- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 90% dintre românii care caută joburi cred că există discriminare la angajare
Peste 90 la sută dintre românii care îşi caută un loc de muncă cred că există discriminare la angajare, iar angajatorii reclamă seriozitatea tot mai scăzută, de la an la an, a candidaţilor, potrivit unor sondaje realizate de BestJobs.ro.
Peste 90% dintre românii care caută joburi cred că există discriminare la angajare (Imagine: Mediafax Foto)
Sondajul realizat online de BestJobs.ro, în perioada 24-25 septembrie, indică faptul că 91 la sută dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cred că există discriminare la angajare, aceasta putând să ia diferite forme, cele mai frecvente fiind pe criteriu de vârstă şi de etnie.
"În general, persoanele cu o singură calificare, care au vârsta de peste 40 de ani, au probleme mai mari la reangajare, mai ales în provincie. Angajatorii preferă persoanele tinere, deoarece vor colective mai dinamice, iar persoanele mai în vârstă au probleme mai mari de sănătate, ceea ce le face mai mult timp indisponibile la muncă. De asemenea, majoritatea au şi copii acasă, ceea ce le limitează munca prestată peste program", potrivit rezultatelor înregistrate de BestJobs.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Un alt motiv pentru care persoanele mai în vârstă ar avea mai puţine şanse la angajare îl constituie faptul că se adaptează mai greu la schimbări şi au capacitatea de învăţare mai redusă decât tinerii şi, nu în ultimul rând, există percepţia că persoanele cu experienţă vor cere salarii mai mari decât tinerii.
În ceea ce priveşte discriminarea de rasă, potrivit sondajului, în general persoanele de etnie romă sunt evitate, datorită percepţiei negative larg răspândite.
Totodată, sondajul a relevat că 27,9 la sută dintre angajaţii români au avut o relaţie amoroasă la locul de muncă.
"În condiţiile în care oamenii stau împreună cu colegii de muncă 10 ore pe zi, iar mulţi dintre ei ies împreună şi după orele de program să socializeze, este o consecinţă firească să se înfiripe astfel de relaţii. (...) Totuşi, multe companii au reguli foarte stricte împotriva acestor relaţii, deoarece pot scade eficienţa muncii ambelor persoane. În cazuri extreme, persoanele respective sunt obligate să părăsească compania", susţin specialiştii site-ului de joburi.
Pentru prima oară şi 67 de companii angajatoare din România au fost întrebate ce părere au despre seriozitatea candidaţilor care vin la interviu, rezultatele arătând că, pe măsură ce balanţa puterii de negociere se înclină în favoarea candidaţilor, aceştia devin din ce în ce mai neserioşi, pentru că ştiu că au de unde să aleagă.
"Procentul de prezentare la interviurile pentru joburi de entry-level scade dramatic. Astfel, sunt cazuri în care, deşi candidaţii se înscriu din proprie iniţiativă pentru un job, sunt sunaţi de recrutor, se planifică de comun acord un interviu, dar la întâlnire ajung doar 10 la sută. În rest, nici măcar nu sună să spună că nu mai ajung, ceea ce denotă o lipsă cronică de seriozitate", potrivit rezultatelor sondajului.
Majoritatea candidaţilor (66 la sută) cred că experienţa este cel mai important lucru la angajare, urmat de educaţie (8,6 la sută), formatarea textului în CV (6 la sută), scrisoarea de intenţie ataşată (5,6 la sută) şi cunoaşterea limbilor străine (3,6 la sută).
"Experienţa este într-adevăr cel mai important element dintr-un CV, cu mult peste educaţie, limbi străine sau abilităţile IT. Economia românească are nevoie de angajaţi care ştiu să facă ceva, nu neapărat să aibă o educaţie supradimensionată. E interesant că doar 3,2 la sută cred că referinţele sunt cele mai importante în cazul unui CV, în condiţiile în care majoritatea spune că în România angajările în multe locuri încă se mai fac pe pile", precizează specialiştii BestJobs.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO