Peste 750 de pacienţi cu hepatita C au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon

Peste 750 de pacienţi cu hepatita C au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon, după analizarea a 978 de dosare, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Urmărește
3531 afișări
Imaginea articolului Peste 750 de pacienţi cu hepatita C au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon

Peste 750 de pacienţi cu hepatita C au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon

Peste 750 de pacienţi cu hepatita C au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon, după analizarea a 978 de dosare, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Tratamentul este destinat pacienţilor cu hepatită cronică virală C hepatitei cronice virale C şi ciroză hepatică C cu stadiul IV de fibroză sau care au fost supuşi transplantului.

"Pot spune că până la data de 16 decembrie au fost depuse 1.230 de dosare pentru tratamentul fătă interferon. Până în data de 22 decembrie au fost analizate 978 de dosare. Fac menţiunea că analiza acestor dosare este laborioasă, nimic nu este făcut la întâmplare sau sub presiune", a spus Vasile Ciurchea.

Comisia de specialitate a CNAS a aprobat până în 22 decembrie, 752 de dosare, din totalul celor 978 analizate, iar 226 de dosare au fost respinse.

"Mai fac o menţiune: un dosar poate fi respins atunci când lipsesc anumite acte, sau anumite analize, sau anumite rezultate. După completarea dosarelor acestea pot fi depuse din nou. Aşadar procesul este continuu", a mai spus preşedintele CNAS.

El a mai spus că toţi pacienţii care întrunesc condiţiile pentru a obţine tratamentul fără interferon îl vor obţine, indiferent care este numărul lor.

"Iniţial am estimat că ar putea fi 5.000 de bolnavi, vom vedea. Dar, repet, de vor fi 5.000 - 6.000 sau 3.000, toţi vor primi tratament. Nu am pus nicio limită. Mai mult, tratamentele vor fi plătite numai dacă analizele arată că pacientul s-a vindecat", a adăugat Ciurchea.

Românii sunt printre primii pacienţi europeni care beneficiază de tratament fără interferon, a mai spus preşedintele CNAS, remarcând că mulţi s-au dus până acum în India să şi-l cumpere sau către alte surse.

"Aş vrea ca bolnavii să înţeleagă că pentru a lua acest tratament este nevoie, în primul rând, de recomandarea medicului specialist susţinută de rezultatele analizelor. Altfel spus, pacienţii fac anumite analize şi, în funcţie de rezultate, medicul face recomandarea tratamentului fără interferon. În prima etapă, am aprobat administrarea tratamentului fără interferon pentru pacienţii cu fiborză hepatică stadiul IV şi posttrasplant. Cât de curând vom avansa şi la stadiul III. Aş ruga bolnavii să aibă răbdare şi, mai ales, să nu ia medicamente fără aviz medical, pentru că se expun unui risc major", a adăugat Ciurchea.

Un pacient cu hepatită C, care a primit aprobare pentru tratament, trebuie să facă analize de sânge în fiecare săptămână. El semnează înainte că va respecta programul de tratament şi va păstra recipientele în care a avut medicamentele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici