Peste 7.000 de profesori din Dolj fac grevă, în Gorj şi Teleorman participarea este redusă

Peste 7.000 de cadre didactice şi personal auxiliar din şcolile din Dolj au declanşat luni greva generală, în timp ce în judeţul Gorj aproximativ 1.000 de profesori şi cadre nedidactice au intrat în grevă, iar în Teleorman au aderat la această formă de protest circa 2.000 de cadre didactice.

Urmărește
87 afișări
Imaginea articolului Peste 7.000 de profesori din Dolj fac grevă, în Gorj şi Teleorman participarea este redusă

Peste 7.000 de profesori din Dolj fac grevă, în Gorj şi Teleorman participarea este redusă (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Dolj, Constantin Rada, afirmă că, în baza tabelelor cu semnături pe care sindicatul le deţine, un număr de 3.900 de cadre didactice şi personal auxiliar au declanşat, luni, greva generală.

"Procentul de participare la greva generală este de 80 la sută. Asta înseamnă peste 3.900 de cadre didactice şi personal auxiliar dintre cei afiliaţi la FSLI. S-ar putea ca acest procent să suporte modificări, după intervenţia ministrului", a declarat Constantin Rada.

Potrivit acestuia, cadrele didactice vor rămâne acasă pe timpul grevei generale.

"Profesorii vor sta acasă. Se vor constitui comitete de grevă care se vor afla în şcoli în eventualitatea că vor veni elevi pe care trebuie să-i supravegheze. De regulă, elevii nu vin la şcoală când află de grevă", a mai spus Constantin Rada.

La rândul său, preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar (SIP) "Spriu Haret" Dolj, Constantin Lungulescu, a afirmat că în jur de 70 la sută dintre profesorii şi personalul auxiliar afiliat au semnat pentru declanşarea grevei generale.

"Situaţia s-a schimbat de la zi la zi. Noi avem pe semnături 70 la sută dintre profesori, adică 3.500-3.600 de oameni. La presiunile ministrului, prin inspectorul general şi mai departe prin directori, ameninţaţi cu calificativele, profesorii s-au speriat şi s-au întors", a declarat Constantin Lungulescu.

Conform acestuia, dascălii din mai multe şcoli şi grădiniţe din judeţul Dolj au semnat că nu vor declanşa greva generală, urmând să-şi desfăşoare activitatea în mod normal.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a anunţat că proba C a bacalaureatului se va desfăşura în condiţii normale în toate cele 47 de centre organizate în Dolj.

"Noi recomandăm tuturor elevilor, care sunt înscrişi la bacalaureat, adică în jur de 7.700 de elevi, să se prezinte la bacalaureat pentru a susţine proba C. Bacalaureatul se va susţine în toate centrele din judeţ. Examenul va începe în jurul orei 12 cu proba de audiţie şi înţelegere, apoi, de la ora 14, se va susţine proba scrisă", a declarat inspectorul general al ISJ Dolj, Diana Buşoi.

În judeţul Gorj, aproximativ o mie din cei 5.500 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au declanşat, luni dimineaţă, greva generală, liderul sindical Vasile Mija precizând că "entuziasmul de la început s-a diminuat considerabil".

Potrivit sursei citate, acţiunea de protest nu va avea amploarea scontată iniţial, din cauza controverselor apărute în ultimele zile la nivel central, dar şi a "presiunii" venite dinspre Inspectoratul Şcolar.

"Presiunea aceasta nu a fost una directă, ci a fost creată prin tot felul de situaţii care s-au cerut în teritoriu. Ca urmare, entuziasmul de la început s-a redus la jumătate. Pe parcursul zilei vom vedea şi noi exact ce va fi", a spus Mija.

Inspectorul şcolar general adjunct Gheorghe Mitescu a declarat că instituţia nu îşi face mari probleme din cauza protestelor anunţate de sindicate, acesta menţionând că amploarea grevei va fi una mică.

În judeţul Teleorman, au intrat în grevă generală aproximativ 2.000 de cadre didactice, potrivit liderilor sindicali.

Conform preşedintelui Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Teleorman, Tudor Spiridon, două treimi din cele 4.247 de cadre didactice din judeţ sunt afiliate acestui sindicat. Spiridon a spus că 87 la sută dintre cadrele didactice membre de sindicat au intrat în grevă.

"Dreptul la grevă este prevăzut şi garantat de Constituţie şi de aceea nu înţelegem intimidările şi presiunile la care sunt supuşi dascălii. În şcoli din judeţ, dar mai ales în licee, s-au cerut declaraţii scrise de la profesori privind participarea la greva generală. În ceea ce priveşte desfăşurarea probei C a examenului de bacalaureat, potrivit legii, conducerea unităţii nu poate încadra salariaţi care să-i înlocuiască pe cei aflaţi în grevă", a declarat Tudor Spiridon.

Reprezentanţii ISJ Teleorman afirmă că proba C a bacalaureatului se va desfăşura în condiţii normale în judeţ.

Potrivit inspectorului general al ISJ Teleorman, Constantin Amarie, dintr-un total de 21 de licee doar în Liceul "Constantin Noica" din municipiul Alexandria există posibilitatea participării la greva generală a unor profesori examinatori şi asistenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici