Peste 930 de incendii de vegetaţie uscată, în două zile, în urma igienizării terenurilor agricole

Peste 930 de incendii de vegetaţie uscată s-au înregistrat, la nivel naţional, în ultimele două zile, ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole, grădinilor şi curţilor de vegetaţia uscată şi resturi menajere, informează luni Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Peste 930 de incendii de vegetaţie uscată, în două zile, în urma igienizării terenurilor agricole

Peste 930 de incendii de vegetaţie uscată, în două zile, în urma igienizării terenurilor agricole (Imagine: Florin Buliga/Mediafax foto)

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizează că statistica incendiilor din ultimii ani arată că în perioada de primăvară, odată cu creşterea temperaturii, în România se înregistrează cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole, grădinilor şi curţilor de vegetaţia uscată şi resturile menajere, cu riscul extinderii la fondul forestier.

"Numai în ultimele două zile s-au produs 932 de arderi necontrolate, cele mai multe incendii înregistrându-se în judeţele Hunedoara, Bihor şi Argeş. Un bărbat de 63 de ani din satul Ştucani, comuna Slivileşti, judeţul Gorj, a decedat aseară în urma incendiului declanşat în propria gospodărie, din cauza nesupravegherii focului făcut pentru igienizare", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

IGSU precizează că, în unele cazuri, cetăţenii ard resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube importante, pierderi de vieţi omeneşti şi afectarea mediului înconjurător.

În acest context, IGSU, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu au semnat un Protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Scopul protocolului de colaborare îl reprezintă creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea, de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale, a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor.

"Pe toată durata protocolului de colaborare, cele trei instituţii vor face schimb de informaţii cu privire la suprafeţele incendiate şi vor dispune măsuri potrivit competenţelor conferite legal. O acţiune comună va fi participarea la campania de informare a fermierilor, comunicând aspecte de interes comun ce vizează interdicţia utilizării focului deschis la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirii incendiilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de legislaţia în domeniu", se arată în comunicat.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, IGSU recomandă respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor specifice utilizării focului deschis, amintind că utilizarea focului deschis pe timp de vânt este interzisă, iar prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau alte vecinătăţi.

De asemenea, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

Sursa citată mai arată că reglementarea modului de utilizare a lucrărilor cu foc deschis în gospodăriile proprii şi terenurile aferente, pe timpul igienizării, este obligaţia consiliilor locale, responsabile cu stabilirea locului unde, periodic sau permanent, se pot efectua lucrări cu foc deschis, cum sunt arderea deşeurilor combustibile, curăţarea prin ardere, precum şi a persoanelor care le supraveghează, dar şi cu distrugerea prin ardere a unor deşeuri sau reziduuri combustibile, care se efectuează cu respectarea legislaţiei specifice protecţiei mediului.

De asemenea, la nivelul localităţilor, Consiliul Local emite dispoziţie privind reglementarea lucrului cu foc deschis, astfel orice cetăţean este obligat să obţină permis de lucru cu foc (valabil o singură zi) în care se vor specifica condiţiile care trebuie respectate în funcţie de caracteristicile terenului (vecinătăţi, distanţe, asigurarea mijloacelor tehnice adecvate pentru stingerea incendiului, modul de anunţare a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate).

"Nerespectarea acestor reguli şi măsuri duce la sancţionarea persoanei vinovate cu amendă contravenţională de la o mie de lei la 2.500 de lei, conform HG 537/2007", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici