Petcu la ICCJ: Vila din Predeal e o hrubă. Nu am primit-o de la Scrieciu

Liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat, joi, la instanţa supremă, unde se judecă recursul procurorilor faţă de decizia de cercetare a sa în libertate, că vila din Predeal nu este o vilă, ci "o hrubă", precizând că nu a primit-o de la omul de afaceri Petre Scrieciu, aşa cum susţin procurorii.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului Petcu la ICCJ: Vila din Predeal e o hrubă. Nu am primit-o de la Scrieciu

Petcu la ICCJ: Vila din Predeal e o hrubă. Nu am primit-o de la Scrieciu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Vila din Predeal nu e o vilă din Predeal, este vorba de cesiunea unor părţi sociale dintr-o societate. Acolo nu este o vilă, este o hrubă, dacă vreţi să spunem. Nu am primit-o de la Scrieciu", a spus Marius Petcu, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor.

Petcu a precizat că începând de miercuri s-a autosuspendat din toate funcţiile de conducere din sindicat şi de la organizaţiile profesionale pe care le reprezenta, arătând că este la dispoziţia organelor de control ale acestora.

Liderul sindical a mai spus că joi are loc Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas, vineri va avea loc un consiliu al Ordinului Asistenţilor Medicali şi, probabil, săptămâna viitoare va avea loc şi un consiliu naţional al CNSLR-Frăţia, pentru a decide poziţia sa în cadrul structurilor sindicale.

Întrebat dacă are cum să justifice averea pe care o are, Petcu a răspuns: "Da, categoric am cum să o justific". El a precizat că tot ce are ce spus despre acest lucru a arătat în declaraţia de avere preluată de Agenţia Naţională de Integritate.

Întrebat despre argumentele ce vor fi aduse joi în apărarea sa de către avocaţi, Petcu nu a vrut să ofere detalii, limitându-se la a spune că a venit "cu speranţă, cu încredere în justriţie şi în Dumnezeu" şi că speră să poată fi cercetat în libertate pentru a-şi putea dovedi nevinovăţia.

Instanţa supremă judecă, joi, contestaţia procurorilor anticorupţie la decizia Curţii de Apel Bucureşti de cercetare în libertate a liderului CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, acuzat că a luat mită de la Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.

Instanţa supremă a primit, marţi, de la Curtea de Apel Bucureşti dosarul în care procurorii anticorupţie au cerut, în 25 martie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a liderului sindical Marius Petcu, pe care îl acuză de luare de mită.

În acest dosar, Curtea de Apel Bucureşti a respins, în 25 martie, propunerea de arestare preventivă în cazul lui Petcu, decizia fiind contestată de procurorii anticorupţie la instanţa supremă.

În 24 martie, liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a fost prins luând mită 40.000 de euro, o parte din banii ceruţi omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.

Petcu a fost reţinut atunci de procurorii anticorupţie, însă Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 25 martie, că liderul sindical poate fi cercetat în libertate, impunând în cazul lui măsura interdicţiei de a părăsi ţara, plus o serie de alte obligaţii. El a fost eliberat vineri noapte din arestul Direcţiei de Cercetări Penale.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada anilor 2009-2010, Marius Grigore Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20 la sută din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.

Contractul are ca obiect executarea obiectivului "Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov", preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA, potrivit unui comunicat de joi al DNA.

De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, un imobil tip vilă situat în staţiunea Predeal în valoare de circa 200.000 euro.

"Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare", mai notează procurorii anticorupţie.

Cei 40.000 de euro primiţi de Petcu, când a fost prins în flagrant delict, reprezentau tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011, potrivit DNA.

Marius Petcu este unul dintre cei mai bogaţi lideri sindicali, el având terenuri în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman, o casă de vacanţă în Ilfov şi una de locuit în Capitală, zece conturi şi depozite bancare, dintre care trei în euro - în valoare totală de aproape 59.000 şi restul în lei - de peste 418.000, potrivit declaraţiei sale de avere din 1 noiembrie 2010.

El a notat în declaraţie că a avut un salariu anual de aproape 130.000 de lei în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, aproape 87.000 de lei la CNSLR-Frăţia, 8.700 de lei ca preşedinte al IESS, peste 82.000 de lei ca preşedinte de onoare al OAMMR, peste 14.000 de lei ca membru al consiliului administrativ la Sind Romania şi peste 35.000 de lei ca membru în consiliul administrativ la Realitatea Media.

Petcu a mai avut câştiguri de aproape 150.000 de lei cu două proiecte finanţate din fonduri europene, pentru cele două sindicate pe care le conduce.

Marius Petcu este preşedintele CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, preşedinte de onoare al Ordinului Asistenţilor Medicali şi al Institutului "Constantin Noica" şi administratorul SC Sind Tour Trading SRL Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici