Peste o mie de persoane protestează în Piaţa Unirii din Cluj faţă de proiectul de la Roşia Montană

Peste o mie de persoane protestează, duminică după-amiază, în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană declarând începutul revoluţiei, la manifestare fiind prezent şi fostul consilier prezidenţial Péter Eckstein-Kovács.

Urmărește
831 afișări
Imaginea articolului Peste o mie de persoane protestează în Piaţa Unirii din Cluj faţă de proiectul de la Roşia Montană

Peste o mie de persoane protestează în Piaţa Unirii din Cluj faţă de proiectul de la Roşia Montană (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Înaintea începerii protestului, un banner imens împotriva exploatării de la Roşia Montană a fost amplasat pe clădirea fostului Hotel Continental din Cluj.

În Piaţa Unirii protestatarii poartă pancarte pe care scrie "Trei guverne au încercat, noi nu i-am lăsat", "Viitorul Roşiei Montane = Viitorul României", "Indiferenţa ucide" "Ministerul Mediului este sclavul goldului", "Revoluţia începe la Roşia Montană", "Băse, lingoule", "Avem cu toţii o rană, Roşia Montană", "Vrem cultură, nu cianură", "Nu corporaţia face legislaţia".

La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii iau cuvântul la un microfon pe rând pentru a spune ce îi nemulţumeşte legat de proiectul de exploatare.

La protestul din Piaţa Unirii este prezent şi fostul consilier prezidenţial Péter Eckstein-Kovács, care spune că legea care permite exploatarea la Roşia Montană este neconstituţională.

"E lume tânără şi interesată de problemele comunităţii, ceea ce este ultra-bine, proiectul de lege este, zic eu, neconsituţional, în primul rând, dar nu exclusiv, în ceea ce priveşte exproprierile, nu este de utilitate publică, este pentru o firmă privată, dar sunt vreo 10 puncte în proiectul de lege care spun „prin excepţie de la legea pădurilor, de la codul silvic, de la orice prin excepţie”. Nu cred că acest proiect poate să treacă în condiţii normale. Cred că protestul este absolut binevenit", a spus Péter Eckstein-Kovács.

Manifestări similare au loc, duminică, în Bucuresti, Bârlad, Timişoara, Braşov, Alba Iulia, Târgu-Mureş, Iaşi, Bruxelles şi Viena.

În Capitală, câteva sute de persoane protestează în Piaţa Universităţii faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege aprobat în această săptămână.

Manifestanţii s-au adunat în jurul orei 17.00, la fântâna din Piaţa "21 Decembrie 1989" de lângă Universitate arborând pancarte cu mesaje împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană şi fluturând steaguri ale României.

Printre ei s-a aflat şi deputatul PDL Theodor Paleologu, care a spus că se va opune proiectului, la votul în Parlament.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici