Peste 70% din bucureşteni, nemulţumiţi de calitatea mediului

Peste 70% din populaţia Capitalei apreciază că starea mediului este proastă în Bucureşti, 38% dintre cetăţeni consideră că situaţia va continua să se deterioreze sau va rămâne neschimbată, iar 49% dintre bucureşteni arată că gunoiul este principala problemă, potrivit unui sondaj realizat de IRSOP.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Peste 70% din bucureşteni, nemulţumiţi de calitatea mediului

Peste 70% din bucureşteni, nemulţumiţi de calitatea mediului (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Aproximativ 71% din populaţia intervievată consideră că situaţia mediului din Capitală este proastă, faţă de acum doi sau trei ani situaţia rămânând la fel pentru aproape 50% din cetăţeni în timp ce 38% dintre aceştia consideră că peste un an situţia mediului din Capitală va fi mai rea.

Bucureştenii care au participat la realizarea sondajului consideră că cea mai serioasă problemă a mediului înconjurător în Capitală este gunoiul, în acest sens 49% dintre intervievaţi indicând acest răspuns, în timp ce alţi 41% au indicat lipsa spaţiilor verzi, iar alţi 35% popularea atât din perspectiva prafului, a aerului cât şi a maşinilor existente în număr foarte mare pe străzile Bucureştiului.

Potrivit sondajului în locuinţe oamenii se tem de surse de îmbolnăvire şi suferă din cauza zgomotului excesiv, 49% dintre intervievaţi indicând faptul că au apă murdară la robinet, alţi 40% indicând existenţa mirosurilor neplăcute în timp ce 34% dintre cetăţeni vorbesc despre zgomot excesiv iar alţi 24% despre existenţa gândacilor.

În privinţa spaţiilor de lângă locuinţele persoanelor intervievate problemele cele mai deranjante sunt animalele fără stăpân, 74% dintre cetăţenii participanţi la acest studiu indicând acest inconvenient, 69% indicând praful în timp ce 58% au vorbit despre gazele de eşapament prezent în aer.

De asemenea, locurile publice ale Capitalei unde mediul are calitatea cea mai scăzută au fost indicate ca fiind strada (67%), pieţele alimentare (56%) dar şi mijloacele de transport (43%).

În opinia publicului, de vină pentru situaţia mediului din Bucureşti sunt toţi cetăţenii, în urma studiului peste 78% dintre intervievaţi indicând comportamentul cetăţenilor ca principală cauză a proastei calităţi a mediului în timp ce alţi 43% au vorbit despre slaba implicare a autorităţilor responsabile.

De asemenea, 33% dintre participanţii la sondaj au declarat că "în Bucureşti nu mai este nimic de făcut în privinţa calităţii mediului" iar alţi 20% sunt de părere că "nu e chiar aşa grav".

În paralel în urma sondajului a reieşit faptul că eforturile de creare a spaţiilor verzi, dar şi îmbunătăţirea curăţeniei stradale nu au rămas neobservate, 55% dintre participanţii la sondaj indicând aceste lucruri.

De asemenea, majoritatea locuitorilor din Bucureşti consideră că pentru rezolvarea problemelor de mediu este nevoie de intervenţii comunitare bazate pe dezbateri şi acţiuni concrete în timp ce bucureştenii nu sunt de acord cu protestele şi confruntările cu autorităţile.

Totodată, cetăţenii au indicat ca necesară implicarea mai puternică a autorităţilor responsabile de calitatea mediului precizând că recrutarea de aliaţi în rândul personalităţilor din ştiinţă, artă şi cultură şi din rândul politicienilor este necesară.

În urma sondajul a reieşit şi faptul că este necesară întărirea colaborării dintre ONG-urile care se ocupă de îmbunătăţirea mediului şi autorităţi dar şi desemnarea unei celebrităţi "ca promotor al acţiunilor pentru un Bucureşti mai curat".

Soldajul a fost realizat de IRSOP, pentru proiectul "Întărirea guvernării de mediu în municipiul Bucureşti" derulat în parteneriat de către Asociaţia de Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă - Agenda 21, Primăria Askim din Norvegia, primăria Capitalei şi Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti fiind finanţat din fonduri acordare de guvernul Norvegiei.

Sondajul a fost realizat, în perioada 16-22 septembrie, perioadă în care au răspuns la întrebări peste 500 de persoane din populaţia de 1,6 milioane de adulţi în vârstă de peste 18 ani din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici