Peste jumătate de milion de apatrizi au primit cetăţenie în ultimul deceniu, anunţă ONU

Mai mult de 565.900 de persoane fără cetăţenie au dobândit o naţionalitate în ultimii zece ani, ca urmare a campaniei #IBelong lansată în 2014, anunţă Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Peste jumătate de milion de apatrizi au primit cetăţenie în ultimul deceniu, anunţă ONU

Peste jumătate de milion de apatrizi au primit cetăţenie în ultimul deceniu, anunţă ONU

„Am abordat o criză în mare parte invizibilă: cea a milioanelor de oameni din întreaga lume care trăiesc în umbră, fără o naţionalitate, incapabili să îşi exercite cele mai elementare drepturi ale omului", spune Filippo Grandi, şeful Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), transmite AFP.

UNHCR a subliniat progresele înregistrate în mai multe ţări, printre care Turkmenistan, Portugalia, Macedonia de Nord, Rwanda, Brazilia şi Thailanda. Kârgâzstanul a rezolvat toate cazurile cunoscute de apatrizi de pe teritoriul său.

Cate Blanchett, actriţă australiană şi ambasador al bunăvoinţei UNHCR, a evidenţiat: „Douăzeci de ţări au îmbunătăţit drepturile apatrizilor şi 13 ţări au adoptat legi pentru a se asigura că niciun copil nu se naşte apatrid".

Cu toate acestea, UNHCR estimează că încă există 4,4 milioane de apatrizi înregistraţi în lume, dar numărul real ar putea fi mult mai mare.

„Există încă nenumărate persoane care nu există pe hârtie - şi, prin urmare, sunt împinse la marginea societăţii, pur şi simplu din cauza discriminării etnice, religioase sau de gen, sau din cauza deficienţelor din legile şi politicile privind naţionalitatea", a avertizat Ruven Menikdiwela, înaltul comisar adjunct al UNHCR pentru protecţie.

UNHCR a anunţat că va găzdui o reuniune la nivel înalt privind apatrizii la Geneva şi va lansa o nouă „Alianţă globală pentru a pune capăt apatridiei".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
apatrizi,
cetăţenie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici