Peste 800 de monede, posibil de patrimoniu, recuperate de poliţişti

Poliţiştii bucureşteni au recuperat o brăţară şi 824 de monede susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, cu o vechime probabilă variind din epoca romană până în anul 1942, găsite în timpul unor lucrări de excavaţie de şapte persoane care le-au împărţit între ele.

Urmărește
303 afișări
Imaginea articolului Peste 800 de monede, posibil de patrimoniu, recuperate de poliţişti

Peste 800 de monede, posibil de patrimoniu, recuperate de poliţişti (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Secţiei 3 Poliţie din Bucureşti, cu sprijinul Direcţiei de Investigaţii Criminale - I.G.P.R., au recuperat, în urma unor investigaţii specifice, o brăţară şi 824 de monede de diferite dimensiuni, cu o vechime probabilă ce variază din epoca romană până în anul 1942, pe care le-au predat pentru expertizare Muzeului Naţional de Istorie a României, la data de 19 aprilie, informează Poliţia Română.

La data de 16 aprilie, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale al Secţiei 3 Poliţie au aflat că, în cursul zilei anterioare, în timpul unor lucrări de excavaţie la şantierul viitoarei magistrale Uranus din Bucureşti, a fost găsit un vas de ceramică în care se aflau mai multe monede, pe care cei care le-au descoperit le-au împărţit între ei.

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au identificat şapte persoane care au găsit şi luat monedele respective, şase dintre acestea declarând că au dus monedele acasă, cea de-a şaptea persoană fiind suspectată că a depus spre valorificare o parte din monede la o casă de amanet.

De la cele şapte persoane au fost ridicate 608 monede de diferite dimensiuni şi modele, cu o vechime probabilă ce variază din epoca romană până în anul 1942.

Potrivit sursei citate, în 17 aprilie, în urma investigaţiilor efectuate de poliţişti, a fost descoperită o altă persoană de la care au fost recuperate 212 monede şi o brăţară, toate din metal alb.

Toate bunurile vor fi expertizate pentru a se stabili dacă fac parte din patrimoniul cultural naţional, precum şi pentru a afla vechimea şi valoarea acestora, urmând ca statul să intre în proprietatea lor, conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

Poliţiştii fac cercetări faţă de persoana care a amanetat o parte dintre monede pentru săvârşirea infracţiunii de însuşire a bunului găsit, întrucât acesta a dispus de bunurile găsite ca fiind bunuri proprii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici