- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste jumătate din anchetele penale în domeniul silvic, încheiate fără persoane învinuite
Din cele peste 2.300 de dosare soluţionate în primele patru luni ale anului, privind infracţiuni în domeniul silvic, peste 1.200 au primit soluţii de neîncepere a urmăririi penale (NUP) sau de scoatere sub urmărire penală (SUP), în contextul în care numărul infracţiunilor în acest domeniu a crescut.
În primul trimestru al anului 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal a scăzut cu trei la sută, cele mai multe infracţiuni având loc în judeţele Harghita, Maramureş, Suceava, Neamţ, Argeş, Bacău şi Vrancea, potrivit unei statistici prezentate, miercuri, de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, la o conferinţă organizată la Ministerul Mediului şi Pădurilor.
În ceea ce priveşte infracţiunile, în primele trei luni ale anului au fost sesizate peste 3.300 de infracţiuni silvice, cu 15 la sută mai multe decât în perioada similară a anului 2010, aproape 1.300 din acestea reprezentând sesizări din oficiu.
Judeţele unde criminalitatea silvică se menţine la nivel ridicat sunt Gorj, Vrancea, Vâlcea, Suceava, Argeş, Bacău, Maramureş, Neamţ, Covasna şi Harghita.
De asemenea, în primele trei luni ale anului a fost începută urmărirea penală pentru aproape 2.000 de fapte, cu 21 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Totodată, până la începutul lunii mai au fost soluţionate peste 2.300 dintre dosarele penale înregistrate, însă 1.267 dintre acestea au primit soluţii de neîncepere a urmăririi penale sau de scoatere de sub urmărire penală. Numai aproximativ 750 de dosare s-au încheiat cu întocmirea de referat de terminare a urmăririi penale, aproape 300 de dosare primind "alte soluţii".
Pentru infracţiunile constatate au fost cercetate, în primele trei luni ale anului, peste 1.600 de persoane, cu 44 la sută mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
În total, în primele patru luni ale anului, autorităţile de mediu şi cele ale Minsiterului Administraţiei şi Internelor (MAI) au făcut aproximativ 12.300 de controale comune în baza planului de acţiune "Scutul Pădurii 2011", din care peste 3.200 în fondul forestier, aproape 1.700 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului şi peste 6.500 pe linia legalităţii transportului de lemne.
Autorităţile au acordat, pentru infracţiunile constatate, peste 8.800 de amenzi în valoare de peste 193 de milioane de lei. De asemenea, aproape 31.000 de metri cubi de lemne au fost confiscaţi, având o valoare de peste 57 de milioane de lei.
Datele au fost prezentate de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş şi ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, în cadrul unei conferinţe de presă comune privind evaluarea activităţilor desfăşurate şi dinamica situaţiei operative în domeniul silvic, în primul trimestru al anului 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Rusia foloseşte bombardiere transferate din Ucraina în 1999
-
CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO