un sobor de preoţi catolici, de la altarul improvizat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. După tradiţionalele urări de Paşte, i-a îndemnat pe credincioşi să celebreze cu bucurie, pentru că "sărbătoarea Paştelui este premergătoarea bucuriei veşnice, aici, pe pământ”.

"Pentru noi este o bucurie foarte mare că oamenii sunt credincioşi, că vin la biserică, la slujbe, iar astăzi în număr atât de mare la ceremonialul sfinţirii bucatelor. Credinţa trăieşte în poporul nostru. Vă doresc toate cele bune de la Hristos, care a Înviat”, a mai spus episcopul romano-catolic Tamás József.

Slujba de sfinţire a bucatelor, oficiată în limba maghiară, a durat aproximativ 40 de minute, iar la finalul acesteia au fost intonate de preoţi şi de credincioşi imnul Ungariei şi cel al secuilor.

Ceremonialul sfinţirii bucatelor reprezintă sfârşitul postului Paştelui, care a durat 40 de zile.

Sâmbătă seară, mii de oameni au luat parte la slujba de Înviere în toatele bisericile din municipiul Miercurea Ciuc, au înconjurat lăcaşurile de cult, cu lumânări aprinse în mâini, pe care le-au dus apoi acasă. Potrivit tradiţiei, oamenii au dus Lumina acasă, de la ea urmând să se aprindă lumânările care vor sta timp de trei zile pe masă.

În satele din Haghita, oamenii au petrecut noaptea de Înviere la biserici, iar duminică dimineaţă preoţii au sfinţit bucatele.

În judeţul Harghita, 85 la sută din populaţie este de rit catolic, reformat şi unitarian şi sărbătoreşe duminică Paştele.

În România, aproximativ un milion de catolici sărbătoresc duminică Paştele, cele mai mari comunităţi fiind în Transilvania. O importantă comunitate de catolici de etnie poloneză şi germană se găseşte, de asemenea, în Bucovina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici