- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.02.2013, 16:37)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste jumătate din ţările lumii nu au planuri eficiente pentru prevenirea şi tratarea cancerului, potrivit OMS
Peste jumătate din ţările lumii nu au planuri eficiente de prevenire a cancerului, depistare timpurie şi tratament, în condiţiile în care anual sunt depistate 13 milioane de cazuri noi, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat luni, de Ziua Luptei Împotriva Cancerului.
Urmărește
126 afișări
Peste jumătate din ţările lumii nu au planuri eficiente pentru prevenirea şi tratarea cancerului, potrivit OMS (Imagine: Alexandru Hreniuc/Mediafax Foto)
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), există o nevoie stringentă de a ajuta statele să reducă numărul deceselor cauzate de cancer şi să asigure tratament şi îngrjire eficiente, pe termen lung, pentru a evita suferinţa în rândul populaţiei şi a-şi asigura dezvoltarea economică şi socială.
Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume: 7,6 milioane de oameni au murit de cancer în 2008, iar în fiecare an sunt diagnosticaţi cu această boală aproape 13 milioane de oameni. Mai mult de două treimi dintre noile cazuri depistate apar în ţările în curs de dezvoltare, cu o frecvenţă în continuă creştere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Pe de altă parte, cercetările în domeniu indică faptul că o treime dintre decesele cauzate de cancer pot fi atribuite unor factori de risc care pot fi evitaţi, precum fumatul, obezitatea, consumul de alcool dăunător sănătăţii sau infecţiile.
Totodată, multe tipuri de cancer, precum cel mamar, de col uterin şi de colon, pot fi tratate cu succes, dacă sunt depistate la timp.
Studiul realizat la comanda OMS, la care au participat 185 de ţări, arată însă că există lipsuri majore în ceea ce priveşte elaborarea unor planuri de acţiune şi combatere efectivă a cancerului. Chiar dacă au pus la punct un plan de gestionare a cazurilor de cancer, multe ţări nu reuşesc să îl implementeze, lipsindu-le capacitatea instituţională sau alocarea bugetară necesară.
Astfel, numai 17 la sută dintre ţările africane şi doar 27 la sută dintre ţările sărace au elaborat planuri pentru combaterea cancerului şi dispun de finanţarea necesară implementării acestora.
Totodată, mai puţin de jumătate din ţări au registre naţionale de cancer, un instrument esenţial pentru colectarea de date relevante privind numărul pacienţilor şi formele de cancer de care suferă, care pot fi folosite în elaborarea, implementarea şi evaluarea unor politici publice.
De altfel, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul OMS a demarat Iniţiativa globală pentru dezvoltarea registrelor de cancer în ţările cu bugete mici şi medii, în vederea adoptării, la Adunarea Generală programată în mai anul acesta, a unui cadru global de monitorizare pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile.
Ţările membre sunt încurajate să evalueze gradul de incidenţă a cancerului şi nivelul dotărilor de care dispun pentru intervenţii ca testul Papanicolau, vaccinul împotriva virusul Papiloma uman (HPV) sau cel împotriva hepatitei B, care pot salva vieţi, dar şi pentru asigurarea îngrijirii paliative pentru pacienţi.
În plus, OMS va pune accent şi pe necesitatea monitorizării factorilor de risc, precum fumatul, regimul alimentar nesănătos şi consumul exagerat de alcool.
Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului (4 februarie) este un eveniment anual care a fost instituit de Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului pentru a atrage atenţia oamenilor, organizaţiilor guvernamentale şi neguvernamentale că trebuie să fie uniţi în combaterea acestei "epidemii" globale, mai arată OMS.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe