- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste jumătate dintre români reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile curente; un sfert au datorii
Peste jumătate dintre români reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile curente şi aproape unul din patru are datorii, potrivit indicelui de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de compania de cercetare a pieţei GfK.
Peste jumătate dintre români reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile curente; un sfert au datorii (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)
Cu toate acestea, indicele de încredere înregistrează o uşoară îmbunătăţire faţă de lunile anterioare.
"După o vară «fierbinte», marcată de cea mai accentuată stare de pesimism din ultimii 10 ani, lunile de toamnă ale acestui an aduc un uşor reviriment în ceea ce priveşte indicele de încredere a populaţiei(...). Numărul neîncrezătorilor în starea generală economică continuă să fie însă mare, iar perspectivele destul de sumbre", se arată într-un comunicat al GfK.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Dacă în iulie, cea mai "neagră" lună a anului din punct de vedere al încrederii în situaţia financiară a familiei lor, aproape trei sferturi dintre români considerau că aceasta este mai rea decât cu 12 luni în urmă, în primele două luni de toamnă au apărut semnele unei uşoare îmbunătăţiri -numai 7 din 10 dintre cei chestionaţi manifestă acelaşi sentiment negativ.
Mai mult, în privinţa perspectivelor financiare, puţin peste jumătate dintre români spun că se aşteaptă la o înrăutăţire. Şi la acest capitol se remarcă o tendinţă pozitivă faţă de lunile iunie şi iulie când pesimismul românilor se afla la cote maxime, aproape două treimi declarând la acel moment că văd o înăsprire a acestei situaţii în următorul an. Numai 9% speră ca situaţia lor să se îmbunătăţească în următorul an şi 33% se aşteaptă să rămână la fel ca în prezent.
"88% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranţele pentru următorul an sunt ceva mai mari, o treime dintre ei declarându-se optimişti. Mai mult de jumătate dintre români (56%) spun că reuşesc cu greu să îşi acopere cheltuielile curente, în vreme ce aproape un sfert spun că au datorii. De atlfel, procentul datornicilor este cel mai mare din ultimii 7 ani", se menţionează în comunicat.
În directă legătură cu situaţia financiară este şi încrederea în stabilitatea locului de muncă. În medie, în septembrie şi octombrie, 83% anticipează o creştere a şomajului şi numai 5% sunt optimişti în această privinţă. Dacă la acest capitol se observă o relativă stabilitate, în ceea ce priveşte inflaţia, atât cea trecută, cât şi cea viitoare, declaraţiile sunt cele mai pesimiste din ultimele 12 luni. Aproape 77% dintre români estimează o creştere a preţurilor în 2011, în vreme ce 83% au resimţit în ultimul an o creştere a inflaţiei pentru majoritatea produselor. La polul opus, numărul optimiştilor s-a redus semnificativ, mai puţin de un român din zece speră la o scădere a preţurilor în următoarea perioadă (0,6%).
Perioada actuală nu pare a fi una favorabilă economisirii, conform sursei citate. Mai mult de 8 din 10 români spun că nu intenţionează să pună bani deoparte în următorul an. După doi ani de la declanşarea crizei economice, intenţiile de achiziţie a unui automobil sau a unei locuinţe scad şi ele de la un trimestru la altul: 9%, respectiv 4%. Un procent ceva mai ridicat (15%) intenţionează totuşi să investească în îmbunătăţirea locuinţei: cumpărarea unei centrale pentru încălzire sau a unor noi obiecte sanitare.
Informaţiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane intervievate în fiecare lună.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024