- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste trei milioane de preşcolari şi elevi, în vacanţă după un an şcolar agitat
Peste trei milioane de preşcolari şi elevi din învăţământul preuniversitar intră vineri în vacanţa de vară, anul şcolar 2009-2010 fiind probabil cel mai agitat din ultimele două decenii, cu greve spontane sau de masă, mitinguri, probe noi la examene şi peste toate o nouă Lege a educaţiei.
Peste trei milioane de preşcolari şi elevi, în vacanţă după un an şcolar agitat (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)
Anul şcolar 2009-2010, a avut 35 de săptămâni de şcoală, respectiv 173 de zile lucrătoare. Vacanţa de vară începe în 12 iunie şi se încheie în 12 septembrie.
Pentru prima dată în acest an şcolar, probele orale ale examenului de bacalaureat s-au desfăşurat în timpul cursurilor şi doar probele scrise au fost programate în intervalul 28 iunie-2 iulie, respectiv la limba română va fi 28 iunie, matematica sau istoria în 30 iunie, iar ultima probă, la alegere, în 2 iulie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Şi admiterea la liceu a fost schimbată, în acest an şcolar fiind realizată pe baza unei testări cu subiecte de tip internaţional care au înlocuit teza cu subiect unic.
Pe lângă schimbările de la examenele naţionale, anul şcolar 2009-2010 a fost dominat de greve, mitinguri şi ameninţări cu boicotarea cursurilor şi a examenelor, dar şi de săptămâni libere din cauza gripei porcine (A/H1N1).
A fost anul cu cele mai multe zile libere, pe lângă vacanţele şi minivacanţele oficiale.
Astfel, în semestrul întâi, în 5 octombrie, copiii au avut liber din cauza grevei bugetarilor. Vacanţă de iarnă a început mai devreme cu cinci zile, adică din 14 decembrie, în loc de 19 decembrie, aşa cum prevedea structura anului şcolar pentru 2009-2010, deoarece cadrele didactice au fost obligate să intre în concediu neplătit, în perioada 14-18 decembrie. Multe şcoli au fost închise câte o săptămână din cauza gripei cu virusul A/H1N1. Şi în semetrul al doilea cursurile au fost suspendate de câteva ori din cauza grevei profesorilor.
Cei peste 220.000 de dascăli, dar şi personalul didactic auxiliar şi nedidactic au trăit sub spectrul incertitudinii, ameninţaţi mai întâi cu disponibilizarea prin reducerea a minimum 15.000 de posturi, apoi cu reducerea salariilor şi a pensiilor. Scandalurile au vizat şi noua Lege a educaţiei care a scos în stradă mulţi profesori.
Deşi profesorii au încercat de două ori blocarea examenului de bacalaureat, acest demers a eşuat, pentru că cei mai mulţi dascăli s-au temut să nu-şi piardă locul de muncă, şi au rămas în clase văzându-şi de program. Cei care au avut curajul să rămână în grevă pe parcursul bacalaureatului au fost înlocuiţi.
În pofida protestelor repetate şi a nemulţumirii generale, anul şcolar, poate cel mai agitat din ultimii 20 de ani, s-a încheiat în multe şcoli chiar înaintea ultimei zile de şcoală, 11 iunie, şi fără fastul de altă dată.
(Material de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO