Prima pagină » Social » Andronescu: Codul educaţiei, complet în abordarea domeniilor şi perfectibil în privinţa soluţiilor

Andronescu: Codul educaţiei, complet în abordarea domeniilor şi perfectibil în privinţa soluţiilor

Ministrul Educaţiei, vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, după şedinţa BPN, că proiectul de cod al educaţiei elaborat de ministerul pe care îl conduce este, în opinia sa, complet, întrucât abordează toate domeniile, defineşte idealul educaţional şi finalităţile în sistem.
Andronescu: Codul educaţiei, complet în abordarea domeniilor şi perfectibil în privinţa soluţiilor
10 aug. 2009, 18:14, Social

Andronescu a spus că, după părerea sa, codul elaborat de Ministerul Educaţiei este complet, în sensul că abordează toate domeniile.

Ea a admis că soluţiile propuse de MEC sunt perfectibile.

"Codul porneşte cu definirea ciclurilor (…), codul defineşte şi idealul educaţional care creează tendinţele şi stabileşte direcţiile în care o luăm, dar şi finalităţile. Conţinutul învăţământului, prin ceea ce numim curriculumul naţional, se defineşte acum într-o manieră europeană, pe formarea celor opt competenţe cheie definitive în documentele Comisiei Europene", a spus ministrul Educaţiei.

Andronescu a precizat că propunerea ministerului menţine cele trei cicluri şcolare preuniversitare de câte patru ani şi introduce o grupă pregătitoare în cadrul învăţământului obligatoriu, preconizat a fi obligatoriu până la sfârşitul liceului.

Ministrul a menţionat faptul că proiectul de cod încearcă să partajeze competenţele în gestionarea învăţământului între autorităţile locale, cele judeţene, unităţile de învăţământ, inspectorate şi minister.

"Documentul pune un accent deosebit pe evaluarea în vederea asigurării calităţii, atât pe mecanismele de evaluare internă a calităţii în fiecare unitate şcolară şi, în orice caz, se întăresc exigenţele evalurării externe în vederea autorizării de funcţionare provizorie şi a acreditării, în aşa fel încât fenomene de derapaj aşa cum am înregistrat să nu se mai producă", a precizat Andronescu.

Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe legea salarizării unice, pe legea restructurării agenţiilor, legea privind cumulul pensie-salariu, precum şi pe legile educaţiei, a anunţat, luni, după şedinţa coaliţiei, premierul Emil Boc.