- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petcu: ANI vrea să incite membrii noştri de sindicat, cei verificaţi sunt clar "incomozi"
Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) vizează incitarea membrilor de sindicat, pentru pierderea încrederii, toţi cei verificaţi fiind "contururi clare ale unora nu foarte comozi".
"Ei au vizat mai mult intrarea membrilor noştri de sindicat, pentru a ne pierde credibilitatea în faţa acestora. Eu sunt cu declaraţia la vedere, pot justifica totul, tot ce este în aceste declaraţii reprezintă munca de o viaţă a mea şi a familiei mele", a spus Petcu.
Liderul CNSLR-Frăţia a afirmat că acum se precipită modificarea la Codul Muncii într-o variantă neagreată de sindicate, iar această verificare a ANI poate fi interpretată ca "o modalitate de a ne arăta pisica" şi a-i face pe liderii sindicali mai maleabili.
"Noi am anunţat că luni se vor reuni toate birourile executive ale federaţiilor afiliate la cele cinci confederaţii şi vom anunţa proteste de amploare în două săptămâni. Şi ei vor acum să ne intimideze", a precizat Petcu.
O altă interpretare a acţiunii Agenţiei Naţionale de Integritate dată de liderul CNSLR-Frăţia se referă la faptul că pe ordinea de zi a Senatului se află o iniţiativă legislativă referitoare la eliminarea liderilor sindicali din Legea ANI, iar acest lucru poate însemna "presiunea şi intimidarea" celor care au avut această iniţiativă.
"Voi continua să mă lupt pentru modificarea Legii ANI, astfel încât liderii sindicali să nu mai fie pe lista celor verificaţi de ANI. Este aberantă introducerea noastră în această lege atât timp cât nu folosim bani publici".
Averile liderilor sindicali au intrat în atenţia inspectorilor de integritate, în urma declaraţiilor publice făcute de fostul vameş Marius Ungureanu referitoare la faptul că liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, ar fi perceput mită pentru a promova şi menţine unii angajaţi în vămi.
Agenţia Naţională de Integritate a informat, potrivit posturilor de televiziune, că 15 lideri sindicali sunt vizaţi în verificările sale. Pe lista ANI figurează Vasile Marica, Bogdan Hossu, Marius Nistor, Ion Popescu, Anton Hadăr, Gheorghe Isvoranu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca, Marius Petcu şi Dumitru Costin.
Fostul vameş Marius Ungureanu a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă - organizată de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", condus de Vasile Lincu - că liderul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetare "Sed Lex", Vasile Marica, a luat mită de la angajaţi din vămi pentru a interveni în promovarea şi menţinerea lor în funcţii. Ungureanu a spus că, din 1997 şi până în 2002, i-a dat lui Marica 2.000-2.500 de dolari pe lună.
Marius Petcu a scris în declaraţia de avere din 1 noiembrie 2010 că este coproprietar al unui teren agricol de 52.700 de metri pătraţi din judeţul Teleorman, el având o treime din acesta prin moştenire. De asemenea, Petcu a cumpărat alte trei terenuri, din care două intravilan, în judeţul Ilfov şi în Bucureşti, şi unul agricol, în Snagov, iar soţia sa, Claudia Petcu, este coproprietar al unui teren intravilan în Ilfov.
Preşedintele CNSLR-Frăţia şi-a construit o casă de vacanţă în judeţul Ilfov şi una de locuit în Bucureşti, soţia sa deţinând şi ea un apartament de 40 de metri pătraţi în Capitală.
Petcu a mai declarat că are o maşină Toyota, o motocicletă Honda şi un ATV SYM, dar şi "bunuri diverse şi ceasuri" în valoare de 10.000 de euro, precum şi tablouri şi icoane de 10.000 de euro.
Liderul sindical a mai notat în declaraţia de avere că are pe numele său zece conturi şi depozite bancare, dintre care trei în euro - în valoare totală de aproape 59.000 şi restul în lei - de peste 418.000. Unul dintre acestea reprezintă un fond de asigurare de viaţă în valoare de aproape 15.000 de lei, cel mai mare dintre conturi având un sold de peste 220.000 de lei, la acesta având acces şi soţia sa.
Soţia lui Marius Petcu are zece conturi şi depozite bancare, din care un fond de asigurări de viaţă - de peste 10.000 de lei, două conturi în euro - de peste 100.000, unul în dolari - de peste 10.000 şi şase în lei - de aproximativ 270.000.
Petcu a mai trecut în declaraţia de avere o datorie de 180.000 de euro la PSV Company S.A., scadentă în 2022.
El a arătat că a avut un salariu anual de aproape 130.000 de lei în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, aproape 87.000 de lei la CNSLR-Frăţia, 8.700 de lei ca preşedinte al IESS, peste 82.000 de lei ca preşedinte de onoare al OAMMR, peste 14.000 de lei ca membru al consiliului administrativ la Sind Romania şi peste 35.000 de lei ca membru în consiliul administrativ la Realitatea Media.
De asemenea, soţia sa a câştigat într-un an peste 82.000 de lei în calitate de secretar general al Federaţiei Sanitas şi peste 5.500 de lei ca vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia.
Petcu a mai avut câştiguri de aproape 150.000 de lei cu două proiecte finanţate din fonduri europene, pentru cele două sindicate pe care le conduce. Soţia sa a încasat şi ea peste 61.000 de lei printr-un proiect cu finanţare europeană pentru Federaţia Sanitas.
Marius Petcu este preşedintele CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, preşedinte de onoare al Ordinului Asistenţilor Medicali şi al Institutului "Constantin Noica" şi administratorul SC Sind Tour Trading SRL Bucureşti.
Liderul sindical este asociat în societăţile Renamed Medical Service II SRL, Renamed Nefrodial SRL, Renamed Dialcare şi Renamed Nefrodiamed, toate cu sediul în Craiova, potrivit declaraţiei sale de interese.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în noiembrie 2010, propunerea legislativă a PSD care prevede ca preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale să nu mai fie obligaţi să-şi declare averea şi interesele, aşa cum prevede, în prezent, Legea ANI. Iniţiatorii au considerat că liderii sindicali au fost cuprinşi, în mod abuziv, în categoria demnitarilor pentru "a fi supuşi sistematic la presiuni şi şantaj din partea autorităţilor publice". Senatul este Camera decizională.
Legea ANI a fost adoptată, în 24 august 2010, de plenul Senatului, în forma propusă de Cameră, după ce senatorii au respins amendamentul privind exceptarea liderilor sindicali de la obligaţia de a depune declaraţii de avere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Rusia foloseşte bombardiere transferate din Ucraina în 1999
-
CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO